Η αγορά πετρελαίου φαίνεται δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι θα οδηγήσει σε διαταραχές στην προσφορά αργού ή σε αλλαγή πολιτικής του Ιράν, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις υποθέσεις της χώρας» ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος.
Ο διάδοχος του Ραϊσί πιθανότατα δεν θα μπορεί να βασιστεί στην παραγωγή πετρελαίου για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στον ίδιο βαθμό, ιδίως καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κυρώσεις μειώνουν το εμπόριο και οι προκλήσεις στο εσωτερικό επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Το εγχώριο σκηνικό θα παραμείνει ανησυχητικό, καθώς εκατομμύρια Ιρανοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι το 40% των νοικοκυριών κινδυνεύει να ξαναπέσει στη φτώχεια σε περίπτωση κάποιου σοκ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονταν στα 84,25 δολάρια το βαρέλι στις 9 το πρωί, με άνοδο 0,3%, έχοντας σημειώσει κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μέσα στον Μάιο.
Οι παρατηρητές του ΟΠΕΚ+ θα παρακολουθούν τι μπορεί σημαίνουν ο θάνατος του Ιρανού προέδρου και οι ανησυχίες για την υγεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για την επόμενη συνεδρίαση της ομάδας την 1η Ιουνίου. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, δεν ήταν σαφές αν η υπουργική συνάντηση θα γινόταν αυτοπροσώπως στη Βιέννη ή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Μικρή εβδομαδιαία άνοδος στις τιμές - Επηρεάζονται από αντίρροπες δυνάμεις
Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια
Η Ουκρανία συνέχισε την Κυριακή τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ρωσικών δυλιστηρίων, ενώ ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.
«Η αγορά έχει γίνει όλο και πιο μουδιασμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και η μεγάλη ποσότητα αδρανούς παραγωγικής δυναμικότητας του ΟΠΕΚ πιθανώς συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep στη Σιγκαπούρη. «Μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω σαφήνεια από τον ΟΠΕΚ+ σχετικά με την πολιτική παραγωγής του για να ξεφύγουμε από το εύρος τιμών»
Η τιμή του μπρεντ είναι περίπου 9% υψηλότερη φέτος λόγω των περικοπών της παραγωγήε του ΟΠΕΚ+, αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα μέσα Απριλίου καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχώρησαν. Οι παρατηρητές της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την 1η Ιουνίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμένουν ανανέωση των υφιστάμενων περιορισμών στην παραγωγή.
Οι διαχειριστές hedge funds μείωσαν τις καθαρές θέσεις αγοράς του μπρεντ για δεύτερη εβδομάδα και αναμένουν στο χαμηλότερο βαθμό από την αρχή του χρόνου νέα άνοδο των τιμών. Υπήρξε επίσης υποχώρηση των στοιχημάτων για αύξηση των τιμών της βενζίνης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: «Βράχος» το πετρέλαιο με τα βλέμματα στον ΔτΚ στις ΗΠΑ - Πώς ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τη ζήτηση στις αγορές
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!