Εντυπωσιακό ήταν το ντεμπούτο του πρώτου εισηγμένου σε αγορά της Βόρειας Αμερικής κεφαλαίου (exchange-traded fund ή ETF) σε bitcoin, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 80 εκατ. δολάρια την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης. Ο όγκος των συναλλαγών είναι πολύ υψηλότερος από αυτούς που γίνονται συνήθως σε ένα ETF την πρώτη ημέρα, ακόμη και στην πολύ μεγαλύτερη αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι επενδύσεις στο ειδικό αυτό ETF μπορούν να διατηρούνται σε λογαριασμούς με ετήσια προμήθεια διαχείρισης 1%.
Το ETF θα ακολουθεί την τιμή του bitcoin
Ο Som Seif, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Purpose Investments που εκδίδει το ETF αυτό, θεωρεί ότι οι καναδικές εποπτικές Αρχές κατανόησαν πως το νέο ETF είναι σημαντικό προϊόν για την αγορά. «Οι επενδυτές ήδη λένε ότι θέλουν να έχουν αυτό το asset (το bitcoin), με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε στο Yahoo Finance του Καναδά. «Νομίζω ότι οι επόπτες αντιλαμβάνονται πως είναι ίσως καλύτερα να το έχουν σε μία ρυθμισμένη αντί σε μία μη ρυθμισμένη αγορά», πρόσθεσε.
Η απευθείας κατοχή του bitcoin έχει κινδύνους. Πλατφόρμες, όπου γίνονται σε συναλλαγές στο κρυπτονόμισμα, έχουν χακαριστεί, τα κλειδιά που αποθηκεύεται το κρυπτονόμισμα μπορεί να χαθούν και οι κωδικοί μπορεί να ξεχαστούν. Ο Seif λέει ότι το ETF αποφεύγει τους κινδύνους αυτούς. Σημειώνει, ακόμη, ότι η διάρθρωση του ETF σημαίνει ότι θα ακολουθεί την τιμή του bitcoin καλύτερα από άλλα διαθέσιμα σχήματα, όπως τα closed-end funds και τα exchange traded notes, λόγω των προσαυξήσεων που αυτά χρεώνουν και φθάνουν έως το 70%.
«Μία επίσημη δομή ETF παρέχει καθημερινή ρευστότητα και καθημερινή αποτίμηση για την αγορά και τους παράγοντές της και η μόνη δουλειά τους είναι να διασφαλίσουν ότι η τιμή του ETF και η τιμή της καθαρής αξίας του asset του ETF συνδέονται άμεσα και οι συναλλαγές γίνονται όλη την ημέρα με τον τρόπο αυτό», τόνισε ο Seif.
Πέραν από το ότι δεν προβλέπει την καταβολή προσαυξήσεων, αυτό που κάνει το ειδικό ETF μοναδικό είναι ότι αυτό έχει άμεσα στην κατοχή του bitcoin. Κάθε δολάριο που μπαίνει στο κεφάλαιο σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσει το ισόποσό του σε bitcoin. Άλλα επενδυτικά σχήματα ακολουθούν τις τιμές των futures (συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης). «Αν έχεις στην κατοχή σου futures, θα διατρέχεις τον κίνδυνο να έχεις μικρότερη απόδοση από αυτή του bitcoin διαχρονικά, επειδή αυτά αναφέρονται σε μελλοντική τιμή και όχι στην τρέχουσα… Αν, όμως, μπορείς να κατέχεις το asset απευθείας, έχεις πάντα την καθαρή τρέχουσα αξία του», τόνισε ο Seif.
Διαφορετικοί οι κίνδυνοι
Το bitcoin παραμένει ένα asset με μεγάλες διακυμάνσεις και κίνδυνο, επομένως πρέπει να αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% του μέσου χαρτοφυλακίου των επενδυτών, σύμφωνα με τον Seif. Την περασμένη εβδομάδα, ο υποδιοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Timothy Lane, προειδοποίησε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν «κερδοσκοπική μανία» και μία «προβληματική μέθοδο πληρωμών», την ώρα που η τιμή του bitcoin εκτοξεύθηκε σε επίπεδο – ρεκόρ, προσθέτοντας ότι η καναδική κεντρική τράπεζα επεξεργάζεται το δικό της ψηφιακό νόμισμα.
Ερευνητής του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αγοράς ETF σε bitcoin από την αγορά απευθείας του κρυπτονομίσματος είναι διαφορετικοί. «Από τη μία πλευρά, επενδύοντας στο κεφάλαιο αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο ασφαλές, αν πιστεύουμε ότι ο θεματοφύλακας του κεφαλαίου είναι καλύτερος στο να διασφαλίσει το bitcoin από επιθέσεις χάκερς σε σχέση με τον μεμονωμένο επενδυτή. Από την άλλη πλευρά, η επένδυση μπορεί να είναι λίγο πιο επικίνδυνη, αν η τιμή του κεφαλαίου δεν ακολουθεί στενά την τιμή του bitcoin - τον αποκαλούμε κίνδυνο βάσης», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, Alfred Lehar.
Ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πως το bitcoin «είναι εδώ για να μείνει», αλλά δεν το βλέπει ως σημαντικό κανάλι για πληρωμές στο άμεσο μέλλον. «Μακροπρόθεσμα, πρέπει να επενδύουμε τα χρήματά μας σε assets που δημιουργούν κάποια αξία, όπως οι εταιρείες που καινοτομούν ή παράγουν προϊόντα που χρειαζόμαστε. Το bitcoin δεν έχει εγγενή αξία αλλά είναι διαθέσιμο σε περιορισμένη ποσότητα, από την άποψη αυτή είναι παραπλήσιο με τον χρυσό», είπε ο καθηγητής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!