Ελληνικό χρηματιστήριο: Στο συνέδριο της Morgan Stanley κτυπούσε η καρδιά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς
Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε πιεστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Στο ίδιο διάστημα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν προς νέα ιστορικά υψηλά και έτσι δημιουργήθηκε ένα discount των ελληνικών assets (είτε σε επίπεδο δεικτών είτε μετοχών), που έπρεπε να κλείσει. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν γίνει πολύ φθηνές για τα ξένα χαρτοφυλάκια μετά τις διορθώσεις.
Το συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για να τοποθετηθούν ξένα κεφάλαια, αλλά κυρίως για να σπάσει η ανατροφοδοτούμενη επενδυτική απαισιοδοξία. Η πιο σημαντική στόχευση όλων ήταν ότι μία θετική παρουσίαση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αρωγή της κυβερνητικής πολιτικής, θα πρέπει να οδηγήσει μέσα στο α' τρίμηνο του 2025 στην ένταξη της Ελλάδας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στις αναπτυγμένες αγορές.
Η επικοινωνιακή δουλειά των κκ. Πατέλη και Κοντόπουλου
Από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πατέλης δούλεψε πολύ για την επιτυχία του συνεδρίου. Ο στόχος δεν ήταν μόνο η χρηματιστηριακή άνοδος, αλλά να προβληθεί η Ελλάδα ως μία χώρα «επιχειρηματικής επιτυχίας». Εκτός από τον κ. Πατέλη, σημαντική συνεισφορά είχε και ο κ. Κοντόπουλος, ο οποίος γνωρίζει αρκετά καλά από το παρελθόν του τα χρηματιστηριακά πράγματα στο Λονδίνο.
Πώς επηρέασε τη χρηματιστηριακή αγορά το συνέδριο στο Λονδίνο
Η άνοδος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αποδίδεται στον συνδυασμό:
- του συνεδρίου της Morgan Stanley και της θετικής εντύπωσης που θέλουν να αφήσουν κυβέρνηση και ελληνικές εισηγμένες για να επιτευχθεί η αναβάθμιση της οικονομίας.
- της αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς από την JP Morgan.
- στο μεγάλο discount που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο δίμηνο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Από το συνέδριο της Morgan Stanley, οι ξένοι επενδυτές άκουσαν τη διάψευση της έκτακτης φορολογίας για τις ελληνικές τράπεζες και έχουν (μέχρι αύριο) συναντήσει one-to-one με τις διοικήσεις και τους μετόχους των 39 εισηγμένων που βρίσκονται στο Λονδίνο. Εκεί θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα των ελληνικών εισηγμένων, αλλά θα γίνουν και πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα όποια προβλήματα.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την JP Morgan ήρθε σε μία στιγμή που η αγορά χρειάζεται θετικές ειδήσεις. Η αναβάθμιση αυτή ουσιαστικά είναι πρόδρομος αξιολόγησης σε μία μελλοντική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αναπτυγμένη αγορά.
Σε ό,τι αφορά το discount των ελληνικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών, είχε επισημανθεί όλο το προηγούμενο δίμηνο, όταν βλέπαμε τις ευρωπαϊκές αγορές να καλπάζουν και τις ελληνικές μετοχές να κινούνται αδύναμα.
39 εισηγμένες αντιπροσωπεύουν το 25% του ελληνικού ΑΕΠ
Οι 39 εισηγμένες που βρίσκονται στο Λονδίνο αντιπροσωπεύουν κεφαλαιοποίηση που αντιστοιχεί στο 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Συνεπώς, η εκπροσώπηση της επιχειρηματικής Ελλάδας στο συνέδριο στο Λονδίνο θα ήταν ένα σημαντικό δείγμα για το πώς πηγαίνει ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, το κύριο βάρος του συνεδρίου πήγε στις 4 συστημικές τράπεζες. Εκεί οι ξένοι επενδυτές έχουν επενδύσει πάνω από 18 δισ. ευρώ και έχουν μεγάλες προσδοκίες.
Τι απασχόλησε τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων στις τράπεζες
Η κυβέρνηση πήγε «καλά διαβασμένη» για το τι θα ρωτούσαν οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές. Κατ’ αρχήν, ήταν η έκτακτη φορολογία των τραπεζών, την οποία απέκλεισε ευθύς εξ’ αρχής ο κ. Μητσοτάκης. Μετά, ήταν η αναβαλλόμενη φορολογία και πώς θα επηρεάσει τα μερίσματα των τραπεζών και, τέλος, πώς θα είναι η οργανική ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Για τα μη τραπεζικά blue chips, κάποια ήταν ήδη γνωστά στους ξένους, όπως ο Μυτιληναίος, τα στελέχη του οποίου ετοιμάζονται για την είσοδο στον FTSE 100 μέσα στο 2025, και ο Τιτάνας, ο οποίος έχει κάνει και εκεί road show προκειμένου να προετοιμαστεί για την είσοδο στον NYSE.
Τα ραντεβού one on one στα μη τραπεζικά blue chips
Tα ραντεβού one on one της πρώτης ημέρας, απ’ ό,τι μάθαμε, κινούνταν σε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν η σύντομη παρουσίαση των εταιρειών και των αποτελεσμάτων 9μήνων και ο δεύτερος οι προοπτικές και οι στόχοι για το μέλλον. Εξαγορές και συγχωνεύσεις, τεχνολογικές εφαρμογές, αντιδράσεις των πωλήσεων σε περιβάλλον μειωμένης ζήτησης και κρίσης σε εξωτερικό-εσωτερικό, εξωστρέφεια, ήταν οι περισσότερες ερωτήσεις των ξένων και οι αναφορές των Ελλήνων CEO και μετόχων. Επίσης, αρκετοί ξένοι ρωτούσαν και για την πορεία των μετοχών και το free float (ελεύθερη διασπορά) των μετοχών, θεωρώντας ότι για να τοποθετηθεί ένα μεγάλο fund θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διασπορά και η δυνατότητα εξόδου ταυτόχρονα.
Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Λονδίνο αμέσως μετά τα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως κάποιους ξένους δεν θα τους ενδιέφερε το Μετρό Θεσσαλονίκης, αυτό καθ’ αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τονίσει τη δημιουργία του, προκειμένου να περάσει το σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε φάση ανάπτυξης και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις.
Όπως χαρακτηριστικά μας μετέφεραν ότι δήλωσε: «Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δημόσιο έργο που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες, γιατί υπήρξαν πολλές αντιστάσεις από κάθε είδους δυνάμεις που δεν θα ήθελαν να κατασκευαστεί. Είναι ένα υπερσύγχρονο Μετρό που προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά». (Εδώ ήταν σαφής μία έμμεση αναφορά και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα).
Σχετικά με τη σύγκριση της Ελλάδας με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες της περιφέρειας, που πέρασαν και αυτές από κρίση την προηγούμενη δεκαετία (π.χ. Πορτογαλία, Ιρλανδία), τόνισε ότι αυτές έχουν κάνει άλματα, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανόδου.
«Θεωρώ ότι τώρα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος και να γίνουμε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που θα υπερβαίνει εαυτόν, που θα μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος αλλά και να ηγηθεί σε τομείς όπου θεωρούμε ότι έχουμε έμφυτο συγκριτικό πλεονέκτημα».
Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος η ανάπτυξη μέσα από την πιστωτική επέκταση 10 δισ. ευρώ
Στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς είναι η αύξηση της χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία. Η Πειραιώς αναμένει αύξηση των δανείων κατά 10% το 2024, λόγω της ισχυρής ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, €2,1 δισ. καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,7%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε.
Αύξηση των δανείων
«Για το 2025 ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο δανείων μας, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις, όπως και τα κεφάλαια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά για την αναθέρμανση των εργασιών λιανικής». Για να δώσει αριθμητικά τον στόχο, ανέφερε: «Στοχεύουμε σε καθαρή πιστωτική επέκταση €10 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο 0,9% επί του ενεργητικού, μέσω οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών πρωτοβουλιών».
Πώς θα αντιμετωπίσει τη μείωση των επιτοκίων
«Τα νέα δάνεια, τα αυξανόμενα έσοδα από χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος (ομόλογα) και οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, που εφαρμόζονται την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να μετριάσουν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τη μείωση των επιτοκίων». Γενικότερα, αναμένεται ομαλοποίηση του επιτοκιακού περιθωρίου από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα με ένα βιώσιμο επίπεδο να διαμορφώνεται γύρω στο 2,3%-2,4%.
Alpha Bank: Συνέργειες με την UniCredit, Διαχείριση χαρτοφυλακίων και τραπεζοασφαλίσεις
Ο CEO της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, ανέφερε ότι στη δημιουργία προμηθειών από την επέκταση της προσφοράς προϊόντων σε τομείς όπως το asset management, το wealth management (διαχείριση περιουσίας) και το bancassurance. Η διείσδυση αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία και τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά αρκετοί παράγοντες συντείνουν στο ότι αυτό θα αλλάξει.
Όπως εξήγησε, ο συνδυασμός αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής παιδείας, ψηφιοποίησης και στρατηγικών συνεργασιών (όπως αυτή της Alpha Bank με την UniCredit) θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επεκτείνουν το μερίδιό τους σε τομείς όπου τα έσοδα προέρχονται από προμήθειες. Η Alpha Bank, για παράδειγμα, σχεδιάζει να βελτιώσει τις προσφορές προϊόντων και τη στόχευση στο πελατολόγιο ώστε να αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία για ισχυρότερη δημιουργία προμηθειών τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο CEO του ομίλου.
Η τραπεζική ανάπτυξη μπορεί να έρθει με δύο βασικούς τρόπους:
- Εταιρικός δανεισμός: Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την επενδυτική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού που άφησε η κρίση. Αυτό δημιουργεί ευκαιρία για ανάπτυξη με παράλληλη διατήρηση της βιώσιμης κερδοφορίας.
- Επενδύσεις και διαχείριση χαρτοφυλακίων: Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία για επέκταση, στοχεύοντας το εύπορο τμήμα στην Ελλάδα και φέρνοντάς το πιο κοντά στα επίπεδα που παρατηρούνται στις ανεπτυγμένες αγορές.
Παρότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως αναδυόμενη αγορά, έχει χαρακτηριστικά ανεπτυγμένης αγοράς, όπως σταθερό νόμισμα, πολιτική σταθερότητα και υψηλή πιστωτική διείσδυση, επισήμανε.
METLEN: Να σπάσουν τα εμπόδια από την «πράσινη φούσκα»
Για μία ακόμη φορά, ο κ. Μυτιληναίος (επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Eurometaux) επεσήμανε στους διαχειριστές κεφαλαίων ότι δημιουργήθηκε μία «πράσινη φούσκα» που εμποδίζει την ανάπτυξη. «Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια στην “πράσινη” μετάβαση χωρίς να προετοιμάσει τους υπηκόους της» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος. Και επεσήμανε την αντίφαση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο στο θέμα αυτό: «Με μόλις το 7% στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει αυτό το ποσοστό στο 4%, ενώ η υπόλοιπη υφήλιος (εννοώντας ΗΠΑ και Κίνα) συνεχίζει με διαφορετικούς ρυθμούς».
Αναφερόμενος στην εταιρεία του (όπως είπαμε, βρήκε αρκετούς γνωστούς στους επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου λόγω της προετοιμασίας εισόδου του ομίλου στο City), εστίασε στους ρυθμούς ανάπτυξής του, στις επενδύσεις και την ωρίμανσή τους, αλλά και στο «μείγμα» επενδύσεων (διαφοροποίηση).
AKTOR: Πριμ στους εργαζόμενους για την επίτευξη του στόχου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, με εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι η AKTOR θα προχωρήσει σε παροχή στους εργαζόμενους της εταιρείας που δούλεψαν για το Μετρό Θεσσαλονίκης μπόνους ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Το μπόνους θα μοιραστούν όσοι εργάστηκαν στο έργο του Μετρό, ανεξαρτήτως θέσης και ρόλου, διότι συνέβαλαν καταλυτικά στην έγκαιρη αποπεράτωσή του και απέδειξαν, με αίσθημα ευθύνης, τις τεχνικές δυνατότητες του Ομίλου AKTOR.
Ο κ. Εξάρχου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, οι οποίες επέτρεψαν την παράδοση του έργου στην ημερομηνία για την οποία είχε προσωπικά δεσμευθεί προς τον πρωθυπουργό – όπως αποκάλυψε το Σάββατο, στην ομιλία του, στα εγκαίνια του έργου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!