Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας Ουκρανίας και Ρωσίας για τη μεταφορά transit στην Ευρώπη ρωσικού αερίου καμία λύση για την ανανέωσή της με κάποιο τρόπο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, με τις τιμές να κινούνται και σήμερα ανοδικά. Στις 10 το πρωί, τα συμβόλαια για παράδοση τον Ιανουάριο στην αγορά του Αμστερνταμ (TTF) σημείωναν άνοδο 2,3% στα 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι παράγοντες της αγοράς ετοιμάζονται για αναταράξεις μετά την Πρωτοχρονιά και αντί για το παραδοσιακό ρεβεγιόν την παραμονή θα κοιτάζουν τις οθόνες τους για να δουν αν υπάρχουν ενδείξεις για μία λύση της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μεγάλες τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται για διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας την Ευρώπη να στραφεί σε άλλες πηγές για να τις αντικαταστήσει, κάτι που πιθανότατα θα αυξήσει τις τιμές.
To 15% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά μόνο το ένα τρίτο από αυτές τις ποσότητες περνά από την Ουκρανία.
Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η συμφωνία δεν θα ανανεωθεί, καθώς η Ουκρανία δεν θέλει το ρωσικό αέριο να περνά μέσω των αγωγών της.
Ωστόσο, αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης που εξακολουθούν να βασίζονται στο ρωσικό αέριο προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μια λύση. Οι συζητήσεις της τελευταίας στιγμής προκάλεσαν διακυμάνσεις στις αγορές φυσικού αερίου, με τις τιμές να αυξομειώνονται επανειλημμένα χθες, καθώς οι traders προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των δηλώσεων Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να περνά transit το ρωσικό αέριο και αυτά τα στελέχη θα εργάζονται μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην Bank of America Corp. «Είναι ακόμη πολύ ρευστό και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.
Τα σενάρια είναι τρία: Καμία συμφωνία, συμφωνία μετά την Πρωτοχρονιά και συμφωνία έως τέλος του έτους.
Πρώτο σενάριο: Καμία συμφωνία
Η Κομισιόν προετοιμάζεται για τη διακοπή των ροών, που είναι και το βασικό σενάριο για τις τράπεζες, όπως των Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, JPMorgan Chase και HSBC Holdings. Μία διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας θα έπληττε ιδιαίτερα χώρες, όπως η Σλοβακία, η οποία πίεζε για μια συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας για τη οικονομική ζημία που θα είχε.
Οι ροές κατευθύνονται και προς την Αυστρία, την Τσεχία και την Ιταλία και η αναζήτηση νέων προμηθειών θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε άνοδο στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα.
«Ενώ ο όγκος αυτός δεν είναι πολύ σημαντικός για την Ευρώπη συνολικά, είναι σίγουρα σημαντικός για αρκετά μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Ωστόσο, πρόσφατη αξιολόγηση που έγινε από την Κομισιόν έδειξε ότι ο συνολικός αντίκτυπος αναμένεται να είναι «αμελητέος». Τα 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας ετησίως αποτελούν λιγότερο από το 5% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης. Η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει κάποιες από τις ποσότητες που στέλνει με άλλους τρόπους, όπως με πλοία LNG και μέσω του αγωγού προς την Τουρκία.
«Η άνοδος των τιμών θα είναι σημαντική μόνο για λίγες ημέρες το νέο έτος, προτού η αγορά συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα και οι τιμές σταθεροποιηθούν ξανά», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank.
Δεύτερο σενάριο: Καθυστερημένη συμφωνία
Υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί λύση, αν και όχι μέχρι την 1η Ιανουαρίου και ενδεχομένως με μειωμένες ροές.
Οι συνομιλίες είναι περίπλοκες. Η Ουκρανία έχει επιμείνει ότι δεν θέλει να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών της και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υποστηρίξει ούτε εναλλακτικές λύσεις που εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας. Αυτή η δήλωση μπορεί να μπλοκάρει τις συνομιλίες για διέλευση αζέρικου αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Εάν υπάρχει μια χώρα «έτοιμη να δώσει το φυσικό αέριο αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε υπάρχει δυνατότητα, μπορούμε να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι προφανώς πολύ περίπλοκες, υπάρχει πολλή πολιτική και πολλά διαφορετικά συμφέροντα που πρέπει να αντιμετωπιστούν - οπότε είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε στέλεχος στην ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας Axpo Solutions.
Ορισμένοι traders φυσικού αερίου έχουν επίσης εκτιμήσει ότι μια συμφωνία θα γίνει πιο πιθανή μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα έθετε ως προτεραιότητα την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας.
Όμως οι ΗΠΑ είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές LNGαι έχουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.
Τρίτο σενάριο: Συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου
Μια εσπευσμένη συμφωνία θα αποτελούσε πιθανότατα έκπληξη για τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες να σέρνονται επί μήνες και θα προκαλούσε τουλάχιστον ένα προσωρινό sell-off. Οι κερδοσκόποι αύξησαν πρόσφατα τα στοιχήματά τους για αυξήσεις τιμών σε επίπεδα ρεκόρ πριν τα περιορίσουν, δημιουργώντας έτσι πιθανότητες για απότομες κινήσεις των τιμών.
Το σενάριο αυτό αναμένει η στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Inc. για την ενέργεια, Τόσο η ίδια όσο και στέλεχος της Axpo λένε ότι οποιαδήποτε πτώση των τιμών σε περίπτωση συμφωνίας θα είναι πιθανότατα σύντομη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και η Ευρώπη πρέπει ακόμη να ανταγωνιστεί για φορτία LNG με άλλους παγκόσμιους αγοραστές.
Στο τέλος της ημέρας «η μόνη βεβαιότητα είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο», δήλωσε στέλεχος της Bank of America.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!