Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το ράλι πάνω από 40% της περασμένης εβδομάδας, με τους traders να λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις για πιο ήπιο καιρό τις επόμενες ημέρες και τις διεθνείς προσπάθειες να περιοριστεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Τα συμβόλαια για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) υποχώρησαν έως και 6,5% μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ η πτώση περιορίστηκε στη συνέχεια και στις 10.00 η τιμή τους διαμορφωνόταν κοντά στα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερη κατά 3,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Οι θερμοκρασίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά ή και σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα τις επόμενες ημέρες μετά την τρέχουσα μείωσή τους, σύμφωνα με τη μετεωρολογική εταιρεία Maxar Technologies.
Σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των προμηθειών από τη Νορβηγία, η οποία είναι πλέον ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι κίνδυνοι για την προσφορά, που κλόνισαν την αγορά πρόσφατα, μειώθηκαν.
Προσπάθειες να μη γενικευθεί ο πόλεμος
Επιπλέον, οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αποτρέψουν μία επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή περιόρισαν κάπως τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στις ροές αερίου.
Ωστόσο, οι traders παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά καθώς η αγορά παραμένει εύθραυστη και εξαιρετικά ευαίσθητη στις όποιες διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα του καυσίμου.
Οι εργαζόμενοι σε μονάδες εξαγωγής LNG στην Αυστραλία επανέλαβαν την προειδοποίησή τους για έναρξη απεργιών την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Chevron, απειλώντας να διαταράξουν την προσφορά, αλλά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τους με την εταιρεία για την εξεύρεση λύσης.
Η διαρροή αερίου στον αγωγό Φινλανδίας - Εσθονίας
Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα την περασμένη εβδομάδα λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο οποίος οδήγησε τη Chevron στη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από κοίτασμα στην περιοχή, ενώ εντάθηκε και η ανησυχία για μία γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη μείωση της προσφοράς.
Επίσης, ο εντοπισμός διαρροής αερίου στον διασυνδετήριο υποθαλάσσιο αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας και οι υποψίες ότι αυτή οφείλεται σε σαμποτάζ επηρέασε την αγορά, επαναφέροντας στη μνήμη όσα συνέβησαν πέρυσι με τους αγωγούς Nord Stream και αναδεικνύοντας τους κινδύνους στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών αγωγών.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!