Με την εκτίμηση ότι η διαρροή φυσικού αερίου στον διασυνδετήριο αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας ήταν σαμποτάζ προχωρά η έρευνα για το συμβάν που σημειώθηκε νωρίς την Κυριακή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χωρίς να υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα αναμένεται να δοθούν αργότερα το απόγευμα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν ξανά σήμερα. Στις 16.30, η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Νοέμβριο (TTF) σημείωνε άλμα 12,8% στα 49,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς υπάρχει ανησυχία και από την πρόβλεψη για πτώση της θερμοκρασίας στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα και γενικότερα για την παγκόσμια προσφορά.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα - Μείωση εξαγωγών από το Ισραήλ
Ζήτημα η ασφάλεια υποδομών
Η διαρροή έγινε στα φιλανδικά ύδατα, με την κυβέρνηση στο Ελσίνκι να αναφέρει σήμερα ότι εντόπισε την περιοχή που σημειώθηκε η ζημιά και επιπλέον διαπίστωσε και πρόβλημα στο καλώδιο επικοινωνίας με την Εσθονία.
Ετσι, τέθηκε ξανά το ζήτημα σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι οι υποθαλάσσιες υποδομές, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί και οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream πριν από ένα χρόνο.
«Οσον αφορά το φυσικό αέριο, η Ευρώπη οδεύει σε έναν ασφαλή χειμώνα. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την ακεραιότητα της υποδομής των αγωγών και του LNG… Σαμποτάζ ή διαταραχές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες», δήλωσε ο Σιμόνε Ταλιαπέτρα, στέλεχος του ινστιτούτου Bruegel.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα - Τι θα γίνει με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα
Αυξημένη παρακολούθηση από το ΝΑΤΟ
Μετά τις επιθέσεις πέρυσι στους αγωγούς Nord Stream, τα μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν την παρακολούθηση με τη βοήθεια δορυφόρων, αερσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων.
Ο διασυνδετήριος αγωγός της Βαλτικής είχε αρχίσει να λειτουργεί μόλις πριν από τρία χρόνια. Αν και η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες είχαν μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο ήδη πριν από τη μείωση των εισαγωγών από τον γείτονά τους στα ανατολικά, εξαρτώνται πλέον όλο και περισσότερο από LNG, κυρίως αμερικάνικο.
Ο διασυνδετήριος αγωγός συνέδεε τον νέο τερματικό σταθμό LNG στη Φινλανδία με την Εσθονία, ενώ αντίστοιχοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί εγκαταστάθηκαν σε όλη την Ευρώπη πέρυσι, περιλαμβανομένης της Γερμανίας.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!