Νέα
  • ΓΔ: 1457.38 +0.58%
  • Τζίρος: 68,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η στάση αναμονής της Fitch θα διατηρήσει τη μεταβλητότητα

Μία αναβάθμιση από τη Fitch θα ήταν η τελευταία ευκαιρία για να δούμε μία ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Νοέμβριο. Η Fitch, όμως, κράτησε στάση αναμονής και δεν προχώρησε ούτε σε αναθεώρηση των προοπτικών (outlook) ούτε σε αναθεώρηση του ελληνικού αξιόχρεου.

H στάση της Fitch αναμένεται να διατηρήσει την υπάρχουσα μεταβλητότητα για τον Γενικό Δείκτη μέσα στο κανάλι των 1.380-1.420 μονάδων, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε μετοχές που έχουν προοπτικές ανόδου.  

Τη Δευτέρα έχουμε την αναδιάρθωση των δεικτών MSCI και λογικά σε επίπεδο τζίρου θα έχουμε κάποια αύξηση. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό θα επιδράσει και στην πορεία των μετοχών.

Η όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία

Η εβδομάδα ξεκινά σήμερα με όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων στην Ουκρανία (ή μάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία), με τη Μόσχα και το Κίεβο 'να τραβούν το σκοινί'  με στόχο να μπουν το 2025 σε διαπραγματεύσεις από καλύτερη θέση.  

Η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου οδήγησε σε ράλι του χρυσού, ο οποίος είχε κινηθεί πτωτικά μετά τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την πιθανή επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Εάν συμβεί αυτό, τότε το ΑΕΠ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών - όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία - θα δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα. 

Το παράδοξο, στην Ευρωζώνη είναι ότι οι μεγάλες κεφαλαιαγορές όχι μόνο δεν έχουν προεξοφλήσει χρηματιστηριακά μία νέα υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ε.Ε αλλά κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους (ειδικά ο DAX). Aυτό το αναφέρουμε για τη σύγκριση με το εξαιρετικά αδύναμο και ευμετάβλητο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης αυξάνεται μόλις 11% από την αρχή του χρόνου.

Σε ότι αφορά την ΕΚΤ, οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών, δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθεί η Κεντρική Τράπεζα από την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων με την οποία είχε συγχρονιστεί το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος βέβαια είναι ότι πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα υπάρχει νέος πρόεδρος με διαφορετική (πιο εχθρική) ατζέντα για τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.  

Επίσης, ο κίνδυνος υποχώρηση της ανάπτυξης δημιουργεί εύλογα τις υποψίες ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί πιο επιθετικά στις μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό θα το γνωρίζουμε καλύτερα μετά την ανακοίνωση από την Eurostat του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Παρασκευή.

Οι πιεσμένες τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε μεν να υπερβεί , για μία ακόμη φορά , τις 1.400 μονάδες αλλά το 'μεγάλο βαρίδι' ήταν οι τραπεζικές μετοχές που ήταν πτωτικές. 

Αντίθετα, πολύ καλύτερα κινήθηκαν τα μη τραπεζικά blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο Τιτάν, η Cenergy με την Viohalco, η Coca Cola HBC, η Ιντρακατ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  και η Ελλάκτωρ.  Εξακολούθησαν να έχουν καλή εικόνα οι υποδομές όπως ο ΟΛΠ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΥΔΑΠ,

Ο λόγος των πιέσεων την προηγούμενη εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Οι τραπεζικές μετοχές έχασαν το ανοδικό momentum που είχαν κερδίσει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και πλέον κινούνται κοντά στα χαμηλά 3μήνου. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να βγουν αγοραστές στα τραπεζικά blue chips, αλλά το γεγονός ότι πλέον διαπραγματεύονται μόνο στα χέρια των ξένων θεσμικών καθιστά αδύναμη την εύρεση μίας ανοδικής αντίδρασης από τα ελληνικά χαρτοφυλάκια.

Κίνηση μέσα σε μικρό διάστημα για τον Γ.Δ. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, αν και μετρίασε τις αρχικές εβδομαδιαίες απώλειες, δεν κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα καθώς οι 1.400 μονάδες βγάζουν προσφορά. Όπως αναφέρει η ανάλυση της BETA AXΕΠΕΥ, από το Σεπτέμβριο η αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων επιπέδων στήριξης και αντίστασης (χαμηλά και υψηλά). 

«Η συνθήκη εξόδου από αυτό το μοτίβο προϋποθέτει η Αγορά να υπερβεί τις 1.435 μονάδες, αλλάζοντας τα δεδομένα του βραχυπρόθεσμου καναλιού. Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό για τους αισιόδοξους ότι η αγορά βγάζει αντιδράσεις στις τοπικές υπερβολές της.

Βραχυπρόθεσμα η ταλαιπωρία της αγοράς δεν δείχνει να έχει εκτονωθεί καθώς οι ανοδικές εξάρσεις δεν έχουν την απαραίτητη συνδρομή αυξημένου τζίρου που θα έδινε ένα σινιάλο ισχυρών εισροών. Παρ' όλα  αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι μέρος του ταμπλό μπορεί να αντισταθμίσει τις τραπεζικές πιέσεις και να ισορροπήσει το Γενικό Δείκτη μέχρι νεοτέρας.”

Οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI 

Στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον με βάση τις προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. 

Τη Δευτέρα θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με κυριότερη αλλαγή την διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα θα ανακοινώσουν μεγέθη γ’ τριμήνου οι ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης, την Τρίτη ακολουθούν Φουρλής και Κρι – Κρι και την Πέμπτη την αυλαία ρίχνει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. 

Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας (προηγ. δημοπρ. 2,71%).

Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των πρακτικών της FED (Τετάρτη, 27/11) και  ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το μήνα Νοέμβριο (Παρασκευή, 29/11). Τέλος επισημαίνεται ότι η προσεχή Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ