Οι αμερικανικές εκλογές είναι ο απόλυτος 'καταλύτης' των χρηματιστηριακών αγορών για την εβδομάδα που έρχεται. Σε ένα εξαιρετικά πολωμένο κλίμα, οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν όχι τόσο βάσει προγραμμάτων όσο για την αποφυγή του χειρότερου.
Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενες», αφού οποιαδήποτε παρεκτροπή από τα ειωθότα της FED μπορεί να είναι καταστροφική για την αμερικανική οικονομία.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε πιο αρνητική κατάσταση αλλά, φευ, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, ένα ακόμη -παρατεταμένο- παράδοξο των χρηματιστηρίων.
Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη δημιούργησε την ανησυχία ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι επιθετική στις μειώσεις των επιτοκίων.
Χ.Α.: Στα εταιρικά αποτελέσματα το ενδιαφέρον
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των εταιρικών αποτελεσμάτων των μεγάλων εισηγμένων. Μία πρόγευση από την αντίδραση της αγοράς στα πολύ θετικά αποτελέσματα της Πειραιώς πήραμε την Παρασκευή.
Μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται παίρνουν σειρά και οι υπόλοιπες τράπεζες για ανακοινώσεις που απ' ότι φαίνεται θα είναι θετικές έως καλύτερες των αναμενομένων.
Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα του 9μηνου 2024 οδηγούν τις τράπεζες να επιλέξουν είτε την ταχύτερη απόσβεση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μέσα στην επόμενη 10ετία αντί για 15ετία είτε τη διανομή μεγάλων μερισμάτων. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι πιεζόμενες από την ΤτΕ και τον SSM, οι τράπεζες θα προτιμήσουν να τελειώσουν ταχύτερα με την αναβαλλόμενη φορολογία.
Η Πειραιώς είπε ότι θα ξοφλήσει μέχρι 2034, η Eurobank θεωρείται δεδομένο ότι θα τελειώσει μέχρι το 2030 και το ίδιο θα πράξουν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες.
To μενού της επόμενης εβδομάδας
Η ερχόμενη εβδομάδα έχει τραπεζικό χρώμα καθώς την ερχόμενη Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα ενώ το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η Alpha Bank.
Εκτός από τις τράπεζες, την Τρίτη ανακοινώνει η Premia Properties και ακολουθεί την Πέμπτη η Ανδρομέδα και η Titan. Κατά τα λοιπά την Δευτέρα ο ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα των 0,602 ευρώ ανά μετοχή ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.
Τέλος, την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI. Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών ήταν αυτή που κράτησε όρθια την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθώς η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips δεν ήταν εξίσου αισιόδοξη.
Συνεδρίαση της Παρασκευής: Το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;
H συνεδρίαση της Παρασκευής άφησε ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο συναίσθημα. Αισιόδοξο γιατί απομακρυνθήκαμε από τις επικίνδυνες στηρίξεις των 1.380 μονάδων και απαισιόδοξο γιατί η αντίδραση ήταν αδύναμη.
Η συνεδρίαση ήταν ανοδική από την αρχή ξεπερνώντας τις 1.390 μονάδες και ανεβαίνοντας ο Γενικός Δείκτης σταδιακά προς τις 1.397 μονάδες. Εκεί βγήκαν πωλητές σε αρκετά μη τραπεζικά blue chips με αποτέλεσμα να φρενάρει η ανοδική κίνηση.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1390,49 μονάδες με άνοδο 0,56%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 112 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 61 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,85 %, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) 0,14%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,08 % με σημαντική άνοδο και στις 4 συστημικές μετοχές αλλά και στην Attica Bank.
Από τα μη τραπεζικά blue chips , ξεχώρισε η άνοδος των ΟΛΠ, ΟΤΕ, Cenergy, Viohalco, Coca Cola HBC, Φουρλής. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Πειραιώς (πραγματοποίησε περίπου το 20% των συναλλαγών), η ΕΤΕ ,η Eurobank, η ΔΕΗ, η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ και η μετοχή της METLEN.
ΓΔ: Κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας της ανόδου από τα χαμηλά των 1.377 μονάδων παραμένει διορθωτικός.
Παρόλα αυτά η δυναμική της πτώσης παρουσιάζει επιβράδυνση και σε αυτό έχει συμβάλει ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος διαγραμματικά βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού βάσης.
Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση θα χρειαστεί για να ανακτηθεί το αγοραστικό σήμα η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.398 μονάδες.
Δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη μια γρήγορη κίνηση προς το εν λόγω επίπεδο ωστόσο το κύριο σημείο αντίστασης είναι στις 1.420 μονάδες.
Μόνο σε υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου μπορούμε να αναμένουμε κάποια θετικότερη δια φοροποίηση στην πορεία της αγοράς καθώς η ως τώρα πορεία απότον Μάιο δείχνει διαδοχικές μετατοπίσεις ενός εύρους διακύμανσης σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!