Νέα πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι φόβοι για εξασθένηση της ζήτησης από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην πρόοδο των συνομιλιών για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχώρησαν κατά 45 σεντς ή 0,56% στα 79,23 δολάρια το βαρέλι στις 09:46 (ώρα Ελλάδας). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 58 σεντς ή 0,76% στα 76,07 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν σχεδόν 2% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες τους για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα αμετάβλητοι σε γενικές γραμμές καθώς μια σειρά στοιχείων από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και οι δαπάνες λιανικής πώλησης είναι ισχυρές.
«Οι επίμονες ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα οδήγησαν σε sell-off», δήλωσε ο πρόεδρος της NS Trading, μιας εταιρείας της Nissan Securities, προσθέτοντας ότι ένας άλλος παράγοντας ήταν ότι πλησιάζει το τέλος της περιόδου αιχμής των θερινών διακοπών στις ΗΠΑ.
Οι πόλεμοι στηρίζουν τις τιμές
«Παρόλα αυτά, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενέχουν κινδύνους για την προσφορά, στηρίζουν την αγορά», είπε.
Τα τελωνειακά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο, έδειξαν ότι οι εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης της Κίνας μειώθηκαν απότομα τον Ιούλιο, αντανακλώντας τα χαμηλότερα επίπεδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια του μήνα λόγω των αδύναμων περιθωρίων κέρδους.
Χάνει δυναμική η κινεζική οικονομία
Την Πέμπτη, τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η οικονομία της Κίνας έχασε δυναμική τον Ιούλιο, με τις τιμές των νέων κατοικιών να μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, τη βιομηχανική παραγωγή να επιβραδύνεται και την ανεργία να αυξάνεται.
Αυτό έχει υποδαυλίσει τις ανησυχίες των traders σχετικά με την πτώση της ζήτησης από την Κίνα, όπου τα διυλιστήρια μείωσαν απότομα τα ποσοστά επεξεργασίας αργού τον περασμένο μήνα λόγω της χλιαρής ζήτησης καυσίμων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Τελ Αβίβ χθες, σε μια ακόμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η Χαμάς δημιούργησε αμφιβολίες για μία θετική έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών, δηλώνοντας το Ισραήλ ότι υπονομεύει τις σχετικές προσπάθειες.
Οι χώρες που μεσολαβούν -το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος- δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να μειώσουν επαρκώς τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!