Με τα γεωπολιτικά προβλήματα να γίνονται μία καθημερινότητα (άρα να μην ενοχλούν τόσο πολύ), το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς και εγχωρίως. Η επιχειρηματικότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει έντονη, όπως δείχνουν οι τελευταίες ημέρες. Μόνο που κάποιες κινήσεις μπορεί να ερμηνευτούν διαφορετικά από τους ιδιώτες επενδυτές και από τους βασικούς επενδυτές.
Για παράδειγμα, το placement στη μετοχή της Πειραιώς που έκανε χθες ο μεγαλομέτοχος Paulson επηρέασε έντονα τη μετοχή της τράπεζας, που μόλις χθες ανακοίνωσε υψηλά αποτελέσματα και διανεμόμενα κέρδη. Το ίδιο ισχύει για την αποεπένδυση του Π. Γερμανού και Β. Κάτσου από την Lamda Development, που φαίνεται ότι επηρέασαν και σήμερα την μετοχή.
Ξένες αγορές: Επιστρέφουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές. Μεικτές τάσεις στην έναρξη οι αμερικανικές αγορές
Η έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων δείχνει μεικτές τάσεις και θα αναδιαμορφωθεί κατά την πορεία των συνεδριάσεων με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο Dow Jones αυξάνεται κατά 0,34%, ο S&P 500 υποχωρεί οριακά -0,15%, ο Nasdaq κατά -0,71%. Στην Ευρωζώνη, λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνεται (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά τις εκλογές) κατά 0,28%, ο γαλλικός ήταν σταθερός, ο ιταλικός MIB καταγράφει ισχυρή άνοδο κατά 0,93% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνεται κατά 0,32%.
Υπό πίεση το Χ.Α.
Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές μεταδόθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τις 1.600 μονάδες. Σε αντίθεση με την έντονη χθεσινή ειδησιογραφία, η σημερινή συνεδρίαση ήταν σχετικά «χλιαρή». Ο Γ.Δ. απώλεσε τα επίπεδα των 1.600 μονάδων λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, αλλά βρήκε στήριξη λίγο πάνω από τις 1.590 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1.593 μονάδες).
Σταδιακά ισορρόπησε λίγο υψηλότερα λόγω αγορών σε τραπεζικούς τίτλους, και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 1.596,41 μονάδες με -0,47%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 έκλεισαν πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Large Cap είχε μικρή υποχώρηση (-0,49%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap υποχώρησε κατά -0,88%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε τελικά (-0,19%), απορροφώντας τις πιέσεις με άνοδο σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Η μετοχή της Πειραιώς πιέστηκε λόγω του placement. Η αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 366 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 208 εκατ. ευρώ ήταν συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς και κυρίως οι μετοχές από το χθεσινοβραδινό placement.
Στα μη τραπεζικά blue chips, άνοδο κατέγραψαν ο Τιτάνας, η ΔΕΗ, η CocaCola HBC, η Τέρνα Ενεργειακή. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντική άνοδο είχαν οι ΕΚΤΕΡ, η Prodea, η Aktor, η Μοτοδυναμική, η Dimand.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Πειραιώς (μπήκαν οι μετοχές από το placement), η ΕΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και το ΔΑΑ.