Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ: Αναγκαία η άμεση δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην Ευρωζώνη

Σαφή προτροπή προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και της κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για τη δημιουργία μίας Ενιαίας Κεφαλαιαγοράς ανάμεσα στα κράτη μέλη απεύθυνε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

Το θέμα της ενιαίας κεφαλαιαγοράς έχει τεθεί εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ πρόβαλε το θέμα τόσο επιτακτικά. Στην Ελλάδα, στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος το έχει ψηλά στην ατζέντα της.

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, τις κυβερνήσεις και τα εθνικά χρηματιστήρια να δημιουργήσουν άμεσα ομάδες εργασίας για να προχωρήσουν το εγχείρημα σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, σε όλες τις εκθέσεις της η ΕΚΤ ζητά από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να πιέσουν, ώστε να αυξηθούν τα προϊόντα αποταμίευσης και κεφαλαιοποίησης - ειδικές καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, εταιρικά ομόλογα, υβριδικά ομόλογα - προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδυτικοί φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ουσιαστικά οδεύουμε σε μία αλλαγή των επενδυτικών σχέσεων που θα αφορά όχι μόνο τις επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η ΕΚΤ έχει δει εδώ και καιρό το κεφαλαιακό χάσμα που δημιουργείται από την αδυναμία του συστήματος της 'αλληλεγγύης των γενεών', της αλλαγής των επενδυτικών τάσεων και του δημογραφικού προβλήματος και θέλει να προλάβει καταστάσεις.

Απάντηση σε ΗΠΑ και Κίνα

Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θέλει να να δημιουργήσει μία ενιαία κεφαλαιαγορά με 'ισχυρή δύναμη πυρός' είναι ότι πλέον διαβλέπει μία προσπάθεια κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Κίνας στα ευρωπαϊκά επενδυτικά και όχι μόνο δρώμενα.

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ θα σημάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν σε κατάσταση άμυνας απέναντι στα πανίσχυρα αμερικανικά κεφάλαια. Σε ότι αφορά την Κίνα και τα αραβικά κράτη, η Ε.Ε παραμένει εξαιρετικά προσεκτική απέναντί τους.

Η ΕΚΤ γνωρίζει πλέον ότι μία Ευρωζώνη αδύναμη κεφαλαιακά θα αποτελέσει εύκολο στόχο απέναντι στην αμερικανική και κινεζική επιχειρηματική διείσδυση.

Η έκθεση Λέττα

Τον Ιούνιο του 2023, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, επιφορτίστηκε με μια αποστολή: Πώς μπορεί να γίνει η ενιαία αγορά ελκυστική, ούτως ώστε η ΕΕ να είναι ανταγωνιστική.  Στο επίκεντρο λοιπόν της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, βρέθηκε η έκθεσή του, 147 σελίδων.

«Το πραγματικό βήμα σήμερα», είπε ο Λέττα μιλώντας στο Politico, «είναι να μετακινηθούμε από την ένωση των κεφαλαιαγορών, όπως ήταν πριν, σε μια ιδέα ότι ενσωματώνουμε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό – δηλαδή για να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία». 

Ο στόχος είναι να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές

Σαρλ Μισέλ: Η Ε.Ε. έχει 33 τρισ, ευρώ αποταμιεύσεων

«Μια ανησυχητική τάση είναι η ετήσια εκροή περίπου 300 δισ. ευρώ από τις αποταμιεύσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών εκτός της ΕΕ, κυρίως στις ΗΠΑ, λόγω του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών μας αγορών», αναφέρει η έκθεση Λέττα. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται ένας «σημαντικός μετασχηματισμός μέσω της δημιουργίας μιας Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, όχι μόνο για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ιδιωτική αποταμίευση εντός της Ένωσης αλλά και για την προσέλκυση πρόσθετων πόρων από το εξωτερικό».

«Η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι ο ευρωπαϊκός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», υποστήριξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπενθυμίζοντας ότι «η ΕΕ έχει 33 τρισ. ευρώ ιδιωτικών αποταμιεύσεων και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τα διοχετεύουμε στις επιχειρήσεις μας».

Το ενεργητικό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα χρηματιστήρια, η μέση σχέση κεφαλαιοποίησης (αξίας μετοχών) / ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται κοντά στο 60%. 

Με δεδομένο ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην ΕΕ το 2023 ανήλθε σε 15 τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου, τότε η δημιουργία μίας ενιαίας κεφαλαιαγοράς θα είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 9,5 τρισ. ευρώ.

Συγκριτικά o αμερικανικός Dow Jones έχει κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 10 τρισ. δολάρια ή περίπου 9 τρισ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ