Πτώση 2% σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τη δραματική ανακοίνωση της Αγκόλας ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ λόγω διαφωνιών για το ύψος της ποσόστωσης στην παραγωγή της.
Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο στα 78,11 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,6 δολαρίων σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Πλήγμα για την ενότητα του ΟΠΕΚ
Αν και η αποχώρηση της Αγκόλας δεν αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης αργού, η κίνηση θεωρείται μεγάλο πλήγμα στην ενότητα του ΟΠΕΚ, ο οποίος δυσκολεύεται να αποφασίζει για συνεχείς μειώσεις στην παραγωγή με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές από την πτωτική τάση τους.
Πριν την είδηση για την Αγκόλα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν κοντά στα υψηλά επίπεδα τριών εβδομάδων, κατοχυρώνοντας τα κέρδη σχεδόν 5% μέσα στην εβδομάδα μετά τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Το αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών ήταν μεγάλες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή αυτή για τη μεταφορά πετρελαίου και άλλων προϊόντων και να χρησιμοποιούν την πολύ πιο χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδρομή μέσω του ακρωτηρίου Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Παράπλευρη συνέπεια ήταν και η εκτίναξη των ασφαλίστρων για τα πλοία που συνεχίζουν να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας το κόστος των προϊόντων.
Η αντίδραση της Αγκόλας
Την είδηση για την αποχώρηση από το καρτέλ μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων, ANGOP, επικαλούμενο ως πηγή τον υπουργό Πετρελαίου της Αγκόλας.
Τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ+ μείωσε το όριο παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλας σε 1,11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με τον υπουργό Πετρελαίου της αφρικανικής χώρας να διαμαρτύρεται με επιστολή του στον ΟΠΕΚ για την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, o διοικητής της Αγκόλας στον ΟΠΕΚ, Estevao Pedro, δήλωσε ότι η χώρα ήταν δυσαρεστημένη με την ποσόστωση για το 2024 και δεν σκόπευε να την τηρήσει.
Η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από 16 χρόνια συμμετοχής, εν μέσω μεγάλης διαμάχης στο εσωτερικό του Οργανισμού για τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου, η οποία οδήγησε στην αναβολή συνεδρίασης του Οργανισμού που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου και στην απόφαση που πήρε λίγες ημέρες μετά για την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά επιπλέον 900.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τις αγορές, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί έως και τα 72 δολάρια πριν ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες.
Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!