Η κρίση του φυσικού αερίου πιθανόν να μην έχει τελειώσει για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ίσως βιάστηκαν να αναγγείλουν πολιτικοί αξιωματούχοι της πριν από έναν χρόνο.
Μετά τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream το 2022, η ΕΕ στράφηκε σε εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως τη Νορβηγία που είναι σήμερα ο βασικός προμηθευτής της και τις εισαγωγές LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά (TTF) αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο σχεδόν ενός έτους με αφορμή την είδηση διακοπής της παραγωγής σε μία πλατφόρμα εξόρυξης αερίου στη Νορβηγία.
Η τιμή αυξήθηκε στα 43,68 ευρώ ανά MWh, η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2023 παρά τις γεμάτες ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου, ενόψει της χειμερινής περιόδου αιχμής.
Αν και η νορβηγική κρατική ενεργειακή εταιρεία Equinor ανακοίνωσε ότι η διακοπή της παραγωγής δεν θα επηρέαζε τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν απότομα.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Σε υψηλά επίπεδα έτους οι τιμές στην Ευρώπη - Ποιοι είναι οι λόγοι
Στο 95% η πληρότητα των αποθηκών
Φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ήταν αυτή που οδήγησε τους Ευρωπαίους αγοραστές φυσικού αερίου να σπεύσουν να γεμίσουν τις αποθήκες πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ ανέρχεται στο 95%, το οποίο είναι αναμφίβολα πολύ υψηλό επίπεδο, που όμως δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις, αν ο φετινός χειμώνας αποδειχθεί ψυχρότερος από τους δύο προηγούμενους, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Ηδη, άλλωστε, από τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν χαμηλότερες από τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που παρά τις διαβεβαιώσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής (μέσω του αγωγού της Ουκρανίας), μετά τη Νορβηγία, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να εισάγουν και σημαντικές ποσότητες ρωσικού LNG.
Η ίδια η ΕΕ το παραδέχτηκε στην έκθεσή της για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. «Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκε από 45% το 2021 σε 18% τον Ιούνιο του 2024, ενώ οι εισαγωγές από αξιόπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ έχουν αυξηθεί», ανέφερε η ΕΕ σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, αλλά γεγονός είναι ότι η Ρωσία προμηθεύει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι οι ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ΕΕ το α' εξάμηνο
Η μείωση της κατανάλωσης στην ΕΕ
Η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο, παρά τα μέτρα για μείωση της ζήτησης από το 2022. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, η μείωση της κατανάλωσης ανήλθε σε 138 δις. κυβικά μέτρα μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαΐου 2024, αλλά συνδέθηκε με το κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω των απαγορευτικών τιμών ενέργειας. Ωστόσο, η ΕΕ δίνει θετικό πρόσημο στη μείωση της κατανάλωσης, παρουσιάζοντάς την ως επιτυχία στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η δημιουργία νέας παραγωγικής δυναμικότητας στις ΗΠΑ για τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, στην πραγματικότητα χρόνια. Η Ευρώπη, όμως χρειάζεται το φυσικό αέριο άμεσα καθώς η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ συζητούσε την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αζέριο αέριο που θα έρρεε μέσω του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αλλά μόνο εν μέρει.
Μετά το δημοσίευμα, οι τιμές του TTF κινήθηκαν καθοδικά, αλλά η πτώση δεν κράτησε πολύ και οι τιμές ανέκαμψαν αρκετά σύντομα καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται διεθνώς, ο χειμώνας έρχεται και η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες «έχουν αυξήσει τους κινδύνους ότι οι προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο μπορεί να μην είναι καλύτερες το 2025 σε σύγκριση με το 2024, αλλά, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να είναι χειρότερες», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της HSBC για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. .
Εάν η ΕΕ δεν βρει τρόπο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, ο χειμώνας μπορεί να τελειώσει με τις αποθήκες φυσικού αερίου μόλις κατά 30% γεμάτες και με ακόμη υψηλότερες τιμές.
Σημειωτέον ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες ήταν γεμάτες κατά 58% όταν τέλειωσε ο περασμένος χειμώνας, ένα αρκετά υψηλό επίπεδο που επέτρεψε τη διαμόρφωση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Σε ένα χειρότερο σενάριο, η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμη και να αδειάσει τις αποθήκες της, κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα της Ευρώπης με το φυσικό αέριο απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει.
Με πληροφορίες από OILPRICE.com
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!