Η πτώση των ξένων αγορών και η εγχώρια αδιαφορία οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα την αγορά
«Πτώση αδιαφορίας» για μία ακόμη συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι χαμηλές συναλλαγές και η έλλειψη αντίδρασης για τα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα, δείχνει ότι ούτε οι ξένοι επενδυτές ούτε οι λιγοστοί εγχώριοι επενδυτές θέλουν να τοποθετηθουν αυτή την περίοδο.
Αν στο σκηνικό αυτό, προσθέσουμε και το ότι οι ξένες αγορές διορθώνουν λόγω τέλους του μήνα, θα δούμε ότι η εσωστρέφεια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αγορά.
Οι επιχειρηματικές κινήσεις , όπως αυτή της Quest (πούλησε την ACS) που συζητήθηκε πολύ στους κύκλους των χρηματιστών και των θεσμικών επενδυτών, δεν φαίνεται να συγκινούν, ούτε το ομόλογο της ΔΕΗ, ούτε οι θετικές εκθέσεις των ξένων καταφέρνουν να δώσουν τάση στο εγχώριο χρηματιστήριο. Αντίθετα οι αρνητικές εκθέσεις (Morgan Stanley, Goldman Sachs) έχουν άμεση επίπτωση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.Τα εταιρικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν από χθες (Παπουτσάνης) και συνεχίστηκαν με τον “Sarantis” σήμερα δίνουν συγκυριακή τάση και αφορούν μόνο τις μετοχές των εταιρειών που ανακοινώνουν.
Το “Σισύφειο” μαρτύριο και το δρομολόγιο μεταξύ 1.400-1.450 μονάδων
Το ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία είναι να καταφέρει να ισορροπήσει ο Γεν. Δείκτης μεταξύ των 1.420-1.450 μονάδων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Οι δύο τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι περίοδοι αυξημένης μεταβλητότητας. Προς το παρόν και για μία ακόμη φορά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι θα βρεί στήριξη κοντά στις 1.400 μονάδες. Το δρομολόγιο 1400-1.450-1400 έχει γίνει μία βαρετή συνήθεια.
Η αποτυχημένη προσπάθεια για τις 1.420 μονάδες και η παρατεταμένη διολίσθηση
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης (πάντα με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο) προσπάθησε να κάνει μία κίνηση προς τις 1.420 μονάδες αλλά αμέσως βγήκαν πωλητές και η αγορά ξεκίνησε να διολισθαίνει προς χαμηλότερα επίπεδα. Χάθηκαν και οι 1.410 μονάδες , και σταδιακά έφτασε στο χαμηλό ημέρας των 1.405 μονάδων.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1407,14 μονάδες με υποχώρηση (-0,53%.) Η αξία συναλλαγών ήταν 119 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 74 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,77%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,27%. Ο τραπεζικός κλαδος υποχώρησε έντονα κατά -1,47%, με πιέσεις σε όλες μετοχές πλην αυτής της Κύπρου. Η μετοχή της Attica Bank κατέγραψε πτώση πάνω από 10% και έφτασε στα 6 ευρώ. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 0,6 ευρώ προ του reverse split.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, διασώθηκαν της πτώσης, ΟΤΕ, Ιντρακατ, Ιντραλοτ, Aegean. Aνοδικά κινήθηκε ο Sarantis που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα 9μηνου ενώ συνεχίζει ακλόνητη ανοδικά, η ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Ξένες Αγορές : Το τέλος του μήνα και η αμερικανική πολιτική σκηνή φέρνουν πιέσεις
Παραδοσιακά το τέλος κάθε μήνα φέρνει ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια για την αποκόμιση των κερδών. Πολύ περισσότερο τώρα που η μεταβλητότητα στις αγορές μεγάλωσε και λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και λόγω πολέμων και λόγω αμερικανικών εκλογών. Οι ξένοι επενδυτές
Οι αμερικανικοί δείκτες, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, διόρθωναν με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά (-0,57%) , ο S&P 500 κατά (-0,5%), ο Nasdaq κατά (-0,76%). Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε οριακά (-0,1%) και παραμένει πάνω από τις 19.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC (-0,2%), o ιταλικός MIB κινούνταν σταθεροποιητικά, ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-0,14%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!