Ανιχνευτικά ως προς τις προθέσεις της ΕΚΤ κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από την έναρξη της εβδομάδας. Οι περισσότεροι δείκτες κινούνται με οριακές μεταβολές (θετικές ή ανοδικές) με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα.
Κατά την έναρξη των συνεδριάσεων, ο γερμανικός DAX κινείται οριακά ανοδικά (0,.06%), ο γαλλικός CAC υποχωρεί (-0,19%), ο ιταλικός MIB (-0,14%) και ο Eurostoxx 50 (-0,04%).
Τα επενδυτικά «στοιχήματα» για την FITCH την Παρασκευή δίνουν ώθηση στην αγορά
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει τα «πονταρίσματα» προς μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τράπεζες ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την FITCH, την Παρασκευή. Εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι επίκειται αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας ενώ κάποιοι θεωρούν ότι εάν δεν ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες (στις 25 Ιουνίου είναι οι εκλογές) δεν μπορούμε να ξέρουμε «τι μέλλει γενέσθαι».
Χθες (πρώτη ημέρα ουσιαστικά της χρηματιστηριακής εβδομάδας) είχαμε μία έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές και μη χρηματοοικονομικά blue chips που κινούνται πλέον σε άλλα επίπεδα. Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται εισροές κεφαλαίων από ξένα funds που βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης και μεγάλα κέρδη από την επικείμενη επενδυτική βαθμίδα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το momentum για τον τραπεζικό κλάδο θα παραμείνει θετικό στο επόμενο διάστημα. Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips είχαμε νέα ιστορικά υψηλά σε μετοχές όπως η Jumbo, ο Μυτιληναίος, η Autohellas τα οποία ερμηνεύονται εύκολα και από τα ιστορικά υψηλά στα μεγέθη τους.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1247,41 μονάδες με άνοδο 0,21% Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβάλλεται κατά 0,23% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,4%. Οι κλάδοι που κινούνται έντονα ανοδικά είναι οι χρηματοοικονομικές (1,3%), το Εμπόριο (1,11%), οι τράπεζες συνεχίζουν ανοδικά (0,87%), οι πρώτες ύλες (0,63%). Διορθώνουν τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (-0,76%) , τρόφιμα ποτά (-0,6%).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η ‘επενδυτική αυτονομία’ που δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις ξένες αγορές είναι συγκυριακή και μόνο. Σε περίπτωση που χαλάσει το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, είναι νομοτέλειακό ότι θα ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Πάντως προς το παρόν ο ‘επενδυτικός ουρανός είναι ανέφελος’
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!