Νέα
  • ΓΔ: 1443.57 +0.34%
  • Τζίρος: 119,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: «Μπαρούτι» η Μ. Ανατολή με τα futures να πέφτουν 7% - Ο ρόλος της Κίνας και το νέο ρεκόρ στις ΗΠΑ

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 7% την εβδομάδα αντικατοπτρίζει μια σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων, κυρίως τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα και τις αβεβαιότητες στη Μέση Ανατολή.

Όμως αν και η αγορά πετρελαίου είναι δυναμική και οι τιμές μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα λόγω νέων γεωπολιτικών εξελίξεων ή αλλαγών στην παραγωγή, οι προοπτικές παραμένουν ασταθείς για το άμεσο μέλλον.

Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και αυτή την εβδομάδα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα πτώση 7% γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. Η ζήτηση στην Κίνα και
  2. οι μικτές προοπτικές για τη Μέση Ανατολή.

H ζήτηση στην Κίνα

Ειδικότερα η μείωση της Ζήτησης στην Κίνα που  είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  • Οικονομική Επιβράδυνση: Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει επιβράδυνση καθώς η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας μειώνονται, επηρεάζοντας την ζήτηση πετρελαίου.
  • Μετατόπιση προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.
  • Κυκλικές Τάσεις: Οι εποχιακές ή κυκλικές τάσεις στην οικονομία μπορούν να επηρεάσουν προσωρινά τη ζήτηση πετρελαίου.

Μικτές Προοπτικές για τη Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή είναι μια κρίσιμη περιοχή για την παραγωγή πετρελαίου, και οι προοπτικές της επηρεάζουν σημαντικά τις παγκόσμιες τιμές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει:

  1. Γεωπολιτική Αστάθεια: Συγκρούσεις, εντάσεις ή πολιτικές αβεβαιότητες στην περιοχή οδηγούν σε διαταραχές στην παραγωγή και τις προμηθευτικές αλυσίδες, επηρεάζοντας τις τιμές.
  2. Αποφάσεις του (OPEC+): Οι αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου από χώρες της Μέσης Ανατολής επηρεάζουν την προσφορά και, κατ’ επέκταση, τις τιμές.
  3. Επενδύσεις σε Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας: Η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο μέσω επενδύσεων σε καθαρές και βιώσιμες πηγές ενέργειας επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση.

«Η διαπραγμάτευση αργού πετρελαίου παραμένει σκοτεινή καθώς η αγορά προσπαθεί να ερμηνεύσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας στο CIBC Private Wealth Group. 

H έκθεση του ΔΟΕ

Τα ολοένα και πιο πτωτικά σήματα έχουν εν μέρει επισκιάσει την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ και η υποτονική αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσουν σε «αρκετό πλεόνασμα» το επόμενο έτος, αποκλείοντας οποιαδήποτε σημαντική διακοπή των ροών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο ΔΟΕ δημοσίευσε την έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου τον Οκτώβριο για το 2024, στην οποία  αναφέρει ότι «η Κίνα έχει επιβράδυνση της ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% των παγκόσμιων κερδών τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με σχεδόν 70% το 2023».

Επιπλέον, ο IEA δήλωσε στην ίδια έκθεση ότι «είναι έτοιμοι να δράσουν εάν χρειαστεί» και ότι ελλείψει μεγάλης αναστάτωσης, η αγορά αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πλεόνασμα το νέο έτος.

Συνολικά, η έκθεση του ΔΟΕ τείνει να απεικονίσει μια εικόνα μείωσης της ζήτησης πετρελαίου που προέρχεται από την Κίνα, η οποία σε συνδυασμό με επαρκή αποθέματα πετρελαίου, μπορεί να επιβαρύνει την τιμή του μαύρου χρυσού.

Τα futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, υποχωρώντας περισσότερο από 7% την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε και οι επενδυτές αφομοίωσαν μια μικτή προοπτική για τη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,39 δολάρια ή 1,87%, στα 73,06 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 69,22 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,45 δολ. ή 2,05%.

Το Brent υποχώρησε περισσότερο από 7% αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI έχασε περίπου 8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 και το 2025.

Στην Κίνα, η οικονομία αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τις αρχές του 2023 το τρίτο τρίμηνο, αν και η κατανάλωση και η βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

"Η Κίνα είναι το κλειδί για την πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης, επομένως αυτό επιβαρύνει πολύ τις τιμές εδώ σήμερα", δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital στη Νέα Υόρκη.

Ο αντίκτυπος των ηλεκτρικών οχημάτων

Η παραγωγή διυλιστηρίων της Κίνας μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα μικρά περιθώρια διύλισης και η ασθενής κατανάλωση καυσίμου περιόρισαν την επεξεργασία.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον αντίκτυπο των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα», δήλωσε ο Neil Atkinson, ανεξάρτητος αναλυτής ενέργειας με έδρα το Παρίσι και πρώην επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου του ΔΟΕ.

«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν εδώ, η οικονομική αδυναμία στην Κίνα αλλά και η κίνηση προς την ηλεκτροδότηση των μεταφορών».

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 42% τον Αύγουστο και έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέπτυξε δύο προγράμματα χρηματοδότησης που θα αντλήσουν αρχικά 800 δισεκατομμύρια γιουάν (112,38 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χρηματιστήριο μέσω των νεοδημιουργηθέντων εργαλείων νομισματικής πολιτικής.

«Τα κινεζικά στοιχεία δείχνουν ενδεικτικά σημάδια βελτίωσης, αλλά οι πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με τα πρόσθετα οικονομικά κίνητρα άφησαν τους συμμετέχοντες στην αγορά απογοητευμένους», δήλωσε ο Rishi Rajanala, συνεργάτης της Aegis Hedging.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή αργού κατέρριψε άλλο ένα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών  καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) την εβδομάδα έως τις 11 Οκτωβρίου σε 13,5 εκατομμύρια bpd, από το προηγούμενο ανώτατο όριο των 13,4 εκατομμύρια bpd που είχε «χτυπήσει» για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες.

«Τα θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συνέβαλαν στην άμβλυνση ορισμένων ανησυχιών για την ανάπτυξη, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να παρακολουθούν την πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα μετά τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης», δήλωσε ο Hani Abuagla, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην XTB MENA.

Εν κατακλείδι, η μείωση της ζήτησης από την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά, ασκεί πιέσεις στις τιμές, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο πολύπλοκη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ