H προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία από τις καλύτερες του 2024 για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το πιο σημαντικό δεν ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε από τις 1.396 μονάδες προς τις 1.460 μονάδες αλλά κυρίως ότι επέστρεψε η θετική επενδυτική ψυχολογία και τα χαμόγελα στους επενδυτές. Η νέα εβδομάδα που ξεκινά θα δείξει εάν έχει εμπεδωθεί η αισιοδοξία ή η εβδομαδιαία άνοδος κατά 4,5% περίπου ήταν συγκυριακό αποτέλεσμα και ένα widows dressing ενόψει τέλος του χρόνου.
Πιεσμένο ελατήριο που εκτινάχθηκε ο τραπεζικός κλάδος
Οι γκρίνιες (όλων μας) για τις αδικαιολόγητα χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών και ειδικά των τραπεζών ήταν απόλυτα δικαιολογημένες. Με μία σειρά θετικών εκθέσεων το προηγούμενο δίμηνο, οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν ιδιαίτερα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και ήρθε η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για να 'εκτιναχθεί το πιεσμένο ελατήριο' του τραπεζικού κλάδου κατά 11%.
Καταλύτης ανόδου το συνέδριο της Morgan Stanley , οι χαμηλές αποτιμήσεις και η προεξόφληση της Scope
Για τις τραπεζικές μετοχές οι βασικοί λόγοι ανόδου ήταν τρείς. Ο πρώτος βέβαια οι χαμηλές αποτιμήσεις μετά από πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων. Η μετοχή της ΕΤΕ στα επίπεδα των 6,8 ευρώ ήταν 10% απ΄ τα επίπεδα που έγινε το placement. Η μετοχή της Alpha Bank στα επίπεδα του 1,4 ευρώ ήταν σχεδόν στην εσωτερική της αξία. Η Πειραιώς στα 3,6 ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερα από την 'δίκαιη αποτίμηση' ενώ μόνο η Eurobank είχε παραμείνει κοντά στα κομβικά επίπεδα των 2 ευρώ. Για τις μικρότερες τράπεζες, ήρθε η είσοδος των νέων μετοχών της Attica Bank στο Χ.Α για να ισορροπήσει η μετοχή μετά τα αλλεπάληλα limit down που έφερε το dilution στης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Optima καταγράφει εξαιρετικά αποτελέσματα στο 9μηνο και πιθανότατα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα στη χρήση 2024 με αύξηση μεριδίων αγοράς οπότε δικαιωματικά κινήθηκε ανοδικά. Όσο για την Τράπεζα Κύπρου, η μετοχή γνωρίζει την χρηματιστηριακή άνοδο που της αρνήθηκε το Λονδίνο. Ένα δίδαγμα για όσους τρέφουν 'μεγάλες προσδοκίες' από την είσοδο στις ξένες αγορές.
Οι επιχειρηματικές εξελίξεις και η αντίδραση στην πίεση για τα μη τραπεζικά blue chips
Το αξιοσημείωτο της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν ότι τα μη τραπεζικά blue chips ακολούξησαν στην άνοδο των τραπεζών. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το γεγονός ότι στο προηγούμενο δύσκολο δίμηνο, ο Γενικός Δείκτης άντεξε πάνω από τις 1.380 μονάδες το οφείλουμε αποκλειστικα σε συγκεκριμένα μη τραπεζικά blue chips. Ο Τιτάνας, η Jumbo, ο ΟΛΠ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΟΤΕ, η ΔΕΗ , ο ΟΠΑΠ, η Cenergy, η Viohalco, η Coca Cola HBC , η ΕΥΔΑΠ , η Aegean ήταν μετοχές που αποτελέσαν τα αναχώματα τους προηγούμενους μήνες στην κακή εικόνα των τραπεζών. Οι περισσότερες εξ' αυτών των μετοχών συνέχισαν ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα και σ' αυτές που αντέδρασαν προστέθηκε το 'ξύπνημα' της Μυτιληναίος, η άνοδος των διυλιστηρίων (Motor Oil-ΕΛΠΕ), το ΔΑΑ, η Lamda Developemnent , η Tέρνα Ενεργειακή που ολοκλήρωσε και την πώλησή της και βέβαια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , η ΕΧΑΕ που ξύπνησε μετά το συνέδριο της Morgan Stanley και ο Ελλάκτωρ που αφού διόρθωσε περίπου 25-30% επέστρεψε κοντά στα 2 ευρώ. Σταθερά ανοδική ήταν και η Ιντρακατ η οποία (λόγω Aktor) έδρεψε τις 'δάφνες' από τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η ισχυρή μεσαία κεφαλαιοποίηση
Εκτός απ' τις μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξαν και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαν εξαιρετική πορεία. Θα ξεκινήσουμε από την παρατεταμένη άνοδο της ΚΡΙ-ΚΡΙ που φημολογείται ότι αφ' ενός θα κάνει placement στα υψηλά και αφ' ετέρου θα είναι η επόμενη είσοδος στον FTSE Large Cap. H ΑΛΟΥΜΥΛ δείχνει ότι συνέρχεται και κινείται υψηλότερα καταλαμβάνοντας τα επίπεδα που δικαιούται λόγω αποτελεσμάτων, τα Πλαστικά Θράκης επίσης λόγω της εξωστρέφειας και των αποτελεσμάτων, η Profile που από leader στα fintech προσθέτει και την τεχνητή νοημοσύνη (A/I) στην 'παλέτα' των προιόντων της. Η Intralot παραμένει το πιο 'καυτό' χαρτί της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με συνεχείς διεκδικήσεις έργων σε Αμερική και τις υπόλοιπες ηπείρους
Το συνέδριο της Morgan Stanley και τα 400 εκατ. Ευρώ εισροές σε μία εβδομάδα
Oι περισσότερες εταιρείες που προαναφέραμε, ήταν παρούσες στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Τα θετικά αποτελέσματά τους και οι προοπτικές τους σε συνδυασμό με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν έναυσμα τοποθετήσεων ξένων χαρτοφυλακίων μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έφτασε στα 140 εκατ. Ευρώ (χαμηλότερη βέβαια από την προηγούμενη αλλά τότε είχαμε τα 1,6 δισ. ευρώ της μεταβίβασης της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar σε μία μέρα) και από τις εισροές που είδαμε , υπολογίζεται ότι εισέρευσαν στο Χ.Α περίπου 400 εκατ. Ευρώ μέσα σε 5 συνεδριάσεις.
Η αναβάθμιση της Scope: Πρώτη αναβάθμιση μέσα στη επενδυτική βαθμίδα
Το 'κερασάκι' στην τούρτα της ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η αναβάθμιση από την Scope. Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές από BBB- με θετικές προοπτικές
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μείωση του χρέους, η βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και οι ισχυρότερες αναπτυξιακές προοπτικές οδηγούν στην αναβάθμιση του ελληνικού rating.
Το υψηλό χρέος και οι δομικές οικονομικές αδυναμίες παραμένουν οι βασικοί περιορισμοί για το ελληνικό αξιόχρεο.
Ο Scope ήταν ο πρώτος, αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 και πλέον είναι ο πρώτος που αναβαθμίζει το αξιόχρεό της εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης τον Ιούλιο είχε διατηρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- (επενδυτική βαθμίδα), αναβαθμίζοντας σε θετικό από σταθερό το outlook.
Το ζητούμενο είναι εάν το χρηματιστήριο είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση και γι' αυτό κινήθηκε ανοδικά (οπότε ίσως δούμε διορθώσεις στην εβδομάδα που ξεκινά) ή θα τιμολογήσει τώρα την αναβάθμιση οπότε θα έχουμε νέα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.480 μονάδες και των τραπεζών προς υψηλότερα επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!