Πτωτική έναρξη και πάλι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς έχουμε εισέλθει στην περίοδο που ουσιαστικά οι επενδυτικοί όμιλοι αποκομίζουν τις υπεραξίες που έχουν δημιουργηθεί. Ως βασική αιτιολογία των ρευστοποιήσεων είναι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού (Γαλλία) και η αρνητική ανάπτυξη (Γερμανία) που καταγράφονται στα κράτη μέλη.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά (-0,29%), ο γαλλικός CAC (-0,34%), o ιταλικός MIB (-0,17%) και ο Eurostoxx 50 (-0,34%). Καταλύτης των επενδυτικών εξελίξεων είναι και τα εταιρικά αποτελεσματα 9μηνου που ανακοινώνουν οι μεγάλοι όμιλοι.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Ξεκινά με οριακή άνοδο πάνω από τις 1.230 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Παρά το γεγονός ότι χθες είχαμε ανακοινώσεις πολύ υψηλών αποτελεσμάτων από ΕΤΕ και Eurobank , ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να κινηθεί ανοδικά και παρασύρθηκε σε υποχώρηση λόγω των διεθνών εξελίξεων. Την ίδια πορεία είχαν και άλλα δεικτοβαρή (μη χρηματοοικονομικά) blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης αφού κατέγραψε μία άνοδο μέχρι τις 1.240 μονάδες, να κλείσει τελικά με υποχώρηση στις 1.228,87 μονάδες. Η πορεία των μετοχών δεν ανταποκρίθηκε στα βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να βγαίνουν, ούτε στις επιχειρηματικές κινήσεις που ανακοινώνονται. Είναι εμφανές ότι όσο το διεθνές κλίμα είναι πτωτικό, δύσκολα θα γίνει κάποια σημαντική υπέρβαση στην πορεία του Γενικού Δείκτη.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, o Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, πάνω από τις 1.230 μονάδες. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης βρίσκεται στιςι 1.231,48 μονάδες με άνοδο 0,21%. Η αναλογία ανοδικών/πτωτικών είναι 2 προς 1. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνονταν κατά 0,18%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,22%. Οι χρηματοοικονομικές αυξάνονταν κατά 0,82%, οι κατασκευές κατά 0,63%, οι πρώτες ύλες 0,38% και οι τηλεπικοινωνίες κατά 0,29%.
Το ζητούμενο είναι να καταφέρει να παραμείνει ανοδικά μέσα στο αρνητικό διεθνές κλίμα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!