Εξέπληξαν την αγορά χθες ο Όμιλος ΔΕΗ και η MYTILINEOS Energy & Metals ανακοινώνοντας ότι υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο (Cooperation Framework Agreement - CFA) για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως €2 δισ. με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η MYTILINEOS αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.
Τι λένε πηγές κοντά στον Όμιλο Mytilineos; «Ο στόχος μας δεν είναι να σωρεύσουμε πολλά έργα ΑΠΕ, διότι υπάρχει και ο κίνδυνος να βρεθείς σε περιβάλλοντα αρνητικών τιμων»... Η Μυτιληναίος είναι μια energy transition company που υλοποιεί έναν στρατηγικό στόχο για renewable assets rotation, ώστε από τα 14GW σήμερα να φτάσει στα 10,5GW.
Έτσι η Mytilineos, που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, γίνεται enabler στην ενεργειακή μετάβαση άλλων παικτών της αγοράς. Η Ιταλία, για παράδειγμα, είναι ένα σοβαρό hub για τη Mytilineos, καθώς διατηρεί έργα σε κάθε περιφέρεια.
Σε κάθε περίπτωση, το deal είναι win - win. Ενισχύει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και τις δυο εταιρείες, καθώς είναι από τα μεγαλύτερα deal τέτοιου είδους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για τον Όμιλο ΔΕΗ, η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε πρόσφατα στην επενδυτική κοινότητα για ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την πράσινη ενέργεια. Με την συμφωνία αυτή, ο Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ εκτός από την Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, και σε τρεις νέες χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία.
EKT: “Μηδέν εις το πηλίκον” για τα επιτόκια. Αναμονή για τους επενδυτές
Ούτε μειώσεις αλλά ούτε και ενημερώσεις η ΕΚΤ χθες. Οι επενδυτές δεν περίμεναν μειώσεις μεν αλλά θα ήθελαν να ακούσουν ένα χρονοδιάγραμμα. Αντ' αυτού άκουσαν αναμονή μέχρι τον Ιούνιο και ανάλογα με το πως θα κινηθεί ο πληθωρισμός. Και επειδή η ασάφεια προκαλεί ρευστοποιήσεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρωπη πιέστηκαν αρκετά χθες.
Αμερικανικές αγορές : Rebound μετά τις πρόσφατες πιέσεις
Ανοδικά αντέδρασαν οι αμερικανικοί δείκτες μετά το 'ξύλο' που είχε προηγηθεί. Εκεί η FED (Powell) ήταν πιο κυνική ως προς τις προσδοκίες της και έτσι και οι ρευστοποιήσεις ήταν εντονότερες. Αλλά στην Αμερική υπάρχουν τα αποτελέσματα του α' τρίμηνου που ουσιαστικά επανέφεραν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία στα χρηματιστήρια. Αναλυτές της Deutsche Bank μετέθεσαν για αργότερα τις προβλέψεις όσον αφορά την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν για τρίτο διαδοχικό μήνα.
►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ο τσιμπημένος πληθωρισμός, η αντοχή του ΟΤΕ και οι εξηγήσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Γενικός Δείκτης : Έκανε την 'βουτιά' του και επανήλθε ο Γ.Δ λόγω έλλειψης προσανατολισμού
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έπασχε χθες από έλλειψη προσανατολισμού. Ειδήσεις δεν υπάρχουν και ότι βγαίνει έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Η ελληνική αγορά υποφέρει από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα δώσει νέα ανοδική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.411 μονάδες (χαμηλό ημέρας) και μετά επέστρεψε προς τις 1.420 μονάδες για να ολοκληρώσει στις 1.416 με μικρή υποχώρηση. Δούλεψε και πάλι το market making σε πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους. Σε ότι αφορά το mega deal ΔΕΗ-Μυτιληναίου, η αγορά λέει ότι είχαν παίξει αρκετά οι insiders και τώρα ίσως η άνοδος είναι μικρότερη.
Tράπεζες : Η έλλειψη ανταγωνισμού είναι η πραγματική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών
Στην έλλειψη ανταγωνισμού, εντόπισε την «πραγματική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών», ο κ. Paolo Fioretti, Deputy Head of Financial Sector and Market Analysis European Stability Mechanism (ESM) σε πάνελ για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά του, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
ETE: Ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια από την ΕΤΕ
Την ηγετική θέση της Εθνικής Τράπεζας στο νέο περιβάλλον της αγοράς στεγαστικών δανείων ανέλυσε στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 9ου Delphi Economic Forum, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products κ. Παντελής Μαραβέας,
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Εθνική κατάφερε να φτάσει σε μερίδιο αγοράς στεγαστικών δανείων της τάξης του 32% (δηλαδή, 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια χορηγείται μέσω της Εθνικής) μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Γεγονός που, σύμφωνα με το ίδιο, καταδεικνύει ότι «θέλουμε, μπορούμε και υποστηρίζουμε τα νοικοκυριά να ευημερούν. Για την συμπεριφορά της μετοχής , αναφερθήκαμε χθες και σήμερα μας το απέδειξε ξανά.
Τράπεζα Πειραιώς : Επενδύσεις 700 εκατ. Ευρώ στην βιωσιμότητα (sustainability)
«Εμείς ως τράπεζα έχουμε 700 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις σε sustainability linked loans, δηλαδή σε δάνεια στα οποία δίνουμε κίνητρα με χαμηλότερο επιτόκιο έτσι ώστε οι εταιρείες να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους ESG στόχους. Έχουμε φύγει από το κομμάτι που τιμωρούμε κάποιον επειδή υλοποιεί μία brown επένδυση και όχι green, πάμε να πριμοδοτήσουμε αυτούς που κάνουν επενδύσεις με θετικό αποτύπωμα», δήλωσε από το Forum των Δελφών ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας , Θαν. Βλαχόπουλος.
►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η άνοδος της Eurobank, τα έσοδα του Δημοσίου από το μέρισμα «έκπληξη» της ΔΕΗ και οι καμπάνες στους servicers
Αlpha Bank: Γιατί είναι και θα παραμείνει ψηλά το πετρέλαιο
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σημειώθηκαν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του αργού πετρελαίου Brent να κυμαίνεται, προσωρινά, περί τα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία που έχει ξεπεράσει ήδη τα δύο έτη και η κλιμάκωση των ανησυχιών για μία διευρυμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή για συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα διατηρηθούν αυτές οι ανοδικές πιέσεις και για πόσο χρονικό διάστημα;
INTRALOT: Αξιολόγηση Β από την DBRS λόγω μακροχρόνιων συμβολαίων και θεσμικών πελατών
H DBRS έθεσε αξιολόγηση B στο αξιόχρεο της IntralotΙ με σταθερό outlook. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η αξιολόγηση αντανακλά την 30ετή εμπειρία της Intralοt σε μια αγορά με υψηλά εμπόδια εισόδου, καθώς και την αποδεδειγμένη ικανότητα εξασφάλισης μακροχρόνιων συμβολαίων. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα ότι ένα ολοένα και μεγαλύτερη μερίδιο των εσόδων και των κερδών της Intralοt προέρχεται από ανεπτυγμένες οικονομίες και από θεσμικούς πελάτες.
Ευρωσύμβουλοι: Αύξηση μεγεθών και στόχοι για στρατηγικές συνεργασίες
Ανοδικές οικονομικές επιδόσεις εμφάνισαν οι Ευρωσύμβουλοι για το 2023, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 4,725 στα 5,07 εκατ. Ευρώ, Το EBITDA από 1,9 εκατ. ανέβηκε στα 2,697 εκατ. Ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από το 1,667 στα 2,055 εκατ. Ευρώ.
Ο Όμιλος έχει σήμερα ανεκτέλεστο έργων ύψους 3 εκατ. τα οποία μαζί με τα κατακυρωμένα έργα προς υπογραφή εντός του 2024 ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του κύκλου εργασιών του έτους 2023
Π. Πετρόπουλος: Το μεγάλο μέρισμα έφερε ρεκόρ συναλλαγών
Πολύ αυξημένες οι συναλλαγές χθες στη μετοχή και με ταυτόχρονη άνοδος της μετοχής. Αιτία το υψηλό μέρισμα (0,86 ευρώ/μετοχή) που ώθησε αρκετούς να αγοράσουν. Όσες μετοχές δηλαδή βγήκαν προς πώληση.
Austriacard: Με αγοραστές στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε η άνοδος της μετοχής
Καλό φίνις είχε η μετοχή της Austriacard αφού προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν πολλοί αγοραστές και από ξένα χαρτοφυλάκια. Η εταιρεία που έχει έδρα πλέον στη Βιέννη , διαπραγματεύεται εδώ και χρόνια σε δύο χρηματιστήρια.
Kωνσταντίνος Δασκαλάκης (MIT): Μία έγκυρη άποψη για το A/I, στο Forum των Δελφών
Ο καθηγητής του ΜΙΤ Kωνσταντίνος Δασκαλάκης ανέφερε: «Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ. Έχουμε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε και να εξάγουμε αξία. Τόνοι δεδομένων υπάρχουν στη διαχείριση των βάσεων και βέβαια τα εργαλεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων προέρχονται από πολλή έρευνα που έχει γίνει στα πανεπιστήμια. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε πολλά πράγματα, όπως η πρόσβαση σε δυνατότητες που μας δίνει η ΑΙ. Και η επένδυση από εταιρείες είναι πολύ σημαντική. Να δούμε πώς θα επενδύσουμε σε αυτό. Να δημιουργήσουμε ταλέντα που θα ασχοληθούν με αυτά τα εργαλεία, θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι εξοικειωμένος με την ΑΙ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!