Νέα
  • ΓΔ: 1404.15 +0.18%
  • Τζίρος: 71,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Σφίγγει ο κλοιός των κρατικών ελέγχων - Το... σήμα από την Τουρκία

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ολο και περισσότερο φαίνεται να σφίγγει ο κλοιός κρατικών ελέγχων και εφαρμογής ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Τα μηνύματα είναι ήδη κάτι περισσότερο από σαφή και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, όσο και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ένωσαν τις φωνές τους με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εξέφρασαν ανησυχίες για ενδεχόμενη χρήση του bitcoin για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

►Bitcoin: Οι τράπεζες ανησυχούν για φούσκα - Eτοιμάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα

Ολα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην εφαρμογή μέτρων και ενός κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, δηλώνει στο CNBC ο διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας συναλλαγών σε crypto,Kraken, Τζέσι Πάουελ. Και η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθοριστική αφού το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα όλων, το Bitcoin, ηγείται του ξέφρενου ράλι στις διεθνείς αγορές εδώ και καιρό, με τα ρεκόρ να σπάνε διαδοχικά το ένα μετά το άλλο.Την εβδομάδα που μας πέρασε λ.χ το Bitcoin έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 63.000 δολαρίων.

Την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε η Τουρκία

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία στην Τουρκία, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα απαγορεύσει τη χρήση τους για πληρωμές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σε ανακοίνωση της, η Τράπεζα αιτιολόγησε την εν λόγω απόφαση, επικαλούμενη την ανωνυμία πίσω από τις κρυπτο-συναλλαγές και τον κίνδυνο που αυτή εγκυμονεί για «ανεπανόρθωτες ζημιές» σε όλους τους χρήστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την περασμένη Παρασκευή, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να διενεργούν πληρωμές και ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις χρημάτων, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

Η απουσία ρυθμίσεων και εποπτικών μηχανισμών, η έλλειψη ελέγχου από κάποια κεντρική τράπεζα ή άλλη κεντρική αρχή, οι εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί στην αγορά αλλά και η πιθανότητα «εγκληματικής δραστηριότητας», είναι οι κεντρικές θέσεις της Τράπεζας που εξηγούν την απαγόρευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας (tcmb.gov.tr).

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, συμμεριζόταν την «παγκόσμια ανησυχία» για τη ραγδαία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, το υπουργείο συνεργαζόταν με την Κεντρική Τράπεζα, τον Τραπεζικό Ρυθμιστή και το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς, για τη δημιουργία νέου σχεδίου επιβολής ρυθμίσεων όσον αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Το συγκεκριμένο είδος αγοροπωλησιών αυξήθηκε αρκετά στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία του Sikayetvar, στην αγορά της Τουρκίας αυξήθηκαν τα κρυπτονομίσματα κατά 8,616%, τον Φεβρουάριο του 2021, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο ρόλος της κυβέρνησης Ερντογάν

Η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να απομακρύνει από την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, τον Naci Agbal, οδήγησε σε απώλειες έως και 15% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Η πτώση αυτή σχεδόν μηδένισε την ανοδική πορεία που κατέγραψε η τουρκική λίρα τον τελευταίο χρόνο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αρκετοί Τούρκοι επενδυτές, εξαργύρωσαν ένα ποσό από ξένο συνάλλαγμα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους και επένδυσαν στα κρυπτονομίσματα, αναφέρει σε δημοσίευμά της εφημερίδας Dunya στις 5 Απριλίου.

►Guardian: Φρενίτιδα για το bitcoin στην Τουρκία

Σημειώνεται πως ο όγκος συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 2,8 δισ. δολάρια μεταξύ 20-24 Μαρτίου, από περίπου 1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη τα δεδομένα της Chainanalysis.

Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP, επέκρινε, μέσω Twitter, την κυβέρνηση για το ότι δεν συζήτησε την απαγόρευση, πριν την ανακοινώσει.

Η αβεβαιότητα στην αγορά των crypto και οι παράνομες δραστηριότητες

Την ίδια ώρα ωστόσο, στελέχη κορυφαίων ανταλλακτηρίων bitcoin πιστεύουν ότι η κανονιστική αβεβαιότητα σχετικά με την αγορά crypto δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Ένας πρόσφατος κανόνας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που πρότεινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απαιτούσε να υποβάλλονται σε ελέγχους ταυτότητας όσοι διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα και κατέχουν «ψηφιακά πορτοφόλια» εάν πραγματοποιούν συναλλαγές άνω των 3.000 δολαρίων.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε πραγματικά να βλάψει την κρυπτογράφηση και να σκοτώσει την αρχική υπόθεση χρήσης, η οποία ήταν απλώς να κάνει τις οικονομικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους», υποστηρίζει ο Τζέσι Πάουελ, CEO της Kraken, του τέταρτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου ψηφιακό νομισμάτων στον κόσμο όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών.

Είναι γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin έχουν συσχετιστεί συχνά με παράνομες δραστηριότητες λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι που συναλλάσσονται με αυτά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να δει κανείς ποιος έστειλε χρήματα και σε ποιον.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση κρυπτογράφησης για κακόβουλους σκοπούς είναι περιορισμένη. Η παράνομη δραστηριότητα αντιπροσώπευε μόλις το 0,34% του όγκου συναλλαγών κρυπτογράφησης πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis. Ποσοστό που μειώθηκε εντυπωσιακά σε ένα χρόνο, αφού το 2019 ανερχόταν στο 19%.

Πάουελ: Το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι

Ο Πάουελ εκφράζει την ελπίδα οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και ιδιαίτερα οι αμερικανικές να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται με ανοιχτό πνεύμα. «Ορισμένες άλλες χώρες, ειδικά η Κίνα, παίρνουν πολύ σοβαρά την κρυπτογράφηση και παίρνουν μια πολύ μακροπρόθεσμη άποψη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Kraken χαρακτηρίζει μάλιστα τις ΗΠΑ είναι πιο «κοντόφθαλμες» κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα «θέλω» των τραπεζών που προς το παρόν είναι ο μεγάλος χαμένος από την αυξανόμενη διείσδυση της κρυπτογράφησης.

«Πιστεύω επίσης ότι μπορεί να είναι πολύ αργά», προσθέσε ο Πάουελ. «Ίσως το τζίνι να είναι έξω από το μπουκάλι και απλώς κάθε προσπάθεια απαγόρευσης σε αυτό το σημείο θα το έκανε πιο ελκυστικό. Σίγουρα θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση το βλέπει ως ανώτερη εναλλακτική λύση έναντι του νομίσματός τους» τονίζει με νόημα...

Βουτιά 15% το Bitcoin

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση από την τουρκική Κεντρική Τράπεζα, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα Bitcoin, κατέγραψε απώλειες έως και 15%, υποχωρώντας στα 51.707,51 δολάρια.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή το bitcoin έχει περιορίσει τις απώλειες στο 8,23% και διαπραγματεύεται στα 55.571,53 δολάρια , ενώ το Ethereum, σημείωνε επίσης απώλειες σχεδόν 18%, πριν τις περιορίσει στο 9%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ