Με βάσεις για άνοδο σε νέα υψηλότερα επίπεδα, φαίνεται ότι ξεκινά η νέα εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές και ειδικά για ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι ελπίδες όμως περικόπτονται από τις διορθωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές και ειδικά στην Κίνα.
Το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που εγκρίθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την Γερουσία δρομολογεί σημαντική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ελπίζουν βάσιμα τώρα, οι επενδυτικοί οίκοι για το β’ εξάμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου η πρώτη δόση του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, εάν συστηματικοποιηθεί η διαδικασία που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.
Ωστόσο, οι ελπίδες δεν μπορούν να κρύψουν τις ανησυχίες που προκαλεί η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων (τα 10ετή treasuries έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020) από τους φόβους για την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι η επόμενη χρηματιστηριακή συγκυρία προβλέπεται ότι θα έχει αυξημένη μεταβλητότητα.
Οι συμβουλές της JP Μorgan για την επόμενη ημέρα
Η JP Morgan με ενημερωτικό σημείωμα προς τους μεγάλους της πελάτες εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα έρθει και στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Επισημαίνει ότι συνεχίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και ότι βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα. Τέλος, τονίζει ότι ναι μεν η FED είναι υποστηρικτική με την παροχή ρευστότητας, αλλά πιθανότατα το επόμενο βήμα θα έχει την μείωση της ποσότητας και της στήριξης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα επενδυτικά προϊόντα, όπως οι τραπεζικές μετοχές, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές και τα βιομηχανικά και ενεργειακά εμπορεύματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Τα αμυντικά επενδυτικά προϊόντα μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά. Από τις μετοχές, αναμένεται σημαντική ανάκαμψη σ’ αυτές που σχετίζονται με ταξίδια και μεταφορές.
Οι εταιρείες με χαμηλή κερδοφορία και μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανάπτυξης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την άνοδο των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, ενώ και οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (ομόλογα) θα είναι λιγότερο ελκυστικές.
Η JP Μorgan συνιστά προς τους πελάτες της, να ισορροπήσουν την έκθεσή τους σε θέσεις επιχειρήσεων με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε ιατρική πρωτοπορία, με τοποθετήσεις σε θέσεις σε μετοχές που μπορεί να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται μετά την «επόμενη ημέρα». Μπορούν επίσης να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ότι μπορούν να τους δώσουν είτε την προστασία είτε το εισόδημα που επιδιώκουν.
Σε ιστορικά υψηλά οι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως και τα προβλήματα της Κίνας
Η Citi θεωρεί ότι οι μετοχές παγκοσμίως έχουν περιθώρια ανόδου ακόμη τουλάχιστον 20%. Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται μετά την μίνι διόρθωση προς νέα ιστορικά υψηλά. Ο Dow Jones βρίσκεται στις παρυφές των 32.800 μονάδων, ο S&P 500 πάνω από τις 3.900 μονάδες και βάζει προοπτικές για άνοδο προς τις 4.000 μονάδες.
Στην Ευρώπη, βλέπουμε για πρώτη φορά κατά τις 4 τελευταίες δεκαετίες τον γερμανικό δείκτη DAX να αποτελεί τη λοκομοτίβα μία εκπληκτικής ανόδου προς τις 14.500 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό και βάζει βάσεις για περαιτέρω άνοδο προς τις 15.000 μονάδες.
Η γερμανική οικονομία δείχνει τις μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση, οι γερμανικές επιχειρήσεις πάνω καλά και η ρευστότητα από την ΕΚΤ ευνοεί και αυτές (πλην ίσως κάποιων γερμανικών τραπεζών). Στα επίπεδα αυτά όμως, το γερμανικό χρηματιστήριο είναι επιρρεπές σε βραχυπρόθεσμες διορθωτικές κινήσεις.
Στις ασιατικές αγορές, ο Nikkei κινείτο ανοδικά μέχρι την Παρασκευή αλλά οι αναλυτές μιλούν για περίοδο μεταβλητότητας. Πιο προβληματική η κατάσταση στην Κίνα αφ’ ενός γιατί αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των χρηματιστηρίων και αφ’ ετέρου γιατί υπάρχουν μεικτές τάσεις στην βιομηχανική παραγωγή. Κατά την έναρξη της εβδομάδας, οι 4 κινέζικοι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!