Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερη εικόνα στη συνέχεια, καθώς οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατόρθωσε να «σβήσει» τις απώλειες από τις αρχές του έτους, κινούμενη πλέον σε νέα υψηλά 13 μηνών, δείχνοντας διάθεση να καλύψει μέρος από την υστέρηση που εμφάνιζε σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών (με το discount των μη τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών να υπερβαίνει το 40% και τις τράπεζες να διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% έναντι των περιφερειακών τραπεζών της ΕΕ), οι ελληνικές μετοχές παρέχουν μια ελκυστική πρόταση ρίσκου - απόδοσης.
Η πανδημία ανέκοψε την ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά η χώρα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από άλλες σε ότι αφορά την υγειονομική διαχείριση της κρίσης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ενάρετο κύκλο με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη με χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ και την υψηλή ρευστότητα και ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού.
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2022 και μετά, καθώς η φετινή θα είναι μεταβατική χρονιά.
Θετικοί καταλύτες για το Χρηματιστήριο αναμένεται να είναι η μεγάλη συμβολή στην στήριξη του ΑΕΠ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η συνέχιση της στήριξης από ΕΚΤ των ευρωπαϊκών οικονομιών και η δημοσιονομική στήριξη.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι αβεβαιότητες, όπως ένα παρατεταμένο lockdown, οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού και η ήπια ανάκαμψη. Ομως η πορεία των διεθνών αγορών, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Το "στοίχημα" της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρχίσει να "παίζεται" στον κατασκευαστικό κλάδο στον οποίο γίνονται μεγάλες αλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλη ώθηση από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κλάδο. Και οι επιδόσεις των τραπεζών θα εξαρτηθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από την εφαρμογή των σχεδίων μείωσης των NPEs. Η αγορά παρακολουθεί και την έντονη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας στα εν λόγω χαρτοφυλάκια. Η πορεία των τραπεζών συνδέεται στενά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με αυξημένους κίνδυνους εκτέλεσης από την αύξηση των NPEs.
Η "επιδιόρθωση" των ισολογισμών των τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν το κυρίαρχο θέμα και φέτος, με τις τιτλοποιήσεις να διατελούν ρόλο - κλειδί.
Οι τράπεζες προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από ενέργειες. Η Alpha Bank προχωράει για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ενώ η Eurobank προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!