Νέα
  • ΓΔ: 1618.16 +0.04%
  • Τζίρος: 146,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το χρηματιστηριακό Βατερλό των Ολλανδών στον ΟΛΘ, οι συμπτώσεις με το λιμάνι του Βόλου και τα πράγματα που «δεν γίνονται ούτε στο Τζιμπουτί»

Το Λιμάνι του Βόλου

Η επιθετική κίνηση του ολλανδικού fund Leonids Port, της οικογένειας Dreyfus, κατέρρευσε και επισήμως την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ημέρα που έληγε η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 21% του ΟΛΘ με 27 ευρώ

Οι συνεχείς και προγραμματισμένες αγορές από την Belterra οδήγησαν το ποσοστό του βασικού μετόχου στα επίπεδα του 73%, καθιστώντας ανενεργή τη δημόσια πρόταση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. 

Το γεγονός ότι ούτε οι γάλλοι μέτοχοι του CMA «τσίμπησαν» στα 27 ευρώ – μετά και την χρηματοοικονομική ανάλυση της BETA που έδινε ως fair value πολύ υψηλότερα επίπεδα – ούτε το Υπερταμείο δέχθηκε να συζητήσει, οδήγησε στην κατάρρευση της χρηματιστηριακής προσπάθειας.

Με ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο, το Leonids Port αναφέρει ότι «μετά από τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, η Leonids Port κατέχει συνολικά διακόσιες εξήντα χιλιάδες τετρακόσιες είκοσι (260.420) Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,58% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. 

Η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης ξεκίνησε στις 23.01.2025 και έληξε στις 20.02.2025. Κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής, δεν υποβλήθηκε καμία Δήλωση Αποδοχής. 

Ο προτείνων απέκτησε, μέσω της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνολικά διακόσιες εξήντα χιλιάδες τετρακόσιες είκοσι (260.420) Μετοχές της Εταιρείας, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 2,58% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας σε τιμή ανά Μετοχή ίση με το Προσφερόμενο Τίμημα».

Τι θα κάνει ο Ολλανδός;

Το ζητούμενο τώρα είναι τι θα πράξουν οι Ολλανδοί. Θα κατεβάσουν νέα πρόταση με υψηλότερα επίπεδα τιμής προκειμένου να δελεάσουν, κυρίως τους Γάλλους, αλλά και το Υπερταμείο, ή θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να στραφούν σε άλλους στόχους; 

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι ακόμη και εάν αγοράσουν οι «Ολλανδοί» τις μετοχές των Γάλλων (CMA) και του Υπερταμείου, το ποσοστό τους δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 27%, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλα ποσοστά που να κάνουν τη διαφορά, δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση του fund Belterra, που έχει το 73%. Άρα, θα είναι ανούσια μία νέα προσπάθεια άλωσης του ΟΛΘ.

Οι συμπτώσεις με το Λιμάνι του Βόλου

Οι άλλοι στόχοι πιθανότατα να σχετίζονται με την απόφαση του Υπερταμείου να ακυρώσει, μετά από ενάμιση ολόκληρο χρόνο περίπου, τον διαγωνισμό για το Λιμάνι του Βόλου (ΟΛΒ) και να προχωρήσει σε μία νέα διαδικασία. 

Η απόφαση ήρθε (όλως τυχαίως;) ταυτόχρονα με τη λήξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης του ολλανδικού fund για τον ΟΛΘ. Πολύ περίεργες συμπτώσεις....

Και γίνονται ακόμη πιο περίεργες οι συμπτώσεις, αν αναλογιστεί κανείς πως η προσφορά του ΟΛΘ για το Λιμάνι του Βόλου ήταν το 2023 διπλάσια από την πρόταση του ανταγωνιστή που ήρθε δεύτερος (Goldair). 

Αν και το Υπερταμείο ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», είναι προκλητικό και σκανδαλώδες να ανατρέπεται μία επιχειρηματική κίνηση που έδινε τόσο μεγάλο τίμημα στο Δημόσιο, ενάμιση χρόνο μετά το πέρας του διαγωνισμού.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου, κ. Μπέου, είναι ενδεικτικές για την αγωνία και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας.

Αχ. Μπέος: Αυτά δεν γίνονται ούτε στο Τζιμπουτί

«Ούτε στο Τζιμπουτί δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα», δηλώνει ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, χαρακτηρίζοντας την αιφνιδιαστική, όσο και ασυνήθιστη, κίνηση του Υπερταμείου να ακυρώσει έναν διαγωνισμό του Δημοσίου ενάμιση ολόκληρο χρόνο μετά την αποσφράγιση των προσφορών και την ανακύρηξη της ΟΛΘ ΑΕ ως προτιμητέου επενδυτή από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, ως «οπισθοδρόμηση που βλάπτει σοβαρά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών», ενώ ζητά άμεσα την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

Ο Δήμος εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση για την αιφνιδιαστική ακύρωση από το Υπερταμείο του διαγωνισμού για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, τον οποίο είχε κερδίσει η ΟΛΘ ΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2023, προσφέροντας μάλιστα το υπέρογκο ποσό - μαμούθ των 51 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από τους ανταγωνιστές.

Η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να ακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για επενδυτή στο λιμάνι του Βόλου και μάλιστα χωρίς να διευκρινίζεται η μελλοντική διαχείριση του μείζονος για την χώρα και για την πόλη μας αυτού θέματος, προκαλεί εύλογη δυσαρέσκεια και ανησυχία.

Χωρίς να υπεισερχόμαστε στους λόγους που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή και ανεξάρτητα από το αν επιλεγεί η επαναπροκήρυξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, υπέρ της οποίας έχουμε δημόσια, πάντως, ταχθεί, ή η παραμονή του στο Δημόσιο, θεωρούμε ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση που βλάπτει σοβαρά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών, αφού το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την παραχώρηση της χρήσης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο Βόλου παραπέμπεται και πάλι στις καλένδες.

Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης της Κυβέρνησης για την περαιτέρω λειτουργία του λιμανιού, διεκδικούμε άμεσα την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, επικαλούμενοι και τις αλλεπάλληλες και δημόσια εκφρασμένες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, στην υπευθυνότητα και σοβαρότητα του οποίου προσδοκούμε.

Κάθε άλλη επιλογή συνιστά υποχώρηση και υπεκφυγή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, στο σύνολο της, αφού δικαίως θα ερμηνευτεί ως αδιαφορία και εμπαιγμός».

AVAX: Άνοδος 47% της μετοχής από την αρχή του χρόνου. Θα θέλαμε να ξέραμε και τον λόγο

Σε πρωταθλήτρια ανόδου εξελίσσεται η μετοχή της AVAX ανάμεσα στο σύνολο των ελληνικών μετοχών. Από την αρχή του χρόνου έχει καταγράψει άνοδο 47% (ίσως μία από τις πιο ανοδικές μετοχές και στην Ευρώπη), χωρίς όμως να ξέρουμε τον λόγο. Από την εταιρεία λένε ότι η μετοχή αναπροσαρμόζεται στα μεγέθη και στα ανεκτέλεστα υπόλοιπα που έχει. Να το δεχθούμε. Όμως, επειδή η τεχνική εικόνα της συνεχούς ανόδου δεν στέκεται χωρίς κάποια επίσημη αιτιολογία (ακούγονταν και φήμες περί εξαγοράς), μήπως θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιτελέσει το καθήκον της και να ρωτήσει τι συμβαίνει με τη μετοχή;

ΔΑΑ: Σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 9,1 ευρώ ανά μετοχή από την AXIA

Τι γράφει η AXIA Χρηματιστηριακή για τον Δ.Α.Α.:

«Κατά τη διάρκεια της κλήσης των αναλυτών, αναμένουμε ότι η διοίκηση θα παράσχει σχόλια σχετικά με τις προοπτικές για το 2025, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στα νέα δρομολόγια που ανακοινώθηκαν με τις ΗΠΑ και άλλες μελλοντικές συνεργασίες. Επιπλέον, θα επιθυμούσαμε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών επέκτασης και του διαγωνισμού του 33 MAP (νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και στάθμευση αυτοκινήτων), καθώς και εκτιμήσεις για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το σύνολο του έτους.

«Αναμένουμε άλλο ένα σταθερό τρίμηνο για το τέλος του έτους, που θα ενισχύσει περαιτέρω τα αποτελέσματα για το σύνολο του έτους, κυρίως λόγω της ανθεκτικής επιβατικής κίνησης, που σημείωσε αύξηση 13,1% σε ετήσια βάση το 2024. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2024, μετά την προσαρμογή για την αποζημίωση ύψους 20 εκατ. ευρώ λόγω της Covid που περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του 2023, προβλέπουμε έσοδα 645,4 εκατ. ευρώ (+10,6% σε ετήσια βάση), EBITDA 413,0 εκατ. ευρώ (+8,1% σε ετήσια βάση), προσαρμοσμένο EBITDA 398,0 εκατ. ευρώ (+4,2% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη 213,4 εκατ. ευρώ (+0,9% σε ετήσια βάση)», εξηγούν οι αναλυτές.

Ξένες αγορές: Πλέουν σε «αχαρτογράφητα ύδατα» τα χρηματιστήρια

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις κινούνται σε εντελώς «αχαρτογράφητα ύδατα». Το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εντελώς απρόβλεπτος στις δηλώσεις του και στις κινήσεις του προβληματίζει εντός και εκτός ΗΠΑ. Σκεφτείτε μόνο τι έχουμε ζήσει από την προηγούμενη Πέμπτη. Τότε, οι αγορές προεξόφλησαν ειρηνευτικές κινήσεις για την Ουκρανία και είχαν απογειωθεί. Μία μέρα μετά, ήρθαν οι δηλώσεις Βανς στο Μόναχο, που προσγείωσαν τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Στις αρχές της εβδομάδας, οι επαφές Τραμπ με τους Ουκρανούς έφεραν κάποιες ελπίδες, οι οποίες όμως κατέρρευσαν μετά τις υβριστικές επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου. Και έπειτα ήρθαν οι συναντήσεις των Ευρωπαίων, που δημιουργούν νέες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει κτυπήσει «κόκκινο», όμως οι αγορές κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα (ακόμη). Ίσως γιατί βασίζονται στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Όμως, μέχρι πότε;

Scope Ratings: Οι αμυντικές δαπάνες και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Η Ελλάδα θα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν θα πιεστεί από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, η οποία προωθείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει σε ανάλυση του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, οι χώρες που μπορούν να απορροφήσουν το σοκ από την αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι η Γερμανία και η Πορτογαλία, που έχουν δημοσιονομικό χώρο, οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι χώρες που καλύπτουν ήδη το όριο του 3%, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

Συνολικά για την ΕΕ, όμως, η επίτευξη του υψηλότερου στόχου για τις αμυντικές δαπάνες θα αυξήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και θα εξασθενίσει το πιστωτικό προφίλ των χωρών, εκτός αν αυτές μειώσουν άλλες δαπάνες, αυξήσουν φόρους ή συμφωνήσουν σε κοινή έκδοση χρέους.

Στις 1.618,16 μονάδες ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης. Η 9η συνεχόμενη θετική εβδομάδα

Το 9 στα 9 έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας την 9η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Ωστόσο, αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, πλήν στατιστικών αναφορών. Η ουσία είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μία ανθεκτικότατη πορεία και καταφέρνει, απορροφώντας τις όποιες διορθώσεις, να κινηθεί προς υψηλά 15ετίας, τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών. Τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές κινήσεις συντηρούν την ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να επιστρέψει ξανά σε επίπεδα 1.620 μονάδων, με αυξημένες πιθανότητες να κάνει νέα κίνηση προς τις 1.630 από την κρίσιμη επόμενη εβδομάδα. Και είναι κρίσιμη (η επόμενη εβδομάδα) γιατί θα έχουμε τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2024 των ελληνικών τραπεζών, που αναμένονται πολύ ισχυρά, καθώς και τις προθέσεις για διανομές μερισμάτων. Αρκεί, βέβαια, να βοηθήσουν στη χρηματιστηριακή άνοδο και οι διεθνείς εξελίξεις.

Πάντως, 9 στις 9 ανοδικές εβδομάδες έχει κάνει το χρηματιστήριο 3 φορές σε 25 χρόνια.

Τράπεζες: Κέρδη προ φόρων πέριξ των 4,5 δισ. ευρώ και οργανικά κέρδη άνω των 6 δις. ευρώ το 2024 οι 4 συστημικές τράπεζες

Εβδομάδα ανακοινώσεων τραπεζικών αποτελεσμάτων είναι η επόμενη για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ανακοινώσεις ξεκινούν στις 24 Φεβρουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ημερομηνίες ανακοινώσεων αποτελεσμάτων έχουν επίσης γνωστοποιήσει η Eurobank στις 27 Φεβρουαρίου και η Alpha Bank με την ΕΤΕ στις 28 Φεβρουαρίου.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα χρήσης κάθε τράπεζας, με αποκλίσεις της τάξης του 5-10% ανάλογα με τις χρηματιστηριακές. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη προ φόρων γύρω στα 4,3 – 4,5 δισ. ευρώ για τη χρήση 2024. Τα οργανικά κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ.

Το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας γεμάτο από εταιρικά αποτελέσματα

Πλούσια η ερχόμενη εβδομάδα από αποτελέσματα και εξελίξεις που θα κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το πρωί της Δευτέρας, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης, ενώ το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα βασικά μεγέθη του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την Τετάρτη, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΤΕ. Την Πέμπτη ακολουθούν Eurobank, Helleniq Energy και Noval, και την Παρασκευή η εβδομάδα κλείνει με αποτελέσματα χρήσης από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, MIG, Mermeren και Premia Properties.

Στο εξωτερικό, ξεχωρίζει την ερχόμενη Τετάρτη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της NVIDIA, η οποία θα κλειδώσει με τη βαρύτητα των αποτελεσμάτων της το ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας των εταιριών του S&P για το δ’ τρίμηνο του 2024.

Την Παρασκευή, στο τέλος της συνεδρίασης, θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη MSCI. Επισημαίνεται τέλος ότι την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ