Με νέα μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποδέχθηκε η αγορά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ.
Το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά το ράλι συνεχίσθηκε και σήμερα.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης κάτω από το 3,5%, περισσότερο από τη μείωση κατά 3-5 μ.β. στις αποδόσεις για τα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Το spread με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στις 120 μ.β. (1,2 ποσοστιαίες μονάδες).
Bloomberg: Η νίκη Μητσοτάκη καθησύχασε τις αγορές
Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ηχηρή και καθησύχασε τις αγορές ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει φιλικές για τις επενδύσεις πολιτικές.
Οι αγορές είχαν κάνει ράλι με την προοπτική μίας δεύτερης τετραετίας με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κεντρικό προεκλογική στόχο την οικονομία.
Στην προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ελληνες μία καθαρή εντολή για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Υποσχέθηκε αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο και την ενίσχυση της οικονομίας για να αυξηθούν οι μισθοί και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Τι θα κάνουν τα μικρά κόμματα
Οι εκλογές οδήγησαν και στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, με συνολικά οχτώ κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή. «Τα μικρά κόμματα θα έχουν ένα βήμα για να περνάνε το λαϊκίστικο μήνυμά τους και να προσπαθούν να αποδιοργανώσουν την κυβερνητικά ατζέντα», ανέφερε σε σημείωμά του ο συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli, προσθέτοντας: «Τα ακροδεξιά κόμματα θα εκμεταλλευθούν πιθανόν πολιτικά τοξικά θέματα, όπως τη μετανάστευση, τις σχέσεις με την Τουρκία, τον ρόλο της θρησκείας στην εκπαίδευση και τις κυρώσεις στη Ρωσία για να επιχειρήσουν να βάλουν στη γωνία την κυβέρνηση».
Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία είχε χάσει η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια. Οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι έχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τον S&P, τον Fitch και τον DBRS να έχουν σήμερα την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες προοπτικές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να έχει υψηλότερη ανάπτυξη από την Ευρωζώνη, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε πέρυσι στο 9,6% του ΑΕΠ, λόγω και του ενεργειακού σοκ, από 5,5% το 2021.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής τους. Πρόσφατα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγάλη, σημειώνοντας ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν οι Ελληνες ανέρχονται σε 80 δις. ευρώ ενώ οι δαπάνες τους σε 140 δις. ευρώ και ταυτόχρονα αυξάνονται οι καταθέσεις τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!