Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν τη μεγαλύτερη υποαπόδοση των τελευταίων 25 ετών φέτος σε σχέση με τα αμερικανικά, οι προοπτικές για το 2025 φαίνονται επίσης κατ' αρχήν δυσμενείς λόγω των φόβων για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και των πολιτικών κρίσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Όμως, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές γίνονται συγκριτικά φθηνότερες, οι επενδυτές δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για ευκαιρίες αγορών, θεωρώντας ότι οι τιμές τους έχουν ενσωματώσει προσδοκίες για πιο δυσμενείς εξελίξεις και θα μπορούσαν να κάνουν ισχυρό ράλι αν το γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο βελτιωθούν.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει θετική έκπληξη για τους επενδυτές με μεγάλη έκθεση… Είμαστε κοντά στο να φτάσουμε στην αποκορύφωση της απαισιοδοξίας και αυτό είναι καλό νέο», δήλωσε η Caroline Gauthier της Edmond de Rothschild.
Υποαπόδοση 25 μονάδων φέτος
Ο δείκτης μετοχών MSCI για την ηπειρωτική Ευρώπη έχει αυξηθεί 4,6% φέτος, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τις ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 29%, καθώς ο «πυρετός» της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν φέτος 25 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερα κέρδη από τις ευρωπαϊκές μετοχές, διαφορά ρεκόρ μεταξύ των δύο περιοχών με βάση τα σχετικά στοιχεία από το 2004.
«Τα επίπεδα αποτίμησης στην Ευρώπη είναι (τώρα) πολύ πιο ελκυστικά», δήλωσε η Sonja Laud, CIO της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Legal & General Investment Management.
Ο διαχειριστής επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων δεν έχει αυξήσει ακόμα ευρύτερα την έκθεσή του στην Ευρώπη, πρόσθεσε η ίδια, αλλά βλέπει θετικά κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα είδη πολυτελείας που θα επωφεληθούν εάν η επιβράδυνση της Κίνας υποχωρήσει και οι αμερικανικοί δασμοί είναι λιγότερο υψηλοί σε σχέση με τους φόβους των επενδυτών.
Η παραγωγικότητα της ευρωζώνης είναι αδύναμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την Πέμπτη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, παράλληλα με την τέταρτη μείωση των επιτοκίων της φέτος, ενώ η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών είναι χαμηλή και γι’ αυτό αυξάνονται οι αποταμιεύσεις τους.
Αύξηση 4% του DAX τον Δεκέμβριο
Ωστόσο, μία ένδειξη ότι οι επενδυτές βλέπουν αλλαγή τάσης είναι ότι οι γερμανικές μετοχές έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν. Ο δείκτης DAX έχει σημειώσει άνοδο 4% μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο.
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, η Amundi, προβλέπει ισχυρά κέρδη για το ευρώ το επόμενο έτος, ενώ άλλοι μεγάλοι Ευρωπαίοι επενδυτές ετοιμάζονται να αγοράσουν γαλλικές μετοχές που έχουν πληγεί από την πολιτική κρίση.
Η Γερμανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο μετά την κατάρρευση του συνασπισμού του Όλαφ Σολτς και ενώ ο πιθανότερος υποψήφιος να κερδίσει τις εκλογές, Φρίντριχ Μερτς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει μέτρα τόνωσης της οικονομίας της χώρας, αυτά θα απαιτούσαν διακομματική συμφωνία.
«Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την απαισιοδοξία που βλέπουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kevin Thozet, μέλος της επενδυτικής επιτροπής στην ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Carmignac, προσθέτοντας ότι χτίζει θέσεις σε ευρωπαϊκές πολυεθνικές που έχουν παρόμοιες επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες αμερικανικές, αλλά διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Ζοφερές οι οικονομικές τάσεις
Σίγουρα, οι οικονομικές τάσεις της ευρωζώνης παραμένουν ζοφερές. Ο δείκτης οικονομικών εκπλήξεων της Citi για την Ευρωζώνη είναι αρνητικός, αλλά έχει σταματήσει να υποχωρεί απότομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σοβαρότητα των αρνητικών σοκ για τις αγορές έχει μειωθεί.
«Η πτωτική τοποθέτηση (στην Ευρώπη) έχει φτάσει στα άκρα», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi στις 10 Δεκεμβρίου, συνιστώντας στους πελάτες να αγοράσουν, επειδή τα νομισματικά και κρατικά μέτρα θα ωφελήσουν τις οικονομικά κυκλικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως η μεταποίηση και τα ταξίδια.
Με πληροφορίες από Reuters