Νέα
  • ΓΔ: 1696.1 +0.15%
  • Τζίρος: 106,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το τεχνικό πρόβλημα στο Χ.Α. «πάγωσε» την άνοδο του Γ.Δ.

EUROKINISSI

Το τεχνικό θέμα που προέκυψε γύρω στις 15.00 ώρα Ελλάδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, χάλασε το ελπιδοφόρο κλίμα που είχε δημιουργηθεί για υπέρβαση των 1.700 μονάδων (έπιασε τα επίπεδα των 1.700 μονάδων ενδοσυνεδριακά λίγο πριν ‘πέσει’ το σύστημα) κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε η Moody’s.

Ωστόσο, τα μηνύματα ανόδου που είχε η συνεδρίαση μέχρι τότε πέρασαν στην αγορά και έδειχναν ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «καυτός» για τους επενδυτές, από τη στιγμή μάλιστα που ανήγγειλαν ότι θα επιταχύνουν τις διανομές μερισμάτων.

Η εικόνα ως τις 15:00

Μέχρι τις 15.00 ώρα Ελλάδος, από τις 4 συστημικές τράπεζες ανοδικά κινούνταν η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Eurobank, και στα μη τραπεζικά blue chips άνοδο κατέγραφαν η ΔΕΗ (μετά την κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Βουλγαρία), η Cenergy, η Aegean (με νέες παραγγελίες αεροσκαφών), η AVAX, το Αεροδρόμιο (ΔΑΑ), η Viohalco και ο ΑΔΜΗΕ.

Με βάση τις τελευταίες τιμές, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν στις 1.696,22 μονάδες με άνοδο 0,15%. Από τις μετοχές που συναλλάσσονταν, οι 73 ήταν ανοδικές και οι 49 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε αύξηση 0,23%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,37% και ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,48%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχύθηκε και στους υπόλοιπους κλάδους και δεικτοβαρείς μετοχές στο Χ.Α., αλλά οι αντίρροπες τάσεις μεταξύ μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης περιόρισαν την άνοδο και δεν επέτρεψαν το μεγάλο ράλι, όπως αυτό των ευρωπαϊκών αγορών.

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό θέμα, εδώ φάνηκε και η αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που όχι μόνο δεν κατάφερε να λύσει σύντομα το πρόβλημα, αλλά, και κυρίως, άφησε όλα τα μέλη του (χρηματιστές) χωρίς ενημέρωση μέχρι και τις 17.30 ώρα Ελλάδος.

Η ανακοίνωση προς τους Χρηματιστές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΧΑΕ, η οποία απευθυνόταν στους επαγγελματίες της αγοράς, αναφέρεται το εξής:

«Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα ΟΑΣΗΣ.

Για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αποφασίστηκε η αναστολή της συνεδρίασης έως ότου αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των απαιτούμενων λειτουργιών (ενδεικτικά: υπολογισμός τιμών κλεισίματος προϊόντων και δεικτών, παραγωγή αρχείων εκκαθάρισης και διακανονισμού, ενημέρωση μελών και data vendors), η Αγορά θα επαναλειτουργήσει στις 17:20, ώστε να υπολογισθούν οι τιμές κλεισίματος. Οι τιμές κλεισίματος θα προσδιοριστούν με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του ATHEX και τις σχετικές Αποφάσεις (Απόφαση 22)».

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το «ανιχνευτικό» ξεκίνημα, κυριάρχησαν ξεκάθαρα οι αγοραστές. Οι επενδυτές ποντάρουν στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία εν αναμονή των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας, που θα μειώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη. Σταδιακά, οι χρηματιστηριακές αγορές αύξησαν την ανοδική τάση και λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 0,89%, ο γαλλικός CAC 0,57%, ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 0,89% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,7%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ