Μέσα στην τελευταία χρονιά ο πόλεμος έφερε στην επιφάνεια την… σκοτεινή πλευρά των crypto και τον τρόπο με τον οποίο ο ελάχιστα ελεγχόμενος κόσμος των ψηφιακών νομισμάτων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Ρωσία και όσους βρίσκονταν στη μαύρη λίστα της Δύσης για να μπορέσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις. Όμως, ο απολογισμός της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή φώτισε και την έτερη πλευρά των crypto και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν εξίσου από την Ουκρανία και τους ανά τον κόσμο συμμάχους της για τη συγκέντρωση κονδυλίων προς όφελος της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται στοιχεία αναλύσεων από την εταιρεία Elliptic, η ιδιωτική συγκέντρωση κονδυλίων μέσω του κλάδου των crypto για τη στήριξη της Ουκρανίας και του αγώνα της κατά του ρωσικού στρατού ξεπέρασε την αντίστοιχη συγκέντρωση κονδυλίων υπέρ της Μόσχας σε αναλογία 44 προς 1.
Δωρεές crypto από τις πρώτες μέρες του πολέμου
Υπολογίζεται πως συνολικά πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα διοχετεύτηκαν σε πρωτοβουλίες υπέρ της Ουκρανίας, ενώ 80 εκατ. δολάρια κατέληξαν απευθείας στα ταμεία της ουκρανικής κυβέρνησης. Κάποια κονδύλια δόθηκαν προς όφελος ανθρωπιστικών προγραμμάτων ή για τη στήριξη προγραμμάτων για τη συγκέντρωση πληροφοριών ή την προώθηση των ουκρανικών θέσεων στα media, όμως η πλειοψηφία των χρημάτων αξιοποιήθηκαν ευθέως για την αγορά εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις.
Συγκριτικά η συγκέντρωση κονδυλίων υπέρ των Ρώσων μέσω των crypto δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. δολάρια. Αν και τα χρήματα αυτά σίγουρα βοήθησαν τη ρωσική πολεμική μηχανή, όπως ήταν και ο στόχος. Σύμφωνα με την CoinDesk, το φιλορωσικό κέντρο Novorossia Aid Coordinating Center έχει από μόνο του καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,8 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, χρήματα τα οποία αξιοποιήθηκαν για την αγορά εξοπλισμού για τις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η έρευνα της Elliptic στέκεται στη διασύνδεση των crypto με σκληροπυρηνικές παραστρατιωτικές μονάδες όπως η ομάδα Rusich, η οποία με τη σειρά της έχει σχέσεις με το περιβόητο Wagner Group.
Το πλέον σημαντικό, πάντως, είναι πως το «ζεστό» χρήμα που συγκεντρώθηκε και διοχετεύτηκε με γοργές διαδικασίες στο Κίεβο δεν είχε καμία διασύνδεση με την επίσημη βοήθεια που δόθηκε ή που υπάρχει η υπόσχεση πως θα δοθεί στη χώρα μέσω διεθνών κυβερνήσεων και οργανισμών σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που τα crypto έπαιξαν ένα πραγματικό όσο και ουσιαστικό ρόλο στην έκβαση μιας πολεμικής σύρραξης.
Πραγματικά, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως πόνταραν στην απευθείας επικοινωνία τους με το διεθνές κοινό μέσω των social media για να προβάλουν τον αγώνα τους, πόνταραν και στα crypto για να διασφαλίσουν γρήγορη και άμεση χρηματοδότηση προσφέροντας ηλεκτρονικές διευθύνσεις και λογαριασμούς για την προσφορά δωρεών από τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Άμεσα και γρήγορα...
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η ουκρανική κυβέρνηση πόσταρε στο Twitter τα πρώτα αιτήματα για την προσφορά κρυπτο-δωρεών από το διεθνές κοινό σε Bitcoin, Ethereum και το stablecoin USDT. Και υπολογίζεται ότι το κάλεσμα της βρήκε ανταπόκριση σε τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
«Εάν χρησιμοποιούσαμε το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χρειαζόμασταν μέρες. Εμείς όμως καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αγορά σημαντικού εξοπλισμού (όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη κλπ) άμεσα χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα» σχολίασε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Ουκρανός υφυπουργός ψηφιακών μέσων, Άλεξ Μπορνιάκοφ.
Πραγματικά, η συμπλήρωση του ενός χρόνου από τον πόλεμο βρίσκει το εγχείρημα των Ουκρανών να έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, καθώς ουσιαστικά το 20% της διεθνούς, άμεσης βοήθειας προς τη χώρα, κυρίως από ιδιώτες, έχει δοθεί μέσω των crypto, σύμφωνα με τα στοιχεία της Elliptic.
Τουλάχιστον το ένα τρίτο των δωρεών δρομολογήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω του Crypto Fund Aid for Ukraine, που υποστηρίζεται από την κρυπτο-πλατφόρμα Kuna, την εταιρεία blockchain Everstake και το ουκρανικό υπουργείο ψηφιακών μέσων. Σύμφωνα με τον Μπορνιάκοφ, ανάμεσα στους ανώνυμους δωρητές βρίσκονται ακόμη και Ρώσοι που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν τη στήριξη τους στη μαχόμενη Ουκρανία και την αντίθεση τους με τον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν.
Το ενδιαφέρον... ξεφούσκωσε
Βέβαια το πρόβλημα με το δίαυλο αυτό είναι πως βασίζεται κυρίως στην κινητοποίηση του διεθνούς κοινού και στον… πρώτο ενθουσιασμό που αναπόφευκτα, ένα χρόνο μετά, έχει ξεφουσκώσει. Πραγματικά από τα τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν υπέρ της Ουκρανίας, τα περισσότερα εστάλησαν τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο ρυθμός των δωρεών άρχισε να υποχωρεί και συνεχίζει να υποχωρεί, αν και οι πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση χρημάτων μέσω των crypto δεν έχουν σταματήσει.
Οι Ρώσοι αντιστοίχως συγκέντρωσαν συνολικά λιγότερα κονδύλια, αλλά ο ρυθμός της ροής έχει παραμείνει σχετικά σταθερός με το μεγαλύτερο πρόβλημα τους να εντοπίζεται στο γεγονός πως οι διεθνείς ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό και το «κλείσιμο» παράνομων κρυπτο-πορτοφολιών που συγκεντρώνουν assets για λογαριασμό της Μόσχας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!