Πτώση κάτω από τις 1.400 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (Γ.Δ) Σε έντονα καθοδικό κανάλι οι τραπεζικές μετοχές, χάνουν πάνω από 7% μέσα στον Οκτώβριο
Ακόμη μία πτωτική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τον Γενικό Δείκτη να κινείται και πάλι κόντρα στις ευρωπαικές τάσεις και να δείχνει ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τις διεθνείς εξελίξεις.
Οι διεθνείς αγορές σε Αμερική και Ευρώπη κινήθηκαν στην πλειονότητά τους ανοδικά αυτό όμως δεν βοήθησε να εμφανιστούν αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ξένοι (και όχι απαραίτητα hedge funds) μειώνουν θέσεις αποκομίζοντας τα προηγούμενα κέρδη τους προκειμένου να στραφούν σε αναπτυγμένες αγορές με αυξημένη ρευστότητα. Επίσης , σύμφωνα με τους FT , οι ευρωπαίοι μειώνουν θέσεις περιμένοντας εκλογική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ και εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους ευρωπαίους.
Οι τράπεζες είναι ο «αδύναμος κρίκος» της χρηματιστηριακής αγοράς
Έτσι, παρότι οι επενδυτικοί οίκοι βγάζουν θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις (ειδικά τράπεζες) εντούτοις , οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε ένα καθοδικό κανάλι έχοντας διορθώσει πάνω από 7% από τις αρχές Οκτωβρίου. Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις του κλάδου μέσα στο 2024. Ακόμη και η μετοχή της Alpha Bank που δεν είχε αποδώσει τόσο πολύ όσο οι άλλες , βρίσκεται σε υποχώρηση αυτή την περίοδο. Η μετοχή της ΕΤΕ κινδυνεύει να χάσει και τα επιπεδα των 7 ευρώ όταν προ δύο εβδομάδων , το placement κλείδωσε στα 7,55 ευρώ.
Οι εκθέσεις των ξένων αν και δίνουν συστάσεις ‘αγοράς’ για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές , εντούτοις χαμηλώνουν τις τιμές στόχους.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την μείωση τιμών στόχων από την Morgan Stanley και την Goldman Sachs που σαφέστατα επηρέασαν και άλλα ξένα χαρτοφυλάκια που προχώρησαν σε πωλήσεις. Πάντως θεωρείται αναμενόμενο ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα πιέσουν τις οργανικές κερδοφορίες των ελληνικών τραπεζών.
Εναλλαγές τοποθετήσεων στα μη τραπεζικά blue chips
Πτωτικά κινήθηκαν και τα μη τραπεζικά blue chips αλλά χωρίς έντονες πιέσεις. Ορισμένα μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν πολύ καλή τεχνική συμπεριφορά. Για παράδειγμα ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Ιντρακατ, o Tιτάνας , η Cenergy , η Aegean , η Autohellas, η Lamda ήταν μετοχές που στήριξαν την αγορά. Τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil) αντίθετα βρίσκονται σε κανάλι πίεσης με την μετοχή της Motor Oil να κλείνει την Παρασκευή κοντά στα χαμηλά έτους (52 εβδομάδων).
Για να αντιληφθούμε το παράλογο της πτώσης, είδαμε σήμερα μετοχή ομίλου που ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά κέρδη (Metlen) να καταγράφει υποχώρηση πάνω από 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές απλώς κλείνουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές χωρίς να ασχολούνται με θεμελιώδη μεγέθη επιχειρήσεων και οικονομίας.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής. Η ανύπαρκτη ζήτηση επέτεινε το πρόβλημα της πτώσης
Η συνεδρίαση της Παρασκευής κινήθηκε με την ίδια πτωτική τάση που είδαμε και κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Και πάλι οι τραπεζικές μετοχές ήταν το ‘βαρίδι’ της αγοράς και παρέσυραν όχι μόνο τον Γ.Δ αλλά και μη τραπεζικά blue chips σε χαμηλότερα επίπεδα. Γενικότερα, όπου είχαν θέσεις ξένοι επενδυτές , οι μετοχές δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις.
Ο Γεν. Δείκτης έκανε μία προσπάθεια ανόδου κατά την έναρξη της συνεδρίασης αλλά μετά την πρώτη ώρα επικράτησαν οι πωλητές. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις δεν ήταν επιθετικές αλλά η ζήτηση ήταν ανύπαρκτη γι’ αυτό συνεχίστηκε η πτώση με εντονότερους ρυθμούς , ειδικά στις τραπεζικές μετοχές. Σταδιακά χάθηκαν οι 1.390 μονάδες και απειλήθηκαν και οι 1.380 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1.387 μονάδες όπου λέγεται ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη στην αγορά.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1390,25 μονάδες (-0,88%) γυρίζοντας στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές Αυγούστου μετά την μεγάλη διόρθωση της 5ης Αυγούστου. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 32 έκλεισαν ανοδικά και οι 76 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,14%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε καλύτερη συμπεριφορά (0,17%) ενώ ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε(-1,3%) οξύνοντας την πτώση. Σημαντική πτώση είχαν τα διυλιστήρια, οι βιομηχανικές, οι τηλεπικοινωνίες και οι πρώτες ύλες. Σε μετοχικό επιπεδο, την Παρασκευή συνεχίστηκε η πτώση της Motor Oil (έχασε τα επίπεδα των 20 ευρώ), πιέστηκαν ο Μυτιληναίος (το παράδοξο που γράφαμε παραπάνω), η ΔΕΗ και ο Τιτάνας. Ανοδικά κινήθηκαν ΑΔΜΗΕ, Ιντρακατ, ΕΥΔΑΠ και συνεχίζουν ακάθεκτες η ΚΡΙ-ΚΡΙ και η Profile από την μεσαία κεφαλαιοπίηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!