Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι το κεντροδεξιό οικοδόμημα τρίζει και ότι το πάνω χέρι το παίρνει η ακροδεξιά (Γαλλία, Aυστρία) ή η λαϊκή δεξιά (Ιταλία). Μάλιστα στη Γαλλία, η συντριβή Μακρόν και η κυριαρχία Λεπέν οδηγεί πλέον στις κάλπες και αυτό θα φέρει νέους τριγμούς στα χρηματιστήρια. Το αποτέλεσμα στις κάλπες δεν ήταν αυτό που ήθελαν οι ευρω-αγορές (καλώς ή κακώς). Η σημερινή ημέρα θα δείξει εάν κυριαρχήσουν οι φόβοι, οπότε θα έχουμε μεγάλη πτώση ή ελπίδες για συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. Το ίδιο ισχύει και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η έναρξη των ευρωπαικών συνεδριάσεων
Πτωτικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την έναρξή τους. Στο επίκεντρο το γαλλικό χρηματιστήριο μετά την συντριβή Μακρόν και την προκήρυξη εθνικών (προεδρικών) εκλογών. Ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά (-2,3%) στην έναρξη της συνεδρίασης του. Σημαντική πτώση καταγράφει και ο γερμανικός DAX (-0,8%), o ιταλικός MIB (-0,8%), o ισπανικός IBEX (-0,95%) και ο ολλανδικός AEX (-0,45%).
Εκτίναξη αποδόσεων ευρωπαϊκών ομολόγων
Η πορεία των αποδόσεων των ευρωπαικών ομολόγων είναι ενδεικτική για την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη. Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξάνεται κατά 2% και αγγίζει το 3,2%, των ιταλικών 10ετών έχει ξεπεράσει το 4% και των ισπανικών το 3,5%. Τα γερμανικά 10ετή καταγράφουν άνοδο 0,65% και έχουν ξεπεράσει το 2,6%. Τα ελληνικά 10ετή εκτινάχθηκαν στο 3,7%.
Εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και η οικονομία-χρηματιστήριο
Η αποτυχία της Ν.Δ να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 30% (στο 33% είχαν βάλει τον πήχη) σε συνδυασμό με τις αποτυχίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να πιάσουν τους στόχους τους δείχνουν ένα σαθρό πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να βρει τον «πολιτικό της βηματισμό».
Η ουσία είναι ότι πλέον και επίσημα φάνηκε ότι υπάρχουν σημάδια κόπωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στα οικονομικά υπουργεία. Δυστυχώς ούτε ο ρυθμός ανάπτυξης (2,1%) ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να δελεάσουν τους εξαντλημένους οικονομικά πολίτες από την ακρίβεια.
Η χρηματιστηριακή συνέχεια της ανόδου από την αρχή του χρόνου (12,5% ο Γενικός Δείκτης) θα εξαρτηθεί από την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών κάτω από τις νέες πολιτικές συνθήκες και από την στάση της ΕΚΤ απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Πάντως, σε εγχώριο επίπεδο, τα μηνύματα που πήραμε την Κυριακή το βράδυ από έλληνες χρηματιστές είναι «θα κάνουν τα κουμάντα τους». Έτσι μας είπαν. Εάν υπάρξουν ρευστοποιήσεις από ξένους και εγχώριους επενδυτές σε ελληνικά blue chips ενόψει αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, τότε οι στηρίξεις κατεβαίνουν στις 1.400 μονάδες βραχυπρόθεσμα (μέσα στην εβδομάδα) στην αντίθετη περίπτωση ίσως υπάρξει μία συσσώρευση μεταξύ 1.440-1.450 μονάδων μέχρι “να πέσει η σκόνη” και να αποκτήσουν οι αγορές «ορατότητα».
Στις 1.444 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κατά την έναρξη της συνεδρίασης
Με πιέσεις στα blue chips προερχόμενες κυρίως από ξένους και εγχώριους επενδυτές ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, βρίσκεται στις 1.444,63 μονάδες καταγράφοντας υποχώρηση (-0,94%).
Από τις μετοχές που συναλλάσσονται οι 10 είναι ανοδικές και οι 42 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχωρεί (-1,15%), ο δείκτης FTSE Mid Cap (-0,72%). O τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά (-1,77%). Πτώση καταγράφουν οι βιομηχανικές (-0,81%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (-0,8%), οι πετρελαικές (-0,6%). Ανοδικά κινούνται μεμονωμένες μετοχές που έχουν επιχειρηματικά stories. Για παράδειγμα η Τέρνα Ενεργειακή (1,23%) λόγω φημών περί συμφωνίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!