Η χειρότερη χρονιά για τις κλοπές κρυπτονομισμάτων μέσω κυβερνοεπιθέσεων αποδείχτηκε το 2022, με τους χάκερς να κλέβουν το ποσό ρεκόρ των 3,8 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, οι περισσότερες επιθέσεις προήλθαν από τη Βόρειο Κορέα.
Σύμφωνα με ανάλυση της Chainalysis, η δραστηριότητα των χάκερς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη την περσινή χρονιά και κυρίως τους μήνες Μάρτιο και Οκτώβριο. Μάλιστα ο Οκτώβριος απέσπασε τα… σκήπτρα σε κυβερνο-κλοπές crypto με 32 μεμονωμένες επιθέσεις να αποφέρουν συνολικά στους χάκερς 775,7 εκατ. δολάρια.
«Το 2022, έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κλοπές μέσω διαδικτύου» ανέφερε η Chainalysis.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων, είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός πως κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκε και ποσό-ρεκόρ σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που συνδέονταν με παράνομες δραστηριότητες, φτάνοντας τα 20,1 δισ. δολάρια, καθώς διακινήθηκαν τεράστια κονδύλια μαύρου και παράνομου χρήματος.
Η πρωτιά στους βορειοκορεάτες χάκερς
Αναφορικά με την ταυτότητα των ίδιων των χάκερς που πρωταγωνίστησαν στις κυβερνο-κλοπές, η Βόρειος Κορέα συνδέθηκε με τις περισσότερες και μεγαλύτερες επιθέσεις με το εγκληματικό διαδικτυακό συνδικάτο Lazarus Group, που έχει διασυνδέσεις με τη χώρα, να είναι το πλέον κερδισμένο κλέβοντας περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα μέσω κυβερνο-κλοπών.
Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ κατηγορείται ότι προστατεύει και δίνει καταφύγιο σε χάκερς. Μάλιστα, ειδικοί του ΟΗΕ έχουν συνδέσει ευθέως τη χώρα με φαινόμενα κυβερνο-κλοπών για τη διασφάλιση κονδυλίων που δρομολογούνται για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών και πυραυλικών προγραμμάτων της χώρας. Βεβαίως, οι βορειοκορεατικές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες.
«Δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε πως οι κυβερνο-κλοπές κρυπτονομισμάτων αποτελούν ένα αξιόλογο τμήμα της οικονομίας της χώρας» υποστήριξε από την πλευρά της η Chainalysis.
Σημειωτέον πως πέρυσι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αντιμετώπισης των χάκερς κατέγραψαν και τη μεγαλύτερη επιτυχία τους καταφέρνοντας να ανακτήσουν κλεμμένα κονδύλια ύψους 30 εκατ. δολαρίων από βορειοκορεάτες χάκερς.
Οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν οι παίκτες των ψηφιακών νομισμάτων μέσα στη χρονιά, τόσο λόγω των αυξημένων κυβερνοεπιθέσεων όσο και της αστάθειας στον κλάδο που οδήγησε σε κατάρρευση αρκετών εταιρειών crypto, φούντωσε τη συζήτηση τόσο για τον καλύτερο εποπτικό έλεγχο της αγοράς κρυπτονομισμάτων όσο και την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!