Ξένες αγορές και εταιρικές κερδοφορίες είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το α' τρίμηνο 2024. Οι ξένες αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή σε υψηλά πολυετίας χωρίς εμφανείς λόγους παρά μόνο λόγω της αποφυγής του χειρότερου ενδεχομένου για τις μεγάλες οικονομίες, δηλαδή την ύφεση. Επίσης, οι ξένες αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την μείωση των επιτοκίων, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω κίνητρα για μετοχικές τοποθετήσεις, εάν και εφ' όσον δεν αλλάξουν οι συνθήκες στις ξένες αγορές.
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα
Για την Ευρώπη, οι αναλυτές περιμένουν οριακές μεταβολές ρυθμών ανάπτυξης στο α' τρίμηνο 2024. Εάν οι συνθήκες είναι καλύτερες απ' αυτές που περιμένουμε, τότε θα υπάρξει το καθιερωμένο ράλι του Ιανουαρίου (January Effect) στα ξένα χρηματιστήρια. Εάν συμβεί το ενδεχόμενο αυτό θα έχουμε και στην Ελλάδα (Χρηματιστήριο Αξιών) μία ανοδική κίνηση.
►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστηριακή αγορά: Σημείωσε έκρηξη φέτος - Τι θα συμβεί το 2024; Διχάζονται οι αναλυτές
Στην αντίθετη περίπτωση (υποχώρηση ξένων αγορών), δύσκολα το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσει να συνεχίσει το ράλι προς υψηλότερα επίπεδα πάνω από τις 1.300 μονάδες Γενικού Δείκτη. Πάντως, όλες οι συνθήκες δείχνουν ότι και ο Ιανουάριος, εύκολα ή δύσκολα, μπορεί να κινηθεί ανοδικά, αρκεί βέβαια να υπάρξουν κάποιοι «μαύροι κύκνοι» στις αγορές.
Για την Ελλάδα αναμένονται καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης από τον μεσοσταθμικό της Ευρωζώνης, αλλά ο όρος αυτός δεν επαρκεί ώστε να δικαιολογήσει μεγάλο ράλι εάν υποχωρήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου / ΑΕΠ διαμορφώνεται περίπου στο 42%, όταν μεσοσταθμικά οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πάνω από το 60%. Άρα υπάρχουν προοπτικές μεγαλύτερης ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη (εάν ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαϊκών) να έχει πιθανότητες προσέγγισης των 1.500 μονάδων.
Υψηλά επίπεδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Όπως αναφέραμε, οι ευρωπαϊκοί δείκτες πραγματοποίησαν ράλι μέσα στον Δεκέμβριο επειδή οι επενδυτές επένδυσαν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και επειδή οι οικονομίες φαίνεται ότι δεν θα μπουν σε ύφεση. Όμως η άνοδος των τιμών και των δεικτών έχει πάει σε μη δικαιολογήσιμα επίπεδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γερμανικός DAX που κινείται προς ιστορικά υψηλά παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία ασθμαίνει και παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις κινούνται σε «χαμηλές στροφές». Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, της οποίας ο χρηματιστηριακός Δείκτης κινείται σε υψηλά 20ετίας. Εν ολίγοις, οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σχετικά ακριβές στα παρόντα επίπεδα και είναι άγνωστο εάν θα συνεχιστεί το ράλι ή θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις μέσα στο α' τρίμηνο.
Η εταιρική κερδοφορία και τα μερίσματα των ελληνικών εισηγμένων αποτελούν κίνητρο τοποθετήσεων
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις αναλυτών, το δ' τρίμηνο των εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης θα είναι ένα εξαιρετικό τρίμηνο. Ξεκινώντας από τις τράπεζες οι οποίες πλέον καταγράφουν μεγάλες υπεραξίες από τα ελληνικά ομόλογα, τα διυλιστήρια (Motor Oil, EΛΠΕ) τα οποία επέστρεψαν σε υψηλούς ρυθμούς και ιστορικά υψηλά κερδοφορίας, οι εμπορικές (Jumbo, Φουρλής) που οδεύουν σε τζίρους ρεκόρ, τα ταξίδια-αναψυχή (Aegean-Autohellas-ΟΠΑΠ), οι βιομηχανικές (Mυτιληναίος, Cenergy), κατασκευές (Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AVAX, ΕΚΤΕΡ), τεχνολογικές (Epsilonet, Entersoft, Quest, Profile ), ενεργειακές (ΔΕΗ), τρόφιμα-ποτά (Coca Cola HBC) είναι μερικές από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες λόγω της εταιρικής κερδοφορίας (χρήσης 2023) θα εμφανίσουν πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών.
►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές κατέγραψαν τις καλύτερες και τις χειρότερες αποδόσεις το 2023
Υπολογίζεται βάσει εκτιμήσεων ότι ο μεσοσταθμικός πολλαπλασιαστής κερδών του ελληνικού χρηματιστηρίου θα διαμορφωθεί πέριξ των 12x και 15x. Στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, οι αντίστοιχοι πολλαπλασιαστές είναι μεταξύ 16-20x. Άρα και σε όρους κερδοφορίας οι ελληνικές μετοχές θα είναι πιο δελεαστικές από τις ευρωπαϊκές. Σε ό,τι αφορά τις μερισματικές αποδόσεις, και εδώ η εκτίμηση εγχώριων αναλυτών είναι ότι η μεσοσταθμική μερισματική απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ξεπεράσει το 3,5%. Πολύ υψηλότερο δηλαδή από το επιτόκιο του 10ετούς.
Ομόλογα και εταιρικά ομόλογα
Μεγάλο το ράλι των ελληνικών ομολόγων και θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν τα πλέον κερδοφόρα στην Ευρωζώνη αφού, το 10ετές (το μόνο που έχει ουσιαστικά μεγάλη ζήτηση στα ξένα χαρτοφυλάκια) την Πέμπτη έσπασε τα επίπεδα των 3% και διαπραγματεύονταν κοντά στο 2,9% και την Παρασκευή επέστρεψε λίγο παραπάνω από το 3%. Έχει πραγματοποιήσει την πλέον θεαματική μηνιαία αποκλιμάκωση από το 4% προς το 2,91%. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο, εάν τα στοιχεία της οικονομίας δείξουν βελτίωση.
Όμως, το ζητούμενο είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει η απόδοση του 10ετούς αφού στα επίπεδα του 2,45% διαπραγματεύονται και τα γαλλικά. Μία τέτοια προσέγγιση (των ελληνικών προς τα γαλλικά) θα είναι μάλλον παράδοξη, αφού τα γαλλικά ανήκουν στην σφαίρα αξιολόγησης των ΑΑ ενώ τα ελληνικά στο ΒΒ.
Περισσότερα και χαμηλότερου κόστους εταιρικά ομόλογα το 2024
Μία νέα παράμετρος για τους επενδυτές θα είναι η αναβίωση και η ενίσχυση των εταιρικών ομολόγων. Τα εταιρικά ομόλογα είχαν ατροφήσει μετά το 2020 αλλά σταδιακά επέστρεψαν δριμύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά και στην διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και στον χαμηλότοκο δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από εταιρικά ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλες 4 εταιρίες που φέρεται ότι έχουν ενημερώσει το ελληνικό χρηματιστήριο ότι θα βγουν με εταιρικά ομόλογα μέχρι το τέλος α’ εξαμήνου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!