Το γνώριμο 'δρομολόγιο' ανάμεσα στις 1.380-1.430 μονάδες επιβεβαίωσε και πάλι ο Γενικός Δείκτης δείχνοντας ότι στα επίπεδα αυτά γίνεται όλο το 'χρηματιστηριακό παιχνίδι' εδώ και μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 1.380 μονάδες ενεργοποιούνται σήματα αγοράς και στις 1.430-1.440 μονάδες σήματα πώλησης. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου πτωτικά στις 1.403 μονάδες και περιμένει τα 'σινιάλα' από το εξωτερικό προκειμένου να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (ΒΒΒ- σταθερή προοπτική). Αυτό ίσως αποτελέσει καταλύτη αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Στα χέρια των ξένων επενδυτών ο τραπεζικός κλάδος
Αυτά όμως αφορούν, κυρίως ξένους επενδυτές που βρίσκονται στις τράπεζες (κατέχουν περίπου το 75% της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και γι' αυτό ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης κινείται με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο τραπεζικός δείκτης είχε ανάκαμψη 5% και την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου μία υποχώρηση 4%. Το πιο ενδεικτικό της αδυναμίας της χρηματιστηριακής αγοράς είναι το γεγονός ότι η μεταβλητότητα- και ειδικά οι μεγάλες πτώσεις- γίνονται ταυτόχρονα με τις ενθουσιώδεις εκθέσεις των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 5 εκθέσεις ξένων και εγχώριων επενδυτών που αναβάθμιζαν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες όταν κατά την ίδια στιγμή στο χρηματιστηριακό ταμπλό οι τιμές των μετοχών υποχωρούσαν έντονα. Η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει τα μεγέθη των τραπεζών στις αποτιμήσεις του κλάδου και πλέον 'κλειδώνουν' τα κέρδη τους. Ας μην ξεγελιόμαστε από τις ενθουσιώδεις εκθέσεις. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαικούς.
Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε επίπεδα αγοράς σε σχέση με τις ευρωπαικές τράπεζες που είχαν καταγράψει μεγάλο ράλι το προηγούμενο διάστημα. Η μετοχή της Eurobank που έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις παρυφές των 2 ευρώ (1,97 ευρώ), η ΕΤΕ βρίσκεται πολύ χαμηλότερα (7,1 ευρώ) από τα επίπεδα του placement, η Πειραιώς δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα 4 ευρώ όπως ήταν ο χρηματιστηριακός στόχος της διοίκησης ενώ και η Alpha Bank δείχνει υποτιμημένη στα επίπεδα των 1,58 ευρώ (έχοντας υποχωρήσει και κάτω απ' τα 1,5 ευρώ).
Τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές κινήσεις των μη τραπεζικών blue chips
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μη τραπεζικών blue chips έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απ' ότι οι τράπεζες. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή κοινότητα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη απ' την διαμόρφωση των τιμών εάν κρίνουμε σε σχέση με τους στόχους που έθεταν οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές.
Η μετοχή του ΟΤΕ μετά από ένα πολύ ενθαρρυντικό τρίμηνο (είχε σταθεροποιηθεί πάνω από τα 15,2 ευρώ) βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών την προηγούμενη εβδομάδα και υποχώρησε στα 14,8 ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου. Για τον ΟΠΑΠ που είχε φτάσει στα 16 ευρώ τους προηγούμενους μήνες , υποχώρησε στα 15,14 ευρώ έχοντας μοιράσει προμέρισμα την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της και ειδικά την πρόθεση διανομής μεγάλου μερίσματος έφτασε ξανά στα 12 ευρώ. Κερδισμένες μετοχές χαρακτηριζόνται ο Τιτάν (int), ο ΟΛΠ , ο ΑΔΜΗΕ, η Cenergy και η Viohalco. O Tιτάν, επανήλθε στα επίπεδα των 35 ευρώ ενόψει και της εισόδου του στον NYSE που τοποθετείται τον Ιανουάριο και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που είχε στο 9μηνο. Ο ΟΛΠ καταγράφει ιστορικά υψηλά αποτελέσματα 9μηνου, ο ΑΔΜΗΕ ξαναμπαίνει στο ενεργειακό παιχνίδι ενώ η Cenergy αυξάνει τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό (μαζί με τη θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια). Ο όμιλος Viohalco ως μητρικός όμιλος της Cenergy καρπώνεται μέρος των υπεραξιών.
Ο Μυτιληναίος (METLEN) ανακοινώνει συνέχεια νέα επενδυτικά project (και στον Καναδά) αλλά η μετοχή του συσσωρεύει πέριξ των 33 ευρώ έχοντας ιστορικό υψηλό στα 38 ευρώ. Nα σημειωθεί οτι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι επενδυτικοί οίκοι (εγχώριοι και ξένοι) δίνουν τιμές στόχους άνω των 42 ευρώ. Η Jumbo καταγράφει μονοψήφια ανάκαμψη των πωλήσεων στο 9μηνο (σωρευτικά περί του 7% αύξηση σε Ελλάδα και Εξωτερικό) και περιμένει τον 'εορταστικό' Δεκέμβριο όπου παραδοσιακά καταγράφει το 25-30% του συνολικού του τζίρου. H Lamda Development έχει ανοδική τάση μετά την καλή εικόνα των malls αλλά και τις πωλήσεις στο project του Ελληνικό. Η είσοδος του εφοπλιστή Προκοπίου στον όμιλο αποτέλεσε μία 'ανάσα ρευστότητας.
Κίνηση και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης την προηγούμενη εβδομάδα
Η προηγούμενη εβδομάδα είχε αρκετό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δείχνουν να αφυπνίζονται. Η μετοχή που ξεχώρισε μέσα στο Νοέμβριο ήταν η ΚΡΙ-ΚΡΙ. Μετοχές όπως η ΑΛΟΥΜΥΛ, η Austricard, η Ιντραλοτ και η Ιντρακομ, τα Πλαστικά Θράκης, η Quest, η Profile, η Q&R είναι μερικές μετοχές που έδειξαν μέσα στον Νοέμβριο σημάδια bull market.
Tι περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα
Στο εσωτερικό οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του βασικού όγκου των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Στις 18 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η Cenergy ενώ στις 20 Νοεμβρίου ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, Quest, Motor Oil και Elvalhalcor. Την Πέμπτη τέλος έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει η Ideal Holdings. H 20η Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομόλογου της Costamare.