Η έκθεση της Moody's για την επικείμενη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε συνδυασμό με ένα διεθνές θετικό κλίμα που εκπηγάζει από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θερμό χρηματιστηριακό κλίμα για το β' τρίμηνο του 2021.
Η αναβάθμιση από τη Moody's
Η έκθεση της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες λειτούργησε ως μοχλός ανόδου και των τραπεζικών μετοχών και του ελληνικού χρηματιστηρίου ευρύτερα. Η ανακοίνωση περί αναβάθμισης βασίζεται στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις κυπριακές, σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος (αν και είναι πιο αδύναμες λόγω του υψηλού επίπεδου των NPEs), αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις αγορές, καθώς ουσιαστικά σημαίνει ότι βρίσκονται στον δρόμο της αναβάθμισης της αξιολόγησής τους, παρά την πανδημία. Η διαχείριση των NPL's (μη εξυπηρετούμενων δανείων) και των NPE's (ανοιγμάτων) παίρνει μία βασική έγκριση από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης.
Οι τραπεζικές μετοχές ώθησαν υψηλότερα και τον ΓΔ
Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 3,02% με άνοδο και στις 4 τραπεζικές μετοχές (συστημικές) οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 875 μονάδων. Αν μάλιστα, δεν έβγαιναν πωλητές στο τέλος της συνεδρίασης για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα βλέπαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 875,22 μονάδες με άνοδο 1,18%. Χαμηλή η αξία συναλλαγών στα 61 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν (εκτός των τραπεζών βέβαια) , τα Ταξίδια-Αναψυχή (3,32%), Εμπόριο (1,94%), Πετρέλαιο -Αέριο (διυλιστήρια) με 1,99%, Υγεία (1,01%), Κατασκευές (1,01%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,73%), Τηλεπικοινωνιών (-0,51%), Τεχνολογίας (-0,43%) και Τροφίμων-Ποτών (-0,22%).
Λοκομοτίβα παγκόσμια ανάπτυξης οι ΗΠΑ και ερωτηματικά στην Ευρώπη
To νέο μεγάλο πακέτο δημόσιων επενδύσεων στις ΗΠΑ (θα αγγίξει τα 2 τρισ. δολαρια) σε συνδυασμό με θετικούς δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ οδηγούν τις χρηματιστηριακές αγορες σε υψηλότερα επίπεδα. Ο δείκτης S&P 500 κινείται πλέον πάνω από τις 4.000 μονάδες, όπως διαφαινόταν εδώ και καιρό, ενώ ο Dow Jones έχει σταθεροποιηθεί πάνω απο τις 33.000 μονάδες.
Οι προσδοκίες των επενδυτών έχουν αυξηθεί τόσο ώστε εκμεταλλεύονται το φθηνό χρήμα των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να ανεβάσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές. Στη Γερμανία έχουν μπει σε ισχυρό lockdown και όμως ο δείκτης DAX συνεχίζει απτόητος σε υψηλότερα επίπεδα. Στη Γαλλία μπαίνουν σε νέο ισχυρό lockdown και ο CAC κινείται προς τα επίπεδα των αρχών του 2020 πριν ξεκινήσει η κρίση. Στην Ιταλία της κρίσης, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο αγγίζει πλέον τις παρυφές των 25.000 μονάδων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!