Η ελεύθερη πτώση των ευρωπαικών αγορών (μετά την διαφαινόμενη διάψευση των προσδοκιών για άμεση μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ) και η αποκόμιση κερδών στις αμερικανικές αγορές για τους ίδιους λόγους σε συνδυασμό με την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου και τις επιπτώσεις στο διεθνές Εμπόριο οδήγησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα δημιουργώντας μία μίνι συστημική κρίση.
Οι αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ‘αγκάθι’ για τις μεγάλες οικονομίες. Επιπλέον, οι ρυθμοί ανάπτυξης των ισχυρών οικονομιών εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλοί για το 2024.
Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,68%), ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά (-0,5%), ο Eurostoxx 50 κατά (-0,58%) και ο ιταλικός MIB κατά (-0,56%).
Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, την ίδια ώρα, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,47%), ο S&P 500 κατά (-0,5%) και ο Nasdaq (-0,5%). Η πτωτική κίνηση στις αμερικανικές αγορές έμοιαζε να υποχωρεί μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος.
Eλληνικό χρηματιστήριο : Εναρμονίστηκε στην πτώση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Αυξημένες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Στις 1.332,47 μονάδες ο Γ.Δ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αυτή τη φορά, εναρμονίστηκε στην πτώση με τις ευρωπαικές αγορές και παρά τους μικρούς όγκους συναλλαγών , ήταν εμφανής οι τάσεις ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές (μετά το ράλι που είχαν καταγράψει τις 2 πρώτες εβδομάδες του 2024) και στα υπόλοιπα blue chips.
Τα επίπεδα των 1.350 μονάδων απωλέσθηκαν νωρίς στην συνεδρίαση και , ελλείψει αγοραστών στα δεικτοβαρή blue chips, ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 1.340 μονάδες.
Στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας. Το γεγονός ότι η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά περιορισμένη , σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, αποδίδεται στο ότι οι πωλήσεις έγιναν κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 1332,47 μονάδες με υποχώρηση (-1,55 %). Η αξία συναλλαγών ήταν 87,05 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 26 έκλεισαν ανοδικά και οι 81 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-1,59%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά (-1,03%).
Nέες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες και πάλι ήταν το βαρίδι που παρέσυραν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα (κατ’ αντιστοιχία με την άνοδό τους από την αρχή του χρόνου) και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα δεικτοβαρή blue chips με λίγες ανοδικές εξαιρέσεις (Intrakat, Lamda Development, Intralot, Tράπεζα της Ελλάδος, Optima Bank).
O τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά (-2,18%), οι βιομηχανικές (-1,57%), οι πετρελαικές (-1,51%) και τα Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-1,22%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank , ΔΕΗ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!