Νέα
  • ΓΔ: 1531.42 -0.53%
  • Τζίρος: 106,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ενέργεια: Μεγάλο hedge fund ποντάρει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου - Κλείνει θέσεις στο φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «έχασε τον ενεργειακό πόλεμο», σύμφωνα με τον Πιερ Αντουράν, έναν από τους κορυφαίους μάνατζερ hedge fund στον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος τονίζει επίσης ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα χειρότερα της κρίσης φυσικού αερίου και ρεύματος.

Απίθανη μία νέα εκτόξευση των τιμών αερίου

Ο Γάλλος επενδυτής, τα ενεργειακά funds του οποίου πέτυχαν εκπληκτικές αποδόσεις την περασμένη τριετία, δήλωσε στους Financial Times ότι έκλεισε όλες τις θέσεις του στις αγορές φυσικού αερίου καθώς θεωρεί απίθανο να επαναληφθεί η περσινή εκτόξευση των τιμών τους σε επίπεδα – ρεκόρ.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε επίπεδα 10πλάσια από τα κανονικά, μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έκανε βουτιά περίπου στα 50 ευρώ, επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο, αλλά πολύ πιο διαχειρίσιμο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Γιατί ο Πούτιν έχασε τον ενεργειακό πόλεμο

«Θεωρώ ότι ο Πούτιν έχασε τον ενεργειακό πόλεμο», είπε, προσθέτοντας: «Οι πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα έχουν μειωθεί σε πιο λογικά επίπεδα. Αν οι τιμές του αερίου παραμείνουν στα επίπεδα αυτά, θα υπάρχει πολύ μικρότερη ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Δεν υπάρχει πια φόβος μίας ενεργειακής κρίσης».

Κατά την άποψή του, ήταν λάθος του Πούτιν η μείωση των εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, καθώς, αν και πέτυχε να αυξήσει τις τιμές, υποεκτίμησε τη δυνατότητα προσαρμογής των αγοραστών.

«Η Ρωσία έχασε για πάντα τον μεγαλύτερο αγοραστή της και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία να κατασκευάσει αρκετούς αγωγούς (για να ανακατευθύνει το αέριο αυτό) στην Ασία. Καθώς η Ρωσία μπορεί να πουλά μόνο στην Κίνα, το Πεκίνο θα είναι σε θέση να αποφασίζει την τιμή», σημείωσε.

Ο Γάλλος επενδυτής πρόσθεσε ότι τώρα που η Ευρώπης συνηθίζει να ζει χωρίς ρωσικό αέριο, δεν έχει λόγο να επιστρέψει στο παρελθόν.

Αν ο Αντουράν έχει δίκιο, τότε προμηνύεται το τέλος για μία τις πιο επικερδείς συναλλαγές των hedge fund τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι διαχειριστές είχαν μεγάλα κέρδη από την εκτόξευση των τιμών του αερίου στην Ευρώπη.

Ο ίδιος είχε μέσω της εταιρείας του, Andurand Capital, η οποία διαχειρίζεται assets 1,4 δις. δολαρίων, κέρδη περίπου 650% από την αρχή του 2020 έως το τέλος του 2022, ενώ η απόδοση από την αρχή του 2023 είναι μειωμένη κατά 3%.

Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει τα 140 δολάρια

Αν και ο Αντουράν θεωρεί ότι η κρίση αερίου και ρεύματος φθάνει στο τέλος της, θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη προοπτική μεγάλων κινήσεων στο πετρέλαιο, για τις οποίες είναι πιο γνωστός ο ίδιος. Οι τιμές του πετρελαίου, είπε, μειώθηκαν πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να αυξηθούν καθώς η ανάκαμψη της Κίνας θα επιταχύνεται μετά τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Η τιμή του αργού, πρόσθεσε, μπορεί να φθάσει τα 140 δολάρια αργότερα το 2023, υποστηρίζοντας ότι η αγορά κινείται με πολύ βραχυπρόθεσμη προοπτική, τόσο λόγω των περσινών ζημιών όσο και λόγω της αυξανόμενης κυριαρχίας multi-manager και quant hedge fund.

Η Κίνα θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών

«Το άνοιγμα της Κίνας θα οδηγήσει σε αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης», σημείωσε ο Αντουράν, προσθέτοντας ότι μείωσε τις θέσεις του στο πετρέλαιο το β’ εξάμηνο του 2022 καθώς υποχωρούσαν οι τιμές, αλλά τις αύξησε και πάλι στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Μπορεί να πάρει 1-2 μήνες για να αντιληφθεί η αγορά την έκταση της αύξησης της ζήτησης που βλέπουμε», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια κατανάλωση, που καθοδηγείται από την Κίνα, μπορεί να αυξηθεί έως και 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος έναντι μόλις λίγο από 1 εκατ. βαρέλια που είναι η μέση αύξηση.

«Αυτό θα σήμαινε μεγάλη μείωση των αποθεμάτων και η αγορά θα γινόταν πολύ σφιχτή», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα 140 δολάρια δεν είναι «μία τρελά υψηλή τιμή» αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και το γεγονός ότι είχε φθάσει τα 147 δολάρια πριν από 15 χρόνια.

Ο Αντουράν είπε ότι δεν θεωρεί πως οι πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα δώσουν ώθηση στις τιμές καθώς προβλέπει ότι τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να αφαιρέσουν πολύ μεγάλη ποσότητα από την αγορά.

«Δεν θέλω να στοιχηματίσω σε μεγάλης κλίμακας διαταραχή από τη Ρωσία καθώς έχει δείξει διάθεση να πουλά αλλού το πετρέλαιό της ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές. «Το βασικό σενάριό μου είναι ότι δεν θα έχουμε μία μεγάλη διαταραχή από τη Ρωσία και εστιάζω περισσότερο στο τι σημαίνει συνολικά το άνοιγμα της Κίνας και της Ασίας», είπε.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, προκαλώντας άλμα των τιμών 2,5%, με την τιμή του μπρεντ να κινείται περί τα 86,50 δολάρια το βαρέλι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ