Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι υπογραφές για το ξενοδοχείο στο Ελληνικό, τα «συν» και τα «πλην» της ΕτΕ και η πίεση στα κέρδη της ElvalHalcor

Είχαμε γράψει στο πρόσφατο παρελθόν ότι φαίνεται ότι το θέμα του πλαφόν στο αμερικανικό χρέος λύνεται.

Προφανέστατα όμως υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα στις συνομιλίες της αμερικανικής κυβέρνησης και της οικονομικής επιτροπής της Γερουσίας (αυτή εγκρίνει την αμερικανική οικονομική πολιτική) σε ότι αφορά το μέγεθος του χρέους που μπορεί να αντέξει η αμερικανική οικονομία.

Το αμερικανικό χρέος και οι ξένες αγορές

Έτσι οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη, Ασία) λειτουργώντας προληπτικά προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν φτάσει σε κομβικά επίπεδα στήριξης. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι σημερινές (Τετάρτης) συνεδριάσεις. 

Άνοδος 30% για τον Γενικό Δείκτη 

Mετά και την χθεσινή άνοδο, ο Γενικός Δείκτης έχει φτάσει την άνοδό του από την αρχή του χρόνου στο 30% μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις στην Ευρώπη και μέσα στις 6 μεγαλύτερες στον κόσμο.  

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και η μέση ημερήσια συναλλαγών αυτού του διαστήματος (από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες) έχει ξεπεράσει τα 110 εκατ. Ευρώ και αποτελεί επίσης μία ενδιαφέρουσα παράμετρο για τους ξένους επενδυτές.

Οι εγχώριοι χρηματιστές εκτιμούν ότι εάν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο β' εξάμηνο 2023, τότε τα νούμερα που θα δούμε στο ταμπλό θα είναι τα μεγαλύτερα των τελευταίων 12 ετών, δηλαδή από την έναρξη της περιόδου των μνημονίων. Αρκεί βέβαια να μην χαλάσει και το κλίμα στις ξένες αγορές... 

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Εκλεισε με άνοδο 0,33% - Υψηλή μεταβλητότητα στη συνεδρίαση

Η αγορά 'χωνεύει' την προηγούμενη άνοδο 

Το ότι η πορεία της αγοράς δεν θα ήταν το ίδιο δυναμική με της Δευτέρας το περίμεναν όλοι. Είχε αρκετή νευρικότητα η πορεία του Γενικού Δείκτη και ειδικά των τραπεζικών μετοχών οι οποίες αν και ξεκίνησαν ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίασης πέρασαν σε υποχώρηση κυρίως λόγω των πωλήσεων στη μετοχή της ΕΤΕ. Επίσης ρευστοποιήσεις (ήπιες) είχαμε και σε δύο μετοχές που κινούνται στα ιστορικά υψηλά τους. Τον Μυτιληναίο και την Jumbo. Σας είχαμε αναφέρει ότι ενδέχεται να βγουν πωλητές σε μετοχές που έχουν κάνει ράλι. 

ΕΧΑΕ:  Η μεγάλη κερδισμένη του Μαίου

Η μετοχή της ΕΧΑΕ υπόφερε όλη την προηγούμενη 3ετία από έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Μέσα στον Μάιο έχει καταγράψει ράλι 21% . Ο λόγος είναι ότι έχουν μεγεθυνθεί τα κέρδη στο α' τρίμηνο λόγω της αύξησης του όγκου συναλλαγών, έχει και κεφαλαιακά κέρδη. Επίσης η μετοχή αξιοποιεί το μίνι ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων αφού ωφελείται τα μέγιστα από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και την προεξοφλούμενη επενδυτική βαθμίδα.   

ΕΤΕ : Τα συν και τα πλην των αποτελεσμάτων

Κερδοφορία ανακοίνωσε η τράπεζα αλλά το ακόμη θετικότερο ήταν η αποκλιμάκωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) ως προς τις χορηγήσεις που διαμορφώθηκε στο 5,1% και έτσι βρίσκεται μαζί με την Eurobank στη πρώτη θέση.

Η διοίκηση του τομέα, λειτούργησε αρκετά γρήγορα από το δ' τρίμηνο 2022 για να κλείσει ακόμη περισσότερο η διαφορά με αποτέλεσμα να συνεχίζει για να μειωθεί περαιτέρω ο δείκτης.

Τα χρηματοοικονομικά έσοδα περιορίστηκαν γιατί το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων επηρεάστηκε από την άνοδο του πληθωρισμού στο α' τρίμηνο και περιόρισε την τελική κερδοφορία. Όμως, απ' ότι μαθαίνουμε, η ανάκαμψη των τιμών των ελληνικών ομολόγων (μείωση αποδόσεων) θα βοηθήσει στο να παρουσιαστούν εξαιρετικά αποτελέσματα επενδύσεων και αυξημένα έσοδα στο β' τρίμηνο 2023 και συνολικά στο α' εξάμηνο. 

Η πτώση της μετοχής αποδίδεται αφ' ενός ότι κάποιοι ξένοι περίμεναν μεγαλύτερη κερδοφορία και αφ' ετέρου ότι κάποιοι πούλησαν για να καρπωθούν τα κέρδη που κατέγραφε.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Ποια είναι τα νέα νομίσματα BRC-20 που δημιουργούνται στο δίκτυό του

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πίεση στην κερδοφορία 

Για να 'ευλογήσουμε και τα γένια μας, σας είχαμε μιλήσει για την πτώση των τιμών των μετάλλων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα επηρεάσουν την κερδοφορία, πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Ιδού τι ανακοίνωσαν σήμερα: «Ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού, με άμεσες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, και σε ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη, που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Σε αυτό το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ο Όμιλος ElvalHalcor παρέμεινε ανθεκτικός, καθώς ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,2% μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, παραμένοντας σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2021.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της εταιρείας, μειώθηκαν κατά 5,9% και ανήλθαν στα 70,3 εκατ. ευρώ το Q1’23 έναντι 74,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα από το αυξημένο κόστος κατεργασίας.

Αρνητική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν κυρίως τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 14,3 εκατ. ευρώ για το Q1’23, έναντι κερδών 28,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.”

Lamda: Το νέο ξενοδοχείο στο Ελληνικό 

Η εταιρεία BELT Riviera Α.Ε., η εταιρεία που έχει συσταθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. (100% θυγατρική της Εταιρείας), υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) που θα αναπτυχθούν στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027.

Goldman Sachs: Τι βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες 

Θετικοί είναι στην Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες (με αξιολογήσεις «αγορά» σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha), υπολογίζοντας τη μέση απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12%- 10% το 2023/24 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του κεφαλαιακού δείκτη (CET1) σε 14,6%/15,4% (από 13,7%). “Αναμένουμε, έναν συνδυασμό υγιούς ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6%/1,5% το 2023/24, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι περίπου 0,7%/1,3% που είναι η εκτίμηση για την Ευρώπη) και στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αύξηση κατά μέσο όρο 5% ετησίως των εξυπηρετούμενων δανείων.” 

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ευρωζώνης, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% στην ΕΕ). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE 6% το 2022: Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023/24, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ του 2%-3%, συμπληρώνει.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ