«Στο ράφι» βάζει η G7 την αναθεώρηση του πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού και προϊόντων του καθώς οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν πάρει την ανιούσα και η Μόσχα μπορεί να διαθέτει την παραγωγή της σε υψηλότερες τιμές.
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βρει τρόπους να πωλούν το πετρέλαιο χωρίς να χρησιμοποιούν δυτικά πλοία και ασφαλιστικές, καθιστώντας έτσι δύσκολο για τη Δύση να επιβάλει το ισχύον πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό.
Η G7, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αυστραλία, επέβαλαν τον μηχανισμό του πλαφόν στο ρωσικό αργό πέρυσι τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια επέβαλαν φέτος τον Φεβρουάριο πλαφόν και στα καύσιμα, όπως το ντίζελ.
Καμία αναθεώρηση του πλαφόν από τον Μάρτιο
Αρχικά, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να επανεξετάζουν το πλαφόν κάθε δίμηνο και να το προσαρμόζουν. Ωστόσο, η G7 δεν προχώρησε μετά τον Μάρτιο σε κάποια τέτοια επανεξέταση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει επίσης κάποιο άμεσο σχέδιο να το κάνει.
«Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για μία επανεξέταση ή τουλάχιστον να γίνει κάποια αναφορά, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ επίσημα», δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη της G7 για αναθεώρηση του πλαφόν, αν και κάποιες χώρες της ΕΕ ήταν πρόθυμες για αυτό.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στον τρέχοντα μήνα, θα μπορούσε πάντως να γίνουν άτυπες συζητήσεις για το θέμα αυτό.
Ο μηχανισμός του πλαφόν επιτρέπει σε τρίτες χώρες να αγοράζουν ρωσικά καύσιμα που μεταφέρουν δυτικά πλοία, εφόσον η τιμή τους δεν υπερβαίνει τα 60 δολάρια το βαρέλι για το αργό, τα 45 δολάρια για το βαρύ αργό και τα 100 δολάρια για το ελαφρύ αργό, όπως τη βενζίνη και το ντίζελ.
Η ιδέα για τον μηχανισμό ήταν των ΗΠΑ, οι οποίες ήθελαν να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα διαταραχές ως συνέπεια του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στα 90 δολάρια η τιμή του μπρεντ
Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε χθες τα 90 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο φετινό επίπεδο, ωθώντας στα ύψη γενικότερα τις τιμές του αργού παγκοσμίως, περιλαμβανομένου του ρωσικού Urals.
H τιμή τού αργού υποχώρησε σήμερα λίγο κάτω από τα 90 δολάρια, στα 89,5 δολάρια, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για επέκταση της περικοπής στην παραγωγή τους, κατά 1 εκατ. βαρέλια και 300.000 βαρέλια την ημέρα αντίστοχα, έως το τέλος του έτους.
Στα 74 δολάρια η μέση τιμή πώληση του Urals
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή που διαθέτει το Urals αυξήθηκε στα 74 δολάρια τον Αύγουστο από 56 δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Ρωσία αναγκάστηκε να μειώσει τις εξαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου μετά την επιβολή του δυτικού πλαφόν καθώς δυσκολευόταν να βρει αρκετά πλοία για να μεταφέρει όλη την παραγωγή της.
Κατάφερε, ωστόσο, να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της σε εγχώρια ή σε ξένες, μη δυτικές, πλοιοκτησίες που δεν απαιτούν ασφαλιστική κάλυψη από δυτικές εταιρείες.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!