Στην τελική πορεία για τον Μάρτιο 2025 που μπορεί να γίνει η τελική αξιολόγηση εάν θα γίνει Αναπτυγμένη αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο
H (μη) αντίδραση της S&P την Παρασκευή το βράδυ ήταν μία ακριβής απεικόνιση των ξένων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες. Ο αμερικανικός οίκος προφανέστατα δεν ασχολήθηκε με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει κατά την τελευταία αξιολόγηση. Κοινώς δεν αποτελεί θέμα προς αξιολόγηση η ελληνική οικονομία προς το παρόν.
Όμως το γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι στη Watch List του FTSE ενδεχομένως να αποτελέσει μία επανεκκίνηση της ανόδου στο α' τρίμηνο 2025.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα. Έχουν προεξοφληθεί όλες οι θετικές ειδήσεις (ακόμη και η αναβάθμιση της αγοράς) στις τρέχουσες αποτιμήσεις και πλέον ως μικρή περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, θα πρέπει να δείξει κάτι εξαιρετικό. Το ότι επαναξιολογήθηκε και βρέθηκε αυξημένο το ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ είναι μεν μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αλλά δεν αλλάζει και την ροή της ελληνικής οικονομίας ούτε του χρηματιστηρίου.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχαμε την θετική αντίδραση (κατά 1,9% περίπου) της ανόδου Γενικού Δείκτη την προηγούμενη εβδομάδα, που τον έφερε (Γ.Δ) κοντά στα επίπεδα των 1.450 μονάδων.
Μία αντίδραση που ακολούθησε και την άνοδο των αμερικανικών και ευρωπαικών αγορών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η ανοδική κίνηση προήλθε κυρίως από την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών (2,57% εβδομαδιαίως) με την μετοχή της ΕΤΕ να έχει αυξημένη μεταβλητότητα μετά το placement και μίας oμάδας μη τραπεζικών blue chips που έχουν δείξει εξαιρετική συμπεριφορά.
Είχαμε ανάκαμψη του Μυτιληναίου και της ΔΕΗ, την συνέχιση της ανόδου των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάνα, Coca Cola HBC, Viohalco, Cenergy, μία δυναμική άνοδος του ΟΛΠ (προφανέστατα εν αναμονή αποτελεσμάτων), συνέχιση τοποθετήσεων στη Lamda Development, μερική ανάκαμψη σε ΕΛΠΕ και Motor Oil μέσα σε αυξημένη διακύμανση ενώ είχαμε και την επανεμφάνιση αγοραστών σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως Lavipharm, Aloumil , Πλαστικά Θράκης.
Πολλές εισηγμένες είχαν κέρδη στο 6μηνο που ξεπερνούσαν τα περυσινά κέρδη 9μηνου
Έναρξη ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 9μηνου έχουμε την εβδομάδα που ξεκινά με την Παπουτσάνης την προσεχή Τρίτη ενώ η Σαράντης θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης.
Την Πέμπτη το πρωί ακολουθεί η Metlen η οποία θα ανακοινώσει το συνοπτικό σετ των βασικών σημείων των αποτελεσμάτων. Στις 45 εταιρίες που είχαν δημοσιεύσει πέρυσι αποτελέσματα είχαν καταγραφεί καθαρά κέρδη 6,98 δις ευρώ.
Οι ίδιες εταιρίες στο φετινό εξάμηνο έχουν δείξει κέρδη 4,78 δις ευρώ, αναλογούσαν δηλαδή στο 68% της επίδοσης του περυσινού εννεαμήνου και δεδομένης της αυξημένης εποχικής επίδρασης του κλάδου ενέργειας και
τουρισμού η υπέρβαση του περυσινού πήχη της κερδοφορίας είναι μέσα στις δυνατότητες των εταιριών. Ήδη 11 από αυτές τις 45 εταιρίες έχουν σημειώσει στο εξάμηνο επιδόσεις καλύτερες από το περυσινό εννεάμηνο ενισχύοντας την πιθανότητα για μια χρήση με επιδόσεις ρεκόρ.
Σε πορεία αξιολόγησης για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου μέχρι τον Μάρτιο 2025
Η ανακοίνωση στις 9 Οκτωβρίου, ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει στη Watch List (λίστα επιτήρησης) του FTSE μέχρι τον Μάρτιο 2025 έφερε πολύ αισιοδοξία που όμως δεν επαληθεύτηκε στο ταμπλό. Πλέον υπάρχουν δύο κατηγορίες αναλυτών. Οι αισιόδοξοι που βλέπουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι πιο προβληματισμένοι (JP Morgan) που θεωρούν ότι η εμφάνιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα το φέρει σε άμεσο ανταγωνισμό με τις μεγάλες ευρωπαικές αγορές και θα στερήσει κεφάλαια που θα τοποθετηθούν σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Eδω ισχύει αυτό που λέει ο λαός : “Κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη”
Η JP Morgan απο την έναρξη της συζήτησης για την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς , δήλωνε ότι ενδεχομένως η μετάταξή της στην ομάδα των αναπτυγμένων ευρωπαικών χρηματιστηρίων να μη συνοδευτεί από τεράστιες εισροές. Έφερνε μάλιστα και παράδειγμα το 2001 (θυμόμαστε όλοι τι είχε συμβεί) όπου η είσοδος της χώρας στην Ε.Ε δεν έφερε εισροές κεφαλαίων.
Θα αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις προηγμένες αναδυόμενες (advanced emerging) αγορές και θα εισέλθουν οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές.
Το τελικό ισοζύγιο των εισροών και των εκροών, που σύμφωνα με την JP Morgan θα είναι αρνητικό. Δηλαδή θα είναι περισσότερα τα κεφάλαια που θα αποχωρίσουν, από τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στον αντίποδα, οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι επειδή τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τα funds των αναπτυγμένων αγορών είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων funds που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές θα υπάρχουν περισσότερες εισροές από τις εκροές. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την στάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσα στους υπολογισμούς των μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων και απέναντι στις άλλες αγορές καθώς και ο αριθμός των μετοχών που συμμετέχουν στην τελική διαμόρφωση των δεικτών.
Σύμφωνα με την έκθεση της JPMorgan, στον δείκτη «FTSE Emerging Markets» συμμετέχουν 33 ελληνικές μετοχές, ενώ στον «FTSE Developed Markets Standard» και στον «FTSE Developed Markets Small Cap», θα ενταχθούν συνολικά 29 μετοχές. Παράλληλα, η συνολική στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) έναντι 52 μονάδων βάσης (0,52%) που είναι τώρα η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.
Συνεχίζοντας το σενάριο της η JPMorgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των εκροών θα ανέρχεται στα $1,83 δισ. και των εισροών στο $1,75 δισ. Αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα αρνητικό κενό της τάξης των $75 εκατ. ευρώ.
Είναι όμως έτσι; Όχι απαραίτητα. Κάθε προσπάθεια υπολογισμού των εισροών που θα προκύψουν και το τελικό ισοζύγιο που θα υπάρξει, είναι πρόωρη, άκαιρη και επισφαλής.
Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης FTSE Russell για την ένταξη του Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) που πιθανά θα οδηγήσει στην επάνοδο της Ελλάδας, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων (developed) αγορών, είναι μεν μία θετική προυπόθεση εισροών αλλά δεν είναι δεδομένη .
Ας μην ξεχνάμε, ότι η πρόθεση για διεθνείς τοποθετήσεις των μεγάλων funds εξαρτάται όχι τόσο απ' το πως πάει η οικονομία της χώρας που θα τοποθετηθούν αλλά κυρίως πως είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Εάν για παράδειγμα υπάρξει μία πολύ μεγάλη διόρθωση σε Αμερική και Ευρώπη στο α' τρίμηνο 2025, τότε η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα μετατεθεί.
Εάν το διεθνές κλίμα είναι θετικό και αισιόδοξο στα διεθνή χρηματιστήρια τότε ίσως στις αρχές του β' τριμήνου να έχουμε 'εν τοις πράγμασι' μία θετική αξιολόγηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!