Η Μεγάλη Εβδομάδα (Μεγ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα) των Καθολικών διέκοψε το ισχυρό ράλι του 2021. Ο Γενικός Δείκτης μέσα στον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 9,5%, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, αλλά και την πρώτη του Απριλίου είχε μεγάλη δυναμική που θα τον οδηγούσε (όπως λένε οι αναλυτές εξετάζοντας τεχνική ανάλυση και όγκους συναλλαγών) κοντά στις 890-900 μονάδες. Ομως η διακοπή της ανόδου φαίνεται ότι θα παρατείνει την διαδικασία προσέγγισης των 900 μονάδων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανοίξει ξανά την Τρίτη 6 Απριλίου, ωστόσο εκτός από το ότι θα έχει «παγώσει» το βραχυπρόθεσμο trading που είχε διαχυθεί και σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, θα έχει να αντιμετωπίσει και τα νέα υγειονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και ερωτηματικά.
Οι μετοχές που θα διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση
Την Τρίτη ξεκινάμε από την αρχή στις 875 μονάδες του Γενικού Δείκτη και με διαφορετικές προοπτικές. Ο τραπεζικός κλάδος κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Τράπεζες: Παραμένουν ανοδικές με εξαίρεση τη μεταβλητότητα της Πειραιώς
Ξεκάθαρη θετική δυναμική έχει δείξει η Alpha Bank και η Eurobank που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα. Μεικτές τάσεις η ΕΤΕ που πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική σε μία τιμή που αφήνει διαφορά 300 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό. Τη διαφορά αυτή είτε θα την περάσει σε προβλέψεις ή θα απομοιώσει ίδια κεφάλαια ή θα την βγάλει στις ζημιές της χρήσης 2021. Ο «άγνωστος Χ» είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Και λέμε ο άγνωστος Χ γιατί όλοι περιμένουν τη Γενική Συνέλευση προκειμένου να μάθουν τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μίας αύξησης που ίσως κάποιοι να γνωρίζουν κάτι περισσότερο για τους όρους της, γι’ αυτό και η μετοχή έχει βυθιστεί κατά 60% περίπου σε διάστημα 10 συνεδριάσεων. Αυτοί που πουλούν Πειραιώς είναι όσοι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα φοβούνται το μεγάλο dilution στη μετοχή και κυρίως ασφαλιστικά ταμεία που δεν θέλουν να μπλέξουν σε μετοχικές περιπέτειες. Η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων, αλλά η πορεία της μετοχής δείχνει ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τους νέους μετόχους που θα εισρεύσουν. Η αύξηση του 1 δισ. ευρω θα γίνει σε μία καλή περίοδο και οι ειδικοί λένε ότι θα επιτύχει, αρκεί η Τράπεζα Πειραιώς να πείσει ότι το άμεσο μέλλον θα είναι αποδοτικό και για την τράπεζα και γι’ αυτούς
Κατασκευές: Παραμένουν σε ανοδικό κανάλι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και AVAX
Στους υπόλοιπους κλάδους, εξακολουθούσε μέχρι την Πέμπτη η δυναμική στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όμως για τη μετοχή της Ελλάκτωρ τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι διχογνωμίες και οι έριδες δεν είναι καλός οιωνός. Κάποιος συμβιβασμός προς το κοινό όφελος του ομίλου πρέπει να υπάρξει. Πολύ δυνατό το ράλι της AVAX από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Διυλιστήρια: Αυξήθηκαν τα περιθώρια διύλισης λόγω της τιμής του πετρελαίου
Ισχυρή εικόνα είχαν τα δύο διυλιστήρια Motor Oil - ΕΛΠΕ τα οποία ευνοούνται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και διαμορφώνουν καλύτερα περιθώρια διύλισης. Τα ΕΛΠΕ θα αντιμετωπίσουν τον δανεισμό τους και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις αξιοποίησης (νέα έκδοση) των χαμηλών επιτοκίων στις αγορές.
Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας: Ανοδος για διαφορετικούς λόγους
Η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ οφείλεται στον μετασχηματισμό του ομίλου και εν μέρει και στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Μετά από μία συσσώρευση κάτω από τα 9 ευρώ που κράτησε μία εβδομάδα περίπου, η μετοχή επέστρεψε ανοδικά και υπερέβη τα 9 ευρώ βάζοντας τον πήχη προς τα 10 ευρώ. Αν το ράλι της ΔΕΗ είναι μία υπόθεση που ξεκινά από το 2019, το ράλι της ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και αισίως η μετοχή έχει προσεγγίσει τα 7,8 ευρώ. Eχει πολύ καλό p/bv (τιμή προς λογιστική αξία) εξαιτίας των πολλών παγίων που έχει και βέβαια προτιμάται από πολλούς επενδυτές επειδή η ζήτηση νερού είναι ανελαστική και υπάρχει και ενδιαφέρον τοποθέτησης ξένων στρατηγικών επενδυτών.
ΟΤΕ – ΟΠΑΠ
Για τους ξένους επενδυτές, οι δύο αυτές μετοχές «πάνε πακέτο». Ομως έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Ο ΟΤΕ είναι σαφώς σταθερότερος ως μετοχή, θα μοιράσει καλό μέρισμα και γενικά είναι προβλέψιμος. Ο ΟΠΑΠ έχει υποστεί πλήγματα από το κλείσιμο των πρακτορείων (λόγω lockdowns) και την μείωση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Εδειξε σημάδια αδυναμίας πάνω από τα 11 ευρώ για ένα μήνα περίπου, αλλά τελικά κατάφερε και αποσυμπιέστηκε οδηγούμενος την Παρασκευή στις παρυφές των 12 ευρώ. Το ζητούμενο είναι το μέρισμα που θα μοιράσει και φέτος.
Μυτιληναίος
Ο όμιλος που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ένα νέο deal. Ισως ο πλέον δραστήριος επενδυτικά όμιλος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο και έχει μία εξαιρετικά γραμμική πορεία της μετοχής του. Οδηγείται προς τα 15 ευρώ, έχοντας κάνει μία πολύ καλή συσσώρευση πέριξ και κάτω των 14 ευρώ. Μπορεί να μην δείχνει «πύραυλος», αλλά ανεβαίνει ο τίτλος όπως θέλει η διοίκηση του ομίλου. Αργά και σταθερά. Από τους αγαπημένους τίτλους εγχώριων και ξένων επενδυτών που περιμένουν να δουν και τα αποτελέσματα α’ τριμήνου (σε 2 μήνες).
JUMBO
H εταιρεία που θα ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια να κερδίσει το κοινό ενόψει του Πάσχα. Με 5 μήνες κλειστά τα μαγαζιά, είναι θαυμαστό πως κατάφερε να κάνει placement στα 14 ευρώ και μέσα σε λίγες συνεδριάσεις να επιστρέψει η μετοχή προς τα 16 ευρώ. Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα βοηθήσει να κερδίσει τον τζίρο του Πάσχα αλλά και να βάλει σε καλύτερη κατάσταση το μελλοντικό business plan της.
TITAN Ιnternational
Η ευχάριστη έκπληξη των αποτελεσμάτων. Με εξαιρετική πορεία στην Αμερική και βελτίωση σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Η μετοχή του κέρδισε περίπου 1,5 ευρώ κατά τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις και πλέον βρίσκεται πάνω από τα 16 ευρώ και έχει πορεία προς υψηλότερα επίπεδα.
Coca Cola HBC
Η contrarian μετοχή (κινείται κόντρα στο ρεύμα) του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οταν η αγορά διόρθωνε, η Coca Cola συγκράτησε τον Γενικό Δείκτη. Αν ανοίξει ο τουρισμός (πάντα με υγειονομικά κριτήρια) η εταιρεία αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις πωλήσεις της. Αγοράζουν έλληνες και ξένοι θεσμικοί
Διάχυση ενδιαφέροντος και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Το πιο αξιολόγο ποιοτικό χαρακτηριστικό της τελευταίας ανόδου είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και για μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, Τράπεζα Αττικής, MIG, Frigoglass, ΑVAX, ΕΛΓΕΚΑ, Δρομέας, Autohellas, Iκτίνος, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι μερικές μετοχές που συγκέντρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών και ορισμένων εγχώριων θεσμικών πραγματοποιώντας πολύ υψηλές συναλλαγές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!