Οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ μπορεί να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές του αργού, αλλά η πορεία της κινεζικής οικονομίας θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αγορά πετρελαίου, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.
«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, ως συνήθως, όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και αν πρέπει να επιλέξω την πιο σημαντική, αυτή είναι η Κίνα… Το 60% της αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προβλέπουμε για φέτος αναμένεται από την Κίνα», δήλωσε.
Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν να επεκτείνουν την ισχύουσα μείωσης της παραγωγής τους κατά ένα έτος έως το τέλος του 2024. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία επιπλέον μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, η οποία μπορεί να επεκταθεί.
Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν αρχικά ράλι, αλλά χθες μειώθηκαν καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση επισκίασαν τις μειώσεις στην παραγωγή. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε σήμερα το μεσημέρι αύξηση 0,6% στα 76,76 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο λίγο υψηλότερο σε σχέση με το διάστημα πριν τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+.
«Αν η κινεζική οικονομία εξασθενίσει ή η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλότερη απ΄ ό,τι πιστεύουν πολλοί διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, ασφαλώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει απαισιόδοξο κλίμα όταν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ οδηγήσουν σε μία σφιχτή αγορά στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωσε ο Μπιρόλ.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!