Το bitcoin διχάζει και τις μεγάλες τράπεζες που έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο έχει κάνει πάταγο στις αγορές.
Η τιμή του τετραπλασιάστηκε το 2020 και σχεδόν διπλασιάστηκε τις πρώτες εβδομάδες του 2021, αγγίζοντας τα 60.000 δολάρια. Με τη συνολική αξία της αγοράς του να πλησιάζει τα 1,1 τρισ. δολάρια, οι μεγάλες τράπεζες άρχισαν να παρουσιάζουν αναλύσεις για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, από τις οποίες ωστόσο δεν προκύπτει μία κοινή άποψη για τη θέση που πρέπει να έχει το bitcoin στις αγορές, αν πρέπει να έχει καμία.
Οι θέσεις της Citigroup, BofA και Morgan Stanley
Η Citigroup ήταν από τις πρώτες μεγάλες τράπεζες που εξήγησε την άποψή της. Σε μία ανάλυση 108 σελίδων που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι το bitcoin «μπορεί να είναι σε ιδανική θέση για να γίνει το προτιμώμενο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο». Διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με την κεφαλαιακή αποδοτικότητα, την ασφάλιση και τη φύλαξη καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρυπτονομισμάτων, συμπεραίνοντας ότι «οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον πιθανόν να είναι αποφασιστικές καθώς το νόμισμα βρίσκεται στο μεταίχμιο της αποδοχής του από το κατεστημένο ή μίας κερδοσκοπικής κατάρρευσής του».
Στη συνέχεια πήραν θέση η Bank of America και η Morgan Stanley Wealth Management. «Οι συνολικές αποδόσεις του bitcoin φέτος είναι ήδη από τις υψηλότερες στη σύντομη ιστορία του», ανέφερε η διεύθυνση αναλύσεων της BofA. Τόνισε, όμως, τις σοβαρές ανησυχίες της για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας ότι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας του bitcoin είναι αντίστοιχη με αυτή της Ολλανδίας λόγω της ενεργοβόρας διαδικασίας «εξόρυξης» νέων νομισμάτων. Οι αναλυτές της BofA σημείωσαν, επίσης, ότι το bitcoin δεν αποτελεί κατάλληλο μέσο κάλυψης από τον πληθωρισμό.
Η υπεύθυνη για τις επενδύσεις της Morgan Stanley Wealth Management, Lisa Shalett, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε έκθεσή της ότι τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο κατώφλι για να γίνουν μία κατηγορία που θα προσφέρεται για επενδύσεις. Oπως είπε, το εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών, όπως συνέβη με τον χρυσό πριν από 45 χρόνια. «Η σύστασή μας είναι να εκπαιδευθούν οι επενδυτές και να εξετάσουν πώς και αν εκτεθούν σε αυτή την εκρηκτική κατηγορία asset», σημείωσε η Shallett.
Διαφορετική γραμμή από Commerzbank και Armundi
Διαφορετική είναι η άποψη της γερμανικής Commerzbank που θεωρεί ότι το bitcoin δεν αξίζει αναλύσεων, χαρακτηρίζοντας το ως καθαρά κερδοσκοπικό asset.
Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Amundi δημοσίευσε τη Δευτέρα την πρώτη ανάλυσή της για τα κρυπτονομίσματα, με τον αναπληρωτή επικεφαλής για τις επενδύσεις να προειδοποιεί για μία πιθανή βίαιη διόρθωση των τιμών μετά τον καθορισμό κανόνων για αυτά από τις μεγάλες εποπτικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα κρυπτονομίσματα προσφέρονται περισσότερο για κερδοσκοπία παρά για πληρωμές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!