Θεαματικά έχουν αυξηθεί οι όγκοι συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων από την αρχή του Απριλίου. Η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα τόσο στη δευτερογενή αγορά για ιδιώτες και θεσμικούς έχει αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές του Απριλίου σε σχέση με τον Μάρτιο ενώ και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος (Εσωτερικού) έχουν δεχθεί αρκετές εισροές στο διάστημα αυτό.
Οι βασικοί λόγοι είναι ότι η ζήτηση του 5ετούς ομολόγου (μετά την επιτυχημένη έκδοση 10ετούς) έδειξε ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι ελκυστικοί γιατί διαμορφώνουν μία εξαιρετική σχέση ρίσκου/απόδοσης.
Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (κατά δήλωση του διοικητή της ΤτΕ) και ταυτόχρονα τα ελληνικά (10ετή) ομόλογα έχουν αποδόσεις πάνω από 4% τα καθιστούν ελκυστικά και για θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες επενδυτές. Αυτό άλλωστε φάνηκε από την προσέλκυση περίπου 2 δισ. ευρώ προθεσμιακών καταθέσεων που έγιναν ομολογιακά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης κατά το τελευταίο 6 εξάμηνο μέσα από τις τράπεζες.
►Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Σχεδόν έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα
Επίσης η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,6% το 2023 (σχεδόν τριπλάσια της μεσοσταθμικής απόδοσης της Ευρωζώνης) σε σχέση με τα επιτόκια τους δείχνουν ότι αποτελούν μία αρκετά αξιόπιστη επιλογή που συνδυάζει απόδοση και χαμηλό ρίσκο.
Οι περισσότεροι ξένοι οίκοι αύξησαν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα μετά την κρίση του Μαρτίου, ενώ τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν και ¨έξυπνες" προτάσεις προς τους πελάτες τους. Εκτός από την Societe Generale που πρόσφατα εκδήλωσε προτίμηση των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών (arbitrage), αύξησαν τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και οι υπόλοιποι ‘μεγάλοι παίκτες’ των αγορών όπως για παράδειγμα η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, η UBS, η Amundi, η Blackrock, η Pimco και άλλοι.
Εισροές 1 δισ. ευρώ στα αμοιβαία κεφάλαια στο α’ τρίμηνο 2023 και άνοδος στα ομολογιακά α/κ.
Για 12 συνεχόμενα τρίμηνα αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια
Κόντρα στο ρεύμα της διόρθωσης του Μαρτίου που συρρίκνωσε την χρηματιστηριακή αγορά και με έντονη αύξηση του ενεργητικού τους κινήθηκαν τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εναλλακτικές επενδύσεις στο α’ τρίμηνο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΘΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εισροές κεφαλαίων κατά το α’ τρίμηνο 2023 στα αμοιβαία κεφάλαια (ΟΣΕΚΑ) διαμορφώθηκαν στα 996,5 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 ξεπέρασαν τα 4,6 δις. ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,6% για την Ελλάδα το 2023 - Πληθωρισμός στο 4%
Σε ότι αφορά την πίτα της αγοράς των θεσμικών επενδυτών που διαμορφώθηκε στα 24,8 δις. Ευρώ το 49,5% αφορά τα αμοιβαία κεφάλαια, το 31,9% το Asset Management, το 17,9% τις ΑΕΕΑΠ (εταιρείες χαρτοφυλακίου Ακινήτων) και το 0,7% εναλλακτικές επενδύσεις. Επισημαίνεται επίσης η μεγάλη άνοδος ενεργητικού στις ΑΕΕΑΠ λόγω εξαγορών ακινήτων αλλά και γενικότερα μίας επιθετικής πολιτικής πάνω σε θέματα ακινήτων.
Άνοδος ενεργητικού στα ομολογιακά α/κ και αύξηση μεριδίου αγοράς λόγω τραπεζών
Στα αμοιβαία κεφάλαια ήταν εμφανής η στροφή προς τα ομολογιακά α/κ , εξαιτίας των σύνθετων εγγυημένων ομολογιακών προιόντων που πρόσφεραν οι τράπεζες προς τους πελάτες των προθεσμιακών και με τα οποία εγγυούνταν υψηλότερες αποδόσεις απ’ ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις. Η σύνθεση της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων στο τέλος του α’ τριμήνουήταν κατά 35% σε ομολογιακά αμοιβαία, το 23% σε μεικτούς τίτλους, το 20% σε Funds Of Funds , το 14% σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και το 4% σε σύνθετους τίτλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργητικό στα μετοχικά α/κ μειώθηκε έντονα κατά τις πολλαπλές κρίσεις του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση το 14% σε σύνολο 25 δις. Ευρώ περίπου ενεργητικό θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό για τα ευρωπαικά δεδομένα όπου τα μετοχικά α/κ ξεπερνούν το 30%.
Οι εταιρείες διαχείρισης Κεφαλαίων (Asset Management )
Σε ότι αφορά τις ΑΕΔΑΚ, το μεγαλύτερο ενεργητικό έχει η Eurobank Asset Management με πάνω από 3 δις. Ενεργητικό και 130 αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση, ακολουθεί η Alpha Asset Management με 2,31 δις. Ευρώ ενεργητικό, η Πειραιώς Asset Management με περίπου 2 δις. Ευρώ ενεργητικό και η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων με 1,44 δις. Ευρώ ενεργητικό και 2 αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση. Οι 4 αυτές ΑΕΔΑΚ διαχειρίζονται περίπου το 85% του συνολικού ενεργητικού των Asset Management
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!