To τέλος του χρόνου με τις καθιερωμένες αποκομίσεις κερδών και οι ανησυχητικές ενδείξεις για μεγάλες ασιατικές οικονομίες (Κίνα, Ινδία) οδηγούν σε ήπιες αποκομίσεις κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές, στο ξεκίνημα της εβδομάδας.
Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν κάνει ένα μεγάλο ράλι από τις αρχές του Δεκεμβρίου και οι οποιεσδήποτε διορθωτικές κινήσεις όχι μόνο είναι φυσιολογικές αλλά είναι και απαραίτητες για την μελλοντική ανοδική πορεία των αγορών. Κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά (-0,32%), ο γαλλικός CAC κατά (-0,39%) , ο ιταλικός MIB (-0,34%) και ο Eurostoxx 50 κατά (-0,31%).
Ελληνικό χρηματιστήριο: Ήπιες ρευστοποιήσεις ενόψει τέλος του χρόνου στις τράπεζες - Επιλεκτικές τοποθετήσεις στα υπόλοιπα blue chips
Kατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι θα ακολουθήσει την κίνηση των ευρωπαικών αγορών. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης διαμορφώνεται στις 1.288 μονάδες (-0,18%) ενώ ισορροπημένο είναι το ισοζύγιο ανοδικών και πτωτικών μετοχών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχωρεί (-0,23%), ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξάνονταν οριακά (0,05%). Ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει (-0,2%) χαμηλότερα.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κατά την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει την υπέρβαση των 1.300 μονάδων αλλά φάνηκε ότι στα επίπεδα αυτά έβγαιναν πωλητές σε τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά blue chips. Ωστόσο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (άνω των 80 εκατ. ευρώ) ημερησίως ενώ και το «επενδυτικό φρόνημα» φάνηκε ακμαίο με τοποθετήσεις σε μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως τη ΔΕΗ, την Ελλάκτωρ, την Autohellas, την Aegean, την Jumbo, στην Ιντρακατ, την Ιντραλότ, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΟΛΠ ενώ και ο ΟΠΑΠ έκανε και πάλι υπέρβαση των 15 ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση, ενδεχομένως να ενσωματώσει και τις πρώτες απόψεις για τον προυπολογισμό 2024 όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή το Σαββατοκύριακο. Η πορεία των μετοχών των τραπεζών θα καθορίσουν την τάση. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε ότι οι υπήρξαν αποκομίσεις κερδών ενόψει τέλος του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης έχει αυξηθεί κατά 65% από τις αρχές του 2023 και έχει την μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στους ευρωπαικούς τραπεζικούς δείκτες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!