Ο αμερικανικός πληθωρισμός ανακοινώθηκε στο 3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγορών. Αυτό οδήγησε σε πτωτική έναρξη των αμερικανικών δεικτών, με τον Dow Jones να υποχωρεί στα πρώτα λεπτά κατά 1% περίπου, τον S&P 500 κατά -0,9% και τον Nasdaq κατά -0,79%.
Οι επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι η FED θα καθυστερήσει περαιτέρω τη μείωση των επιτοκίων, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο διοικητής της πριν από μία εβδομάδα. Η διορθωτική κίνηση στις αμερικανικές συνεδριάσεις (λίγο πριν τις 17:00 ώρα Ελλάδος) επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές, που ενώ κινούνταν έντονα ανοδικά, σταδιακά απώλεσαν τις υπεραξίες τους και είτε περιόρισαν την άνοδό τους είτε πέρασαν σε αρνητικές μεταβολές.
Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX αυξανόταν μόλις κατά 0,15%, με φθίνουσες τάσεις, ο γαλλικός CAC σημείωνε απώλειες -0,22%, ο ιταλικός MIB κινούνταν οριακά θετικά (0,26%) και σταθεροποιητικός παρέμενε ο Eurostoxx 50.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Έξω διόρθωναν, στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 1.562 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε λίγο, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε, φτάνοντας στις 1.560 μονάδες. Το αξιοσημείωτο της συνεδρίασης ήταν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχύθηκε και στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Γενικότερα, η εικόνα της αγοράς ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη ειδησιογραφία. Ίσως το ενδιαφέρον από τη δημοπρασία του κρατικού ομολόγου να έδωσε κάποια κατεύθυνση ή οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τις τράπεζες που είχαν βγει πρόσφατα.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.562,04 μονάδες, με άνοδο 0,85%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 156 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά.
Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,03%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) ενισχύθηκε κατά 1,05%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο 1,58%, με θετική κίνηση στις τέσσερις συστημικές μετοχές και την Attica Bank.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, θετική πορεία είχαν τα περισσότερα. Ξεχώρισαν ο ΟΤΕ, η Motor Oil, ο ΟΛΠ, η Jumbo, ο Μυτιληναίος (METLEN), η ΕΧΑΕ, το Δ.Α.Α., ο ΟΠΑΠ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συνεχίστηκε και σήμερα η πίεση στον Τιτάνα. Η αγορά την αποδίδει είτε στο γεγονός ότι δεν είχε κάποια συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του MSCI, είτε στο γεγονός ότι γίνεται arbitrage ανάμεσα στους τίτλους της εισηγμένης αμερικανικής θυγατρικής του.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Alpha Bank, ο Τιτάνας, η Eurobank, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος (METLEN).