H υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαφανίζεται γρήγορα. Τα παγκόσμια αποθέματα αργού μειώνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας 20ετίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι τιμές του κάνουν ράλι και έφθασαν στα προ της κρίσης επίπεδα, πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αμερικανική παραγωγή έχει πληγεί από το πολικό ψύχος. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για έναν νέο μεγάλο κύκλο, ακόμη και για τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Με φανερή την ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, οι χρηματιστές αναμένουν ότι ο συνασπισμός του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, που αναφέρεται και ως ΟΠΕΚ+, επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, θα συμφωνήσουν, στη σύνοδο που θα έχουν αυτή την εβδομάδα, να αυξήσουν την παραγωγή τους, περιορίζοντας τις περικοπές που έκαναν το τελευταίο έτος.
Είναι ασαφές, ωστόσο, αν ο ΟΠΕΚ+ θα δράσει αρκετά γρήγορα. Γνωρίζοντας ότι η απειλή του κορονοϊού για τη ζήτηση του αργού παραμένει, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ζήτησε από τις άλλες χώρες – παραγωγούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικές.
Ωστόσο, αν ο συνασπισμός συμφωνήσει μία αύξηση της παραγωγής κατώτερη από τις ανάγκες, θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα αύξηση των τιμών και θα αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σφίξει περισσότερο την αγορά (ο ΟΠΕΚ)», δήλωσε στέλεχος της ερευνητικής εταιρείας Enverus που παρακολουθεί χρόνια το καρτέλ. «Είναι ήδη πολύ σφιχτή και αν ο ΟΠΕΚ εστιάσει μόνο στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυτό τελικά θα προκαλέσει αύξηση της προσφοράς από τους ανταγωνιστές του», πρόσθεσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!