Η υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), η οποία συνεδρίασε σήμερα, δεν προχώρησε σε αλλαγές στη διάρθρωση της παραγωγής του καρτέλ καθώς η χθεσινή απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τον Σεπτέμβριο συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του μπρεντ πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν πάνω από 14% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2022, με την περιορισμένη προσφορά και την αυξανόμενη ζήτηση να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμού μπορεί να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα μειώσει την παραγωγή της για τον Σεπτέμβριο κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, λιγότερο σε σχέση με τη μείωση κατά 500.000 βαρέλια τον Αύγουστο.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΠΕΚ μετά τη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι καλεί τα μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής.
Η Αλγερία, που είχε ανακοινώσει εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα για τον Αύγουστο, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επεκτείνει τη μείωση και για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να συνεχισθούν οι περιορισμοί στην προσφορά και το 2024 κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Η μείωση της παραγωγής του, χωρίς τις πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις των τριών παραπάνω χωρών, ανέρχεται σε 3,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περίπου το 3,6% της παγκόσμιας ζήτησης.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!