Στο τελευταίο δίμηνο οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι, για να μειωθούν γρήγορα στα 70 δολάρια.
Σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο, μεταβλήθηκαν κατά 6%, ενώ μέσα στο 2023 οι μεταβολές τους ξεπέρασαν τα 2 δολάρια σε 161 ημέρες, πολύ περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτές οι έντονες διακυμάνσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τους περιορισμούς στην προσφορά από τον ΟΠΕΚ ή από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αν και τα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης εξακολουθούν να καθορίζουν συνολικά τους κύκλους των τιμών του πετρελαίου, όπως και των άλλων εμπορευμάτων, ο καθορισμός των τιμών του αργού σε καθημερινή βάση κυριαρχείται όλο και περισσότερο από κερδοσκοπικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύουν τη μεταβλητότητα και οδηγούν στη αποσύνδεση των φυσικών από τις χρηματιστηριακές αγορές.
Οι traders δείχνουν με το δάχτυλο μια αδιαφανή ομάδα διαχειριστών κεφαλαίων που βασίζονται σε αλγόριθμους, οι οποίοι εμφανίζονται ως σύμβουλοι για συναλλαγές εμπορευμάτων (commodity trading advisors ή CTAs) και έχουν αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη στην αγορά πετρελαίου.
Οι CTAs κάνουν το 60% των συναλλαγών
Οι CTAs αποτελούν μόλις το ένα πέμπτο των διαχειριστών πετρελαίου στο αμερικανικό αργό, αλλά έκαναν το 60% του καθαρού όγκου συναλλαγών φέτος, με βάση ορισμένους δείκτες.
Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί το ποσοστό του συνολικού όγκου συναλλαγών που ελέγχεται από τους CTAs, με βάση αλγόριθμους γίνεται το 70% των συναλλαγών αργού κατά μέσο όρο σε μια ημέρα , σύμφωνα με στοιχεία της TD Bank και της JPMorgan.
«Θα σας σοκάρει απόλυτα το πόσο μεγάλες είναι οι θέσεις τους. Είναι πιθανώς μεγαλύτερες από ό,τι η BP, η Shell και η Koch μαζί», δήλωσε ο Ilia Bouchouev, πρώην trader και διευθύνων σύμβουλος της Pentathlon Investments.
Μεγαλύτερες φέτος οι διακυμάνσεις
Οι διακυμάνσεις των τιμών εντάθηκαν φέτος από αυτά τα αυτόματα προγράμματα υπολογιστών, σύμφωνα με 10 traders, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων της αγοράς πετρελαίου που μίλησαν στο Bloomberg. Εχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές εμπορευμάτων - από τη βενζίνη έως τον χρυσό-, παραγκωνίζοντας παραδοσιακούς επενδυτές και προκαλώντας την οργή του ΟΠΕΚ.
Αυτό που κάνει τους αλγοριθμικούς CTAs να προκαλούν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις είναι ότι συνήθως ακολουθούν τάσεις, τις οποίες επιτείνουν. Οταν οι τιμές πέφτουν, οι CTAs πουλάνε, με αποτέλεσμα αυτές να υποχωρούν περαιτέρω, ενώ το αντίστοιχο ισχύει και στην άνοδο που «καίει» τους καταναλωτές.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι CTAs συνέβαλαν στην υπερτίμηση του πετρελαίου κατά 7 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ράλι. Ακόμα και 1 ή 2 δολάρια που προστίθενται στην τιμή του βαρελιού, πάντως, τσουρουφλίζουν τους πολίτες που έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα γενικότερα τον πληθωρισμό.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!