Τους πέντε μεγάλους κινδύνους που απειλούν το bitcoin στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά τις απώλειες 47% που κατέγραψε από τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC,
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Η θέσπιση κανόνων από τις ρυθμιστικές Αρχές αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το bitcoin.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έλαβε μέτρα κατά των κρυπτονομισμάτων, κλείνοντας εταιρείες που κατανάλωναν πολύ ενέργεια για την εξόρυξη crypto και ζητώντας από τις μεγαλύτερες τράπεζας και εταιρείες πληρωμών, όπως η Alipay, να μη συναλλάσσονται με εταιρείες κρυπτονομισμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, τη σκυτάλη πήρε η Βρετανία, όπου οι ρυθμιστικές Αρχές απαγόρευσαν στο κορυφαίο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Binance να κάνει συναλλαγές.
Ο Simon Yu, συνιδρυτής της start up στον χώρο των crypto, StormX, δήλωσε στο CNBC ότι οι κινήσεις της Κίνας πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θετικές για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το ether, καθώς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποκέντρωση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ένα υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πρόσφατα κατά της χρήσης των κρυπτονομισμάτων για παράνομες συναλλαγές.
Μεταβλητότητα
Ενας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.
Το bitcoin έκανε ράλι, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 64.829 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια κατρακύλησε έως τα 28.911 δολάρια, χάνοντας τα κέρδη που είχε μέσα στο 2021, για να αυξηθεί μετά πάνω από τα 34.000 δολάρια.
Οι υποστηρικτές του bitcoin το θεωρούν ως ένα είδος «ψηφιακού χρυσού» - ένα asset που δεν έχει υψηλή συσχέτιση με την ευρύτερη αγορά και θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. Ωστόσο, αν και η μεταβλητότητα μπορεί να είναι καλή όταν αυξάνεται η τιμή ενός asset, δεν ισχύει το ίδιο στην αντίθετη περίπτωση.
Αν και θα είχε διπλασιάσει κανείς τα χρήματά του, σε περίπτωση που είχε αγοράσει bitcoin τον Ιανουάριο και το πουλούσε τον Απρίλιο, σήμερα η απόδοσή θα ήταν 18%, που είναι βέβαια πάνω από την αύξηση 16% του δείκτη μετοχών S&P της Wall Street.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες
Τα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του bitcoin στο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσουν ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για το κρυπτονόμισμα.
Ο εξοπλισμός για την εξόρυξη του bitcoin απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και η κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μαζί με την αύξηση της τιμής του.
Αν και οι επικριτές του bitcoin προειδοποιούσαν από καιρό για το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, ήταν ο επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, που ανέδειξε το ζήτημα αυτό φέτος.
Ελεγχος των stablecoin
Τα λεγόμενα stablecoins, οι τιμές των οποίων είναι συνδεδεμένες με assets, όπως το αμερικανικό δολάριο, αντιμετωπίζουν τώρα όλο και περισσότερους ελέγχους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε ότι το tether, ένα stablecoin που είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο, αποτελεί κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτό που υποστηρίζουν οι εκδότες του tether είναι ότι όλα τα «νομίσματα» του στηρίζονται από αποθέματα που έχουν σε δολάρια, με την αναλογία να είναι 1 προς 1. Οι επενδυτές σε crypto χρησιμοποιούν συχνά το tether για την αγορά κρυπτονομισμάτων ως εναλλακτικής στο δολάριο, αλλά ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι εκδότες του δεν έχουν αρκετά δολάρια για να δικαιολογήσουν τη σύνδεση της τιμής του με την τιμή του δολαρίου.
«Meme coins» και απάτες
Η αύξηση της κερδοσκοπίας στις αγορές crypto μπορεί να αποδειχτούν ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για το bitcoin.
To dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο, εκτινάχθηκε απότομα φέτος σε ύψη – ρεκόρ καθώς ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός μικροεπενδυτών έσπευσε στην αγορά κρυπτονομισμάτων για την αναζήτηση μεγάλων κερδών. Σε κάποιο χρονικό σημείο το dogecoin είχε μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τη Ford και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, χάρη στη στήριξη που είχε και από διάσημους, όπως ο Μασκ. Η αξία του έχει υποχωρήσει σημαντικά από τότε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!