Με πτώση και χαμηλές συναλλαγές άνοιξαν χθες οι αμερικανικές αγορές, στην πρώτη μεταχριστουγεννιάτικη συνεδρίαση, με την πορεία τους να αναμένεται να καθορίσει την τάση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα.
Οι συναλλαγές μπορεί να έχουν μειωθεί αρκετά σε Ευρώπη και Αμερική κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά αυτό δεν περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον στις επόμενες συνεδριάσεις.
Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επενδυτές θα επανατοποθετηθούν σε καλύτερες αποτιμήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και είναι πολύ πιθανή κάποια μεγάλη διόρθωση, άνω του 10-15%.
Αυτό που κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ο φόβος για την επιβολή δασμών από τον Τράμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα το 2025, κάτι που θα επιβάρυνε πολύ τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία).
Χ.Α.: “Δύο και μία” συνεδριάσεις για το τέλος του 2024
Το τέλος της χρονιάς βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο να κινείται πέριξ των 1.450 μονάδων (1.448 μονάδες έκλεισε την Δευτέρα) κάνοντας μία τελευταία προσπάθεια για την υπέρβαση των επιπέδων αυτών.
Kατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του 2024 ίσως δούμε κάποιες πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους προκειμένου να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2025.
Το 2024 δεν ήταν κακή χρονιά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μία άνοδο περίπου 12%, οι τραπεζικές μετοχές είχαν ένα εξαιρετικά δυναμικό α' εξάμηνο και ένα έντονα μεταβλητό β' εξάμηνο. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, το 2024 ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας για τις τράπεζες.
Η πορεία των τραπεζών
Οι τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs), συγκλίνοντας περαιτέρω στα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους, είδαν νέους, πιο ποιοτικούς, επενδυτές στα μετοχολόγιά τους και συνέχισαν να αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς (καταθέσεις, χορηγήσεις, νέα επενδυτικά προϊόντα).
Απέναντι στη μεταβλητότητα των τραπεζών στάθηκαν μη τραπεζικά blue chips, όπως ο Τιτάνας (έκανε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά ράλι στην ιστορία του), η αφύπνιση των μετοχών υποδομών όπως ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ), οι εταιρείες real estate που έκαναν ρεκόρ μέσων ημερήσιων συναλλαγών, ενώ καλή συμπεριφορά είχαν στο β' εξάμηνο ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ που τους τελευταίους 2μήνες επέστρεψε πάνω από τα 15 ευρώ, η Jumbo μετά το placement , ο Μυτιληναίος (μετά την συσσώρευσή του για αρκετούς μήνες), η ΔΕΗ που έφτασε πάλι κοντά στα 12 ευρώ και η Cenergy που πραγματοποιεί μεγάλες συμβάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Επίσης καλή συμπεριφορά είχε και ο μητρικός όμιλος της η Viohalco με τοποθετήσεις από ξένους και εγχώριους θεσμικούς.