Σε έναν μήνα που είδε τις παγκόσμιες μετοχές να επιστρέφουν σε υψηλά σχεδόν όλων των εποχών, η Τουρκία ξεχωρίζει για τις θλιβερές επιδόσεις της, καθώς ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού διαβρώνει τα εταιρικά κέρδη.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index σημείωσε πτώση 8,2% τον Αύγουστο, καθιστώντας την τη χειρότερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο. Οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν επίσης περισσότερα μετρητά, πουλώντας 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια τους τρεις μήνες έως τις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, Τούρκοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία για το πόσο σοβαρή θα είναι η οικονομική επιβράδυνση. Με τα επιτόκια αναφοράς να φτάνουν το 50% και τη χώρα να συνεχίζει να υποφέρει από τον πληθωρισμό, οι εταιρείες βλέπουν ήδη τις επιπτώσεις στα αποτελέσματά τους. Η Ata Investment, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, προβλέπει μείωση 28% στα καθαρά έσοδα των τουρκικών επιχειρήσεων που παρακολουθεί φέτος.
«Οι προοπτικές για τις τουρκικές μετοχές παραμένουν αβέβαιες», δηλώνει ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στην Strateji Portfoy. «Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο μεγάλος είναι ο αρνητικός αντίκτυπος. Η αυστηρή νομισματική πολιτική και η οικονομική κρίση στην Τουρκία θα φανούν πιο έντονα στα κέρδη του τρίτου τριμήνου», σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εμπιστοσύνη στην αγορά μέχρι τότε.
Άλλοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Η Barings Asset Management μείωσε την έκθεσή της στις τουρκικές μετοχές το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι οι τιμές των μετοχών ήδη αντικατοπτρίζουν την επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία.
Οι τουρκικές νομισματικές αρχές δεν έχουν ακόμα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιτοκίων, δηλώνοντας ότι πρέπει πρώτα να δουν βελτίωση στις προσδοκίες για τις τιμές και μια συνεχιζόμενη μείωση του μηνιαίου πληθωρισμού. Ωστόσο, η συζήτηση είναι πιθανό να ενταθεί καθώς η οικονομική επιβράδυνση γίνεται πιο αισθητή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!